• Personlig hos Norrgavel

  For to år siden flyttet Norrgavelbutikken til en ny adresse på Stora Torget i Uppsala. En vakker og innbydende lokal som ønsker både faste kunder og tilfeldige forbipasserende velkommen. Umiddelbart når man krysser terskelen, møtes man av den unike stemningen i lokalet. Duftene av skandinaviske treslag, linolje, såpe, temperafarger, tekstiler av lin og ull – en helhetsopplevelse som vekker følelsen av å ha kommet hjem. Her tilbys det en harmonisk ro bortenfor kommersen, og møblene, som gjennomgående er laget av rene naturmaterialer, inspirerer og vekker nysgjerrighet. Sandra Engström er butikksjef hos Norrgavel og er den som ønsker kundene velkommen sammen med sitt engasjerte team av interiørselgere.

  – Jeg er virkelig stolt av butikken og arbeidsmetoden vår. Med oppveksten i en familiebedrift kan jeg fullt ut relatere til familebedriften Norrgavel. Det blir veldig personlig, og jeg brenner virkelig for dette. Det er mer enn bare en jobb, snarere som en livsstil, sier Sandra.

  I forbindelse med flyttingen ble butikklokalet 200 kvadratmeter mindre enn på den forrige adressen i Uppsala. Det medførte et nytt butikkonsept med mer fokus på møbler og håndverk og færre småting. Følelsen er mer som et studio eller en utstilling, der alt er oversiktlig og harmonisk. Romfølelsen og atmosfæren i lokalet er unik og samspiller virkelig med Norrgavels sortiment.

  – Det er en slik ro her, bortenfor kommersen, selv om butikken ligger midt i sentrum. De fleste besøkende blir lenge, tenker og kjenner etter. Daglig møter vi mennesker som kommer inn og får bli kjent med Norrgavel for første gang. Det er fantastisk gøy å få vise dem vår verden. Og selvfølgelig en ære å ha så mange faste kunder. De som har begynt å innrede med Norrgavel kommer som regel tilbake, sier Sandra.

  “Akkurat naturmaterialer er en rød tråd som gjennomsyrer hele sortimentet”.

  De fleste selskaper snakker om bærekraft i dag, men for Norrgavel var bærekraftaspektet selve grunnen til at selskapet ble grunnlagt på begynnelsen av 1990-tallet. Selskapets grunnlegger og designer, Nirvan Richter, var da en nyutdannet arkitekt som var lei av produkter som ikke levde opp til standarden. I stedet begynte han å utvikle det han savnet på markedet – funksjonelle og vakre møbler som er designet for å virkelig vare over tid. Og nettopp naturmaterialene er en rød tråd som gjennomsyrer hele sortimentet. Tekstiler i ren ull og lin, sofaputer bygget opp av naturlatex, sjøfuglfjær og gummitau, skandinaviske treslag med åpne overflater som er sunne og lukter godt – såpe, olje, eggeoljetempera. Sunne materialer og taktil tekstur som gir en behagelig og dempet lyd i hjemmet.

  “Vi er konsekvente i det vi gjør. Man vet at det finnes en genuin og langsiktig tanke bak hver møbel.”.

  – Det skaper trygghet hos kundene at det ikke er kortsiktige trender som selges hos Norrgavel. Vi er konsekvente i det vi gjør. Man vet at det finnes en genuin og langsiktig tanke bak hver møbel. Det er noe helt unikt vi tilbyr, og til tross for at jeg omgir meg med møblene hver dag både på jobb og hjemme, oppdager man hele tiden nye detaljer eller funksjoner, sier Sandra.

  Når man skal innrede sitt første felles hjem eller er på vei til å flytte til større bolig når familien vokser, er det enkelt å velge raske og billige løsninger. Vi har blitt vant til en mentalitet preget av bruk-og-kast og raske trender som kommer og går. Men det er ofte billigere i det lange løp å handle med ettertanke og velge innredning man kan leve med i lang tid. Å vente og kjøpe Norrgavel-møbler først når barna blir eldre er ikke noe Sandra anbefaler:

  “Det er ofte billigere i det lange løp å handle med ettertanke og velge innredning som man kan leve med i lang tid”.

  – Jeg mener det er motsatt, fordi møblene våre er laget for å virkelig bli brukt, og de kan enkelt vedlikeholdes og gjenopprettes til nytt. Man er så nøye med hva man gir barna å spise, men man tenker ikke alltid på å omgi seg med rene og gode materialer hjemme, der man tilbringer så mye tid når barna er små. Mine barn har vokst opp med Norrgavel-møbler, og det har fungert veldig bra. For meg føles det helt naturlig å velge bort syntetiske materialer og plast i hjemmet. Barna setter pris på vakre ting og taktile materialer. Man trenger ikke å kjøpe alt på en gang og heller la det ta sin tid. Det er også glede i å lengte, spare og kjøpe etter hvert.

  “Man er så nøye med hva man gir barna å spise, men man tenker ikke alltid på å omgi seg med rene og gode materialer hjemme”.

  Og når det gjelder innredning av barnas rom, trenger ikke møblene å være fra en barnekolleksjon som må byttes ut etter noen år. Det finnes mer langsiktige måter å innrede klokt på barnas rom. Norrgavels møbler er generelle i sin utforming, og det er en fin tanke at møblene fra barnerommet kan følge med gjennom alle årene barnet bor hjemme og deretter bli med på flyttingen til det første egne hjemmet.

  – Både mine barn har Bokhylla på rommene sine. Den vil følge med til det første studentbolig og kan vare helt til aldershjemmet. Perfekt for barnebøker nå, studentlitteratur i den første leiligheten, og kanskje man vil supplere med flere hyller til voksenboligen. Konsoll med bærelister er veldig fin til leker, som skrivebord fungerer Sparring med Skrivskiva perfekt og er enkel å gjenopprette til ny tilstand. Massivt tre med åpen overflatebehandling passer perfekt på barnas rom, bare å slipe så er det som nytt igjen. Et stort ullteppe er flott på barnerommet – mykt og varmt å sitte og leke på, men også naturlig smussavvisende. Påshylla og Kroklist gir smart oppbevaring på barnas rom. Og Pinnpall kan være nattbord og brukes som ekstra stol når man får gjester, sier Sandra.

  “Massivt tre med åpen overflatebehandling passer perfekt på barnas rom, bare å slipe så er det som nytt igjen”.

  Mange av våre faste kunder er kjent med den tredelte verdigrunnlaget som gjennomsyrer alle prosesser hos Norrgavel. Men det er vanligvis først når man har levd med møblene en stund at verdigrunnlaget blir interessant. Å snakke om økologiske, humanistiske og eksistensielle spørsmål i forbindelse med et møbelkjøp hører ellers ikke til vanlighetene, men hos Norrgavel er det høyt under taket. Her oppmuntres det til ettertanke og til å virkelig la et kjøp ta tid. Å se kjøp av innredning som noe høytidelig der man kanskje må ofre noe annet for å ha råd. At møblene også krever en del tid i form av pleie og vedlikehold, ser Sandra bare som noe positivt, som en fornuftig motvekt til det "vedlikeholdsfrie" idealet som ellers råder i samfunnet:

  – Det er en tilfredsstillende følelse å ta vare på møblene sine, og gleden er at det blir som nytt hver gang. En positiv ritual der man respekterer det man har i sitt hjem. Mange førstegangskunder er redde for at det skal gå galt, men det skal utrolig mye til for å ødelegge et bord av massivt tre. Det gjelder bare å prøve og lære seg hvordan treet fungerer, det mest naturlige materialet man kan velge å innrede med. Man kan selvfølgelig strebe etter at det alltid skal se nytt ut, men lever man i en familie blir det jo merker og hakker. Den typen slitasje kan alltid gjenopprettes, sier Sandra.

  “Det gjelder bare å prøve og lære seg hvordan treet fungerer, det mest naturlige materialet man kan velge å innrede med”.

  Men hvordan vet man egentlig hva man virkelig vil ha og hva som er ens stil? Hvor stor skal teppet ved sofahjørnet være, og hvordan kan man få orden blant alle tingene i gangen? Noen ganger kan det være vanskelig å sette fingeren på hva man lengter etter eller virkelig trenger. En god måte å identifisere behovene og få forskjellige muligheter presentert på, er å samle inspirasjon via en interiørtjeneste. En tjeneste som har blitt stadig mer etterspurt hos Norrgavel de siste årene

  – Vanligst er det at vi hjelper til med å innrede for eksempel en spiseplass, eller gir råd om størrelsen på teppet eller valg av sofa. Men av og til er det også hele hjem som skal innredes. Vanligvis møtes vi én gang for en behovsanalyse, og deretter utarbeider vi forslag og møtes igjen. Vi kaster baller og diskuterer til vi når frem til noe som føles riktig. Det er viktig å finne en harmonisk rytme med fine overganger mellom rommene. Vi jobber med moodboards der trematerialer kombineres med tekstiler og fargevalg, sier Sandra..

  “Det er viktig å finne en harmonisk rytme med fine overganger mellom rommene”.

  Hvordan innreder man sitt eget hjem når man omgir seg med interiør og snakker om det hele dagen på jobb - og hva er den personlige favoritten? Sandra har vanskelig for å bare velge én favorittkandidat i sortimentet:

  – Sofa 100 er en stor favoritt, der tilbringer jeg mest tid når jeg er hjemme. Lenestolen Länstol er mer enn bare en møbel, den er også et kunstverk. Og barna elsker å sitte i den. Møbelserien Massiv er også fantastisk, samt Trésofa rak. Den nye karmstolen China-Windsor er noe helt spesielt. Men jeg kan ikke komme på et eneste produkt hos Norrgavel som man kunne bli skuffet over. Man kan være helt trygg på at det vil være et godt valg. Hjemme hos meg har jeg innredet med en nøytral og sammenhengende fargeskala. Det er enkelt å bytte ut små detaljer som puter eller pledd om man vil oppdatere uttrykket.

  “Man kan være helt trygg på at det vil være et godt valg”.

  Sandra sin lidenskap og kjærlighet for rene og solid materiale er umulig å overse. Det samme gjelder hennes fascinasjon for en konsekvent og tidløs design, enten det gjelder møbler eller bruksobjekter. En overbevisning som virker ekte inspirerende og hjertevarm. Det er lett å forstå hvorfor kundene fortsetter å handle her når de først har begynt å innrede med Norrgavel.

  Foto: Fanny Oldenburg


  September, 2022

  Les også UNTs andre artikkel om Norrgavel - "En frisk start på mindre boareal".