Om julefred, tilstedeværelse & livet selv
Desember, 2020
Ifølge Norrgavels grunnlegger og designer Nirvan Richter er verken en pandemi, hjemmet eller hverdagen en mellomstasjon i påvente av noe annet, men bør preges av total tilstedeværelse. Men hva skjer med oss når alt rundt oss blir snudd på hodet? Hvordan kan vi se mulighetene i det uforutsigbare? Nirvan Richter mener at julefeiringen ikke nødvendigvis trenger å stemme overens med drømmejul – faktisk er det å foretrekke. Og når man står overfor virkelig vanskelige situasjoner, kan det til og med bli enklere å se hva som virkelig gjør livet verdt å leve.
I et lokale omgitt av byggearbeid, midt i det gamle Kockum- industriområdet ved kvartalet Dockan i Malmö, har Norrgavels grunnlegger Nirvan Richter sitt arbeidssted de siste to årene. Vegg i vegg med kontoret ligger møbelverkstedet hvor alle møbelprototypene skapes og finpusses før de får grønt lys og lander i de syv Norrgavelbutikkene. Et avrundet sidebord med et tidløst og rensket uttrykk står i den ene enden av rommet og venter på dommen – enten et nytt produkt i sortimentet eller en flytting til arkivene.
Nirvan Richter lever ikke opp til bildet av en gjennomsnittlig bedriftsleder. Utad er han riktignok en høy og ordentlig mann i 60-årene, men det blir raskt klart at hans fokus er på å vokse som menneske heller enn å øke veksten. Men de to tingene er ikke nødvendigvis motstridende, og for Nirvan har personlig utvikling og entreprenørskap alltid gått hånd i hånd. Gjennom sitt virksomhet har han omfavnet mulighetene til å vokse på et personlig plan og omvendt. En positiv ekvasjon som gjennomsyre hele hans verdensbilde.
– Hva enn som dukker opp i livet ditt, finnes det alltid en fantastisk mulighet til å møte noe hos deg selv, spesielt hvis du ikke har opplevd det før. Selv i en så omveltende hendelse som en pandemi finnes det potensial. Det er bare å forholde seg til livet akkurat slik det er og bruke kreativiteten. Selvfølgelig har en pandemi ekstremt tunge konsekvenser, med mange mennesker som konfronteres med sorg og helsepersonell som går på knærne, sier Nirvan.
For Nirvans del har pandemien ikke ført til store endringer i livsstilen, da han alltid har arbeidet nært eller fra hjemmet sitt. Det har vært et bevisst valg å la arbeidsliv og familieliv veve seg sammen på en konstruktiv måte. I mange år har Nirvan unngått flyreiser av ideologiske grunner og trives best hjemme i Malmö eller i det elskede feriehuset på Bjärehalvön. Men dette er ikke drømmelivet for flertallet. Med pandemien mener Nirvan at mange av de reglene vi lenge har tatt for gitt, har blitt satt ut av spill.
– Pandemien har stoppet fokuset på å stadig lengte et annet sted. Thailandreisen, SPA-weekend... En effekt av pandemien er at mange har tilbrakt mye mer tid hjemme, og de ser ikke lenger hjemmet sitt som en mellomstasjon mellom arbeid og andre aktiviteter. Det er først når du fullt ut omfavner eller tilegner deg noe at det har potensial til å bli virkelig livfullt og besjelt. Jeg ser et økende ønske og mulighet hos flere om å unne seg bærekraftig kvalitet nå som forbruksmønstrene forskyves.
"Det er først når du fullt ut omfavner eller tilegner deg noe at det har potensial til å virkelig bli livfullt og besjelt."
Siden arkitektutdannelsen har Nirvan brukt betydelig tid på å fundere over hva som får oss til å føle oss bra og hvordan vi kan integrere sirkulært tenkning i hjemmene våre. Han innså tidlig at valget av interiør med naturmaterialer bidrar til et behagelig innemiljø. Han innså også at det er lettere å komme i dyp kontakt med seg selv og føle harmoni i naturlige omgivelser. Dette er fordi naturmaterialer minner oss om våre egne menneskelige kretsløp. Men naturmaterialer krever også en annen tilnærming for at vi skal trives med dem – man må være mer våken og observant ettersom det blir en raskere tilbakemelding med "levende" materialer. Økologi har alltid vært en av grunnpilarene i Norrgavels tredelte verdigrunnlag. Men med de galopperende klimaendringene og voksende søppelberg har et visst ifrågasettende begynt å gnage i Nirvan.
– Norrgavel har alltid jobbet ut fra et slags fundamentalistisk paradigmesyn hvor mennesket underordner seg den naturlige kretsløpet med fotosyntesen som grunnlag for alt liv. Ut fra dette standpunktet takker vi selvfølgelig nei til syntetiske materialer, noe som fungerer når vi jobber med møbler. Parallelt eksisterer selvfølgelig en annen virkelighet hvor mennesket har utviklet produksjonsmetoder hvor ting tas fra det naturlige kretsløpet. Jeg hater det, men det er et faktum som man må forholde seg til. Mange mener at det er økologi å resirkulere syntetiske materialer, og jeg er åpen for at dette kan være det minst dårlige alternativet akkurat nå. Det jeg funderer mye på er om Norrgavel kanskje bør ha en “paradislinje” (dvs. fortsette å jobbe med naturmaterialer som er en del av det naturlige kretsløpet) og en “ta hånd om søpla-linje” (produkter laget med resirkulerte syntetiske materialer). Men man kan aldri unnskylde usunn produksjon eller forbruk med at det kan resirkuleres.
Julen er en tid på året da vi blir oppfordret til å konsumere ukritisk og ikke alltid så gjennomtenkt. Forventningene før høytiden er ofte skyhøye, og mange stresser så mye at de kollapser ved mållinjen når julaften endelig er her. Nirvan har i mer enn 25 år praktisert meditasjon daglig for å styrke sin evne til tilstedeværelse og tilværelse. Det handler om å finne sin indre kraft og leve ut fra den. Hvordan ser han på denne høytiden, og hvordan feirer han jul?
– Drømmejul er nettopp en drøm. Drømmer er det motsatte av det jeg prøver å formidle i alt jeg sier. Kommersialisme handler om å nære og gi næring til alle disse drømmene, men det er destruktivt og oppmuntrer til tanken om at livet alltid skal være litt annerledes. Slipp heller drømmene og vær tilstede med det som er. Da finner man de gyldne nuggetene i alt. Dette er essensen av mindfulness – tanken om å være her og nå, hele tiden. Det gjelder alt fra pandemi til blomsterduft. For min del vil jeg ha en jul som er veldig enkel i positiv forstand. Ikke fordi jeg er lat eller uinteressert, men fordi jeg setter pris på det som er naturlig og ukonstilt.
Selvfølgelig kan Nirvan Richter fremstå som en moraliserende hverdagsfilosof for noen, men han har ikke noe interesse av å bli en livsstilsguru. Selv om han har en sterk karisma og en evne til å skrelle bort det uviktige og komme til kjernen i mange brennhete spørsmål, har han først og fremst en drivkraft. Å fange essensen av livet selv. Samtidig er han en person som har brukt utallige timer på å fundere over tingenes tilstand, med seg selv under lupen. Så ja, man kan bli fristet til å be denne 66-åringen, som har et større smil enn Zlatan selv, om råd. Og hvilket spørsmål kan være viktigere enn meningen med livet? Nirvans svar kommer lynraskt:
– Livet selv. Mange mennesker innser først når livet er i ferd med å bli tatt fra dem, at det er livet selv som gjør det verdt å leve. Å fange essensen er livet selv. Når jeg har vært på meditasjonsretreat og sittet i ti dager med kun meditasjon, kommer jeg i berøring med hva livet selv er. En blank eksistens. De opplyste ser alt som kjærlighet. En tilstand som er enda større enn familie, kjærester og til og med liv og død. I mitt liv streber jeg etter denne tilstanden, og i det øyeblikket er jeg takknemlig.