• Guide – hyller & konsoller

  Hyllor i trä

  Innred i bredden og høyden med luftige hyller og hyllesystemer – kombiner konsoller og hyller for å lage en skreddersydd og plassbygd oppbevaringsløsning. Bygg en hel vegg av hyller for bøker, fint porselen, håndlaget keramikk, potteplanter og barnas Lego-konstruksjoner. Eller velg ulike hylledybder for å skape en arbeidsplass eller et hobbyhjørne med tilhørende oppbevaringsplass. Kanskje en åpen kjøkkenhylle med hyller og trekonsoller som matcher treverket på spisebordet og stolene. Mulighetene er endeløse!

  SJEKKLISTE

  Så morsomt at du har en ny hylle eller et helt hyllesystem i tankene! Hyller gir herlig frie overflater og bidrar samtidig med en personlig og genuin følelse i rommet. Ønsker du flere hyllerader eller en enkelt hylle på kjøkkenet eller badet? Begynn med å tenke igjennom og synliggjøre behov og ønsker. Sjekk deretter følgende punkter for å forenkle beslutningsprosessen når du velger det optimale hylle- eller hyllesystemet:


  1. Plassering
  I hvilket rom skal hyllen monteres? Kjøkkenet, arbeidsrommet, hallen, barnerommet, stuen eller kanskje på badet? Mål veggflaten der hyllen eller hyllesystemet skal sitte nøye. Hvilket materiale er det på veggen der hyllen skal monteres? Uansett om det er en vegg av tre, gips, murstein, lettbetong eller betong, kan installasjonen løses – et trygt oppheng handler om å bruke riktig type bor og passende feste.  

  2. Bruk
  Hva har du tenkt å ha på hyllen? Vekten og størrelsen på det som er tenkt plassert på hyllen bestemmer dybden på hyllen og dermed også størrelsen på konsollen. Tyngre ting som servise, vinflasker og bøker krever naturlig nok mer solide løsninger, mens mindre bruksgjenstander eller barnets samling av kosedyr ikke veier like mye.

  3. Type hyller 
  Ønsker du trekonsoller med tilhørende hyller i massiv bjørk eller eik? Eller et Sparring-hyllesystem med metallkonsoller som festes til hengeskinner eller veggskinner i metall? Hva er best for ditt hjem og tiltenkt bruk?

  DIVERSE HYLLER OG HYLLESYSTEMER

  Kategorien hyller omfatter flere forskjellige oppbevaringsalternativer. Men ønsker du å innrede med hyller i heltre som hviler på beslag, er det to ulike alternativer:

  Hylle med trekonsoller

  Både hyller og konsoller finnes i de skandinaviske treslagene bjørk og eik. Velg selv om du vil behandle overflaten med olje, pigmentert olje, såpe eller til og med maling. Selve konsollene kan også fås i utvalgte lakk- og temperafarger.

  Hylle med konsoller av metall

  Sparring hyllesystemer kan mikses og matches etter spesifikke ønsker og behov. Det er to forskjellige måter å montere Sparring-hyllesystemet på:
  1. Bruk veggskinner om festes horisontalt på veggen – tilhørende konsoller hektes i veggskinnen.
  2. Bruk en bæreskinne som festes horisontalt på veggen, hengeskinnene hektes enkelt på bæreskinnen og kan flyttes horisontalt ved behov. Konsollerna hektes i hengeskinnene.
  Kombiner med hyller i bjørk eller eik, i forskjellige lengder og dybder.

  Konsoler och hyllplan

  Valg av konsoll og hylle

  Hyller gir herlig frie overflater og bidrar samtidig til en hjemmekoselig følelse i rommet. Med konsoller og hyller fra Norrgavel har du fleksibiliteten til å lage en løsning som passer perfekt i hjemmet ditt.

  Konsoller

  Generelt kan man si at jo tyngre ting du legger på hyllen din og jo dypere hyllen er, jo lengre må konsollens ben mot veggen være – helt etter vektstangprinsippet. Ellers er det bare å la smaken veilede deg i valg av konsoller til de nye hyllene.

  Trekonsoller finnes i massiv eik eller massiv bjørk. Match med valgt tresort på Hylle og forsterk treets levende struktur med overflatebehandling i olje, pigmentert olje eller såpe. Et annet alternativ er selvfølgelig å velge en trekonsoll malt i en vakker lakk eller temperafarge som passer med rommets øvrige innredning og farge. Til Sparring hyllesystem er det mulig å velge konsoller, opphengsskinner & støtteskinner eller veggskinner i en av de harmoniske malingsfargene.

  Tommelfingerregler for konsoller:

  - Det er alltid den lengste armen på konsollen (den med skruehull) som skal festes til veggen. Og det er to skruer i hyllen.
  - Retningslinjen er at lengden på konsollen (delen som festes til hyllen) skal være minst 4/5 av hyllens dybde.
  - En tommelfingerregel er at konsollene skal plasseres ca. 70–80 cm fra hverandre. Men for en hylle som er 120 cm lang, er det vanligvis nok med to konsoller. Har du tenkt å plassere ekstra tunge ting på hyllen, kan det alltid være greit å la mellomrommene mellom hver konoll være litt mindre.
  - Jo tyngre ting du har tenkt å sette på hyllene, og jo dypere hyllene er, desto lengre bør konsollens "bein" mot veggen være for økt stabilitet/holdbarhet. I henhold til fysikkens lover reduseres nemlig vektstangeffekten (og dermed risikoen for at hyllen med alle gjenstandene faller på gulvet) når du utvider avstanden mellom det øvre uttrekkspunktet og det nedre dreiepunktet.


  Anbefalt konsoll for hver hylle

  Hyller

  Norrgavels Hylle i massiv bjørk eller eik har dimensjoner som passer til alle våre konsollmodeller, noe som gjør det enkelt å bygge en oppbevaringsløsning etter behov, behag og smak. Hyllene finnes i flere lengder og dybder. Setter du pris på litt mykere former, finnes også Hylle avrundet i massiv eik, mmed avrundede hjørner og halvsirkelformede freste kanter. Hylle avrundet har dimensjoner som passer til Konsoll avrundet-rett 28,5 og Sparring-konsoll 27. Den ekstra dype hyllen Skriveplate gjør det mulig å lage en skrivebordsoverflate innebygd i et Sparring-hyllesystem.

  Kapning av hyllplan

  Kapping av hyller

  Hyllene kommer i forskjellige standardlengder, men det er mulig å få hjelp til å kappe hyllene ved behov. Skreddersydde mål og saget til perfeksjon. Ved kjøp i butikk vil butikkpersonalet hjelpe deg med å legge inn en bestilling på skjæring av Hylle etter dine ønsker.

  Ved kjøp via nettsiden:
  1. Bestill hyller som vanlig
  2. Send en mail til vår kundeservice kundeservice@norrgavel.no med ordrenummer og ønsket lengde på hyllene som skal kuttes, så ordner vi dette før bestillingen sendes fra vår produksjon i Lammhult.


  Kapning av hyllplan

  MONTERING

  Når alle beslutninger er tatt og konsollene, eventuelle hengeskinner/veggskinner, og hylle er på plass. Ja, da gjenstår selvfølgelig den siste delen - monteringen.

  Oppheng - materiale, bor og plugg

  God bæreevne er mulig uansett hvilket materiale veggen er laget av der du har tenkt å henge opp hyllen din. Det er bare nødvendig å velge riktig kombinasjon av veggmateriale, bor og plugg. Uansett om du har vegger laget av platemateriale (tre eller gips), murstein, fliser, lettbetong eller betong, handler et trygt oppheng om å bruke riktig bor og feste.

  Start med å finne ut hvilken type vegg det dreier seg om. Det er viktig å vite i valget mellom en standard drill eller en slagbormaskin. Mål og merk nøye før du begynner å bore. Pass også på å sjekke at det ikke er kabler eller ledninger i veggen der du skal bore. Sørg for at du har riktig dimensjon på bor og riktig type plugg. Bruk et vater for


  INNREDNINGSRÅD

  Hvordan best designe et skreddersydd hyllesystem med innebygget arbeidsplass i arbeidsrommet? Hvilken sofa passer best i stuen? Hvordan skal jeg innrede barnerommet for at det skal fungere over tid?

  Vil du i ro og mak motta kloke råd og diskutere små og store saker angående innredning av boligen din? Da er det mulig å bestille en privat konsultasjon med en av våre dyktige interiørselgere. Du er hjertelig velkommen til å bestille et gratis konsultasjonsbesøk hos oss!
  Bestill en gratis konsultasjon
  vis du ikke finner noen ledige tider, send en e-post tilkundeservice@norrgavel.no


  FAQ – VANLIGE SPØRSMÅL

  I forbindelse med at man har kjøp eller skal kjøpe hyller eller hyllesystemer med konsoller, kan det oppstå noen spørsmål underveis. Her har vi samlet et utvalg vanlige spørsmål. Forhåpentligvis er de klargjørende, men dersom du ikke finner svaret på akkurat ditt spørsmål her, står Norrgavels kunnskapsrike kundeservice naturligvis til din disposisjon.  Hvor mye last kan en hylle tåle?

  Hvor mange konsoller trenger du til en hylle?

  Hva er opp og hva er nede på konsollen – dvs. hvilken del skal plasseres mot veggen og hvilken del skal plasseres mot selve hyllen?

  Ved kjøp av to 120-hyller, kan man ha en konsoll i midten – slik at hyllene deler en konsoll?

  Er det mulig å velge en mindre konsoll enn den du anbefaler – for eksempel en konsoll som måler 18 cm for en hylle som er 30 cm dyp?

  Må trekonsollene og hyllene overflatebehandles?

  Finnes det et anbefalt mål på hvor langt inn fra ytterkantene av hyllen konsollene bør plasseres?

  Hvilke skruer og plugger bør jeg bruke for montering?

  Er én skrue i trekonsollen virkelig nok?

  Hvordan sette opp Sparring-hyller på best mulig måte og for å få alt horisontalt?

  Hvilken hylledybde passer til for eksempel oppbevaring av bøker, servise og lignende?

  Skal man velge hengeskinne eller veggskinne til Sparring hyllesystem?

  På hvilke forskjellige måter kan jeg sette opp hyllene mine slik at det blir så pent som mulig?