• Tre, Patina & Wabi Sabi

    svart och vit bild av åldrande händer

    interiør med spor av liv

    Februar, 2025

    Grunnen til at Norrgavel i det hele tatt eksisterer handler mye om patina. Og en kultur som er sterkt assosiert med denne tilnærmingen finnes i Japan. Der mener man at det at livet får sette spor tilfører håndverksprodukter en høyere kvalitet – enten det er et spisebord i massivt tre eller en tekopp i håndlaget keramikk. Denne tilnærmingen forutsetter et inngående forhold til selve naturmaterialet. Som regel nedarvet kunnskap gjennom flere generasjoner. Ikke overraskende har Norrgavels grunnlegger hentet mye inspirasjon fra landet i øst, der wabi sabi livsfilosofi gjennomsyrer alt fra innredning til hvordan man forholder seg til livet generelt.

    Nirvan Richter, som både er grunnlegger av Norrgavel og den som har formgitt alle møblene i sortimentet, utvikler sine tanker rundt tre, patina og den japanske filosofien wabi sabi.

    – I Japan kjøper du ikke et trebord, du får et stykke natur inn i hjemmet ditt. Det forutsettes at bordet er konstruert på en slik måte at det fortsetter å formidle natur også i hjemmet. Det er her patina kommer inn, siden en gjenstand som har fått patina oppleves som mer verdifull enn en som er helt ny. Da vi hadde Norrgavelbutik i Japan på 90-tallet, fikk vi aldri spørsmål om bordplater i massivt tre beveger på seg. For selvfølgelig gjør de det! Det er en kunnskap som finnes i den japanske folkesjelen. Sene 1900-talls-generasjoner i Sverige har generelt ikke den innsikten, men ser på bevegelse i trebord som en kvalitetsbrist.

    ” Det forutsettes at bordet er konstruert på en slik måte at det fortsetter å formidle natur også i hjemmet.”

    Det er nemlig nødvendig å vite hvordan ulike treslag beveger seg for å kunne jobbe med tresammensetninger som de som er vanlige i Japan. Måten å fremheve tresammensetningene som du finner på møbler fra Norrgavel er inspirert av Japan.

    – Hvis du vil fange essensen av det jeg lengtet etter da Norrgavel ble grunnlagt på begynnelsen av 90-tallet, så er det akkurat denne typen verdier jeg ønsket at våre møbler skulle utstråle. Møbler laget av naturligmaterialer, der livet synes. Den japanske respekten for materialer og håndverk er veldig vakker, og vi vestlendinger har lenge vært fascinert av den japanske tilnærmingen. Det handler egentlig om en tilnærming til hele livet. Derfor har vi valgt å jobbe med massivt tre, på en finert overflate er det nemlig ikke mulig å oppnå den typen kvalitet, sier Nirvan Richter.


    ” Møbler laget av naturligmaterialer, der livet synes. Det handler om en tilnærming til hele livet.”

    Mange som kjøper et spisebord i massivt tre har i utgangspunktet en litt engstelig tilnærming til materialet. Man kan bekymre seg for at kaffekoppen skal sette ringer på bordplaten eller at middagsgjestene skal søle rødvin som setter merker. Men vanligvis er det bare det første merket som er plagsomt. Over tid, når du innser at livet gjerne får synes på bordplaten - at det til og med tilfører noe positivt - da blir det veldig avslappet og fint. Men det er vanskeligere å komme i kontakt med disse verdiene hvis du lever et liv hvor du sjelden er til stede i nuet. I offentlige miljøer ser utfordringen litt annerledes ut fordi slitasjen er så stor. Der kan det kreves at man er mer observant med møbler laget av massivt tre, som har åpne overflatebehandlinger.

    – Patina er jo en balanse. Noen ganger kan det bli for mye og da er det bare å rengjøre møblet. En lett sliping og overflatebehandling er alt som skal til for at tremøbler igjen skal bli nesten som nye. Du kan gjøre det så mange ganger du vil. Å leve med møbler laget av naturlige materialer handler om å skape en slags dynamisk relasjon, omtrent som med potteplanter. Å ha potteplanter er en livsskole i miniatyr. Slik er det også å bo med spisebord i massivt tre med åpen overflatebehandling. En meditativ tilnærming, sier Nirvan Richter.


    miljöbild på matbord med patina

    ”Patina er jo en balanse. Noen ganger kan det bli for mye og da er det bare å rengjøre. En lett sliping og overflatebehandling er alt som skal til for at tremøblene igjen skal bli nesten som nye.”

    Mye på Norrgavel er inspirert av samme tilnærming som ligger til grunn for wabi sabi, men noen ganger kan selvfølgelig en kombinasjon mellom blanke modernistiske overflater og naturmaterialer med patina skape en vakker dynamikk i rommet.

    – Etter ti år med Norrgavel besøkte jeg søskenbarna mine i Danmark og de hadde Myran-stoler malt i forskjellige lakkfarger. Det rørte noe i meg. Historisk sett har jeg vært fascinert av modernisme og funksjonalisme. Den grafiske presisjonen med livløse overflater som forsterker volumet og grafikken til arkitekturen og møblene. Patina fjerner disse egenskapene. Siden lakkfargene på 2000-tallet har blitt mindre miljøskadelige, bestemte jeg meg for å ta inn lakk som et alternativ også på Norrgavel. En kombinasjon som kan skape en veldig vakker dynamikk. For det ene utelukker ikke det andre, sier Nirvan Richter.

    “Heller enn motsette seg forandring, omfavn den. Å eldes gir mennesker og ting dybde og karakter.”


    WABI SABI I KORTHET 
    Wabi sabi er en japansk livsfilosofi og estetikk som hyller det enkle, naturlige og flyktige. Den har røtter, helt tilbake til 1400-tallet, i zenbuddhismens og teseremoniens tradisjon, hvor den utviklet seg som en antitese til overflod og polert overfladiskhet. Wabi står for stillhet, enkelhet og det upretensiøse, mens sabi handler om tidens gang, patina og skjønnheten i det slitte. Sammen danner de en estetikk og en måte å forholde seg til livet på som handler om å akseptere og verdsette det perfekt uperfekte.

    I en verden hvor mange streber etter perfeksjon og konstant fornyelse, tilbyr wabi sabi et annet perspektiv – å se verdien i de litt skjeve, patinerte overflatene og det uperfekte. Det handler om å omfavne nåtiden, finne skjønnhet i det enkle og forstå at alt er i en stadig forandring.

    Wabi sabi og innredning
    Når wabi sabi appliseres på interiør, handler det om å skape et hjem som føles harmonisk og levende, snarere enn polert og livløst. Naturlige materialer som eldes vakkert – tre, lin, keramikk og lær – spiller en sentral rolle. Møbler og gjenstander med synlige spor etter tidens gang og håndverket bak, gir rommene karakter og varme.

    I stedet for total perfeksjon streber de etter en avslappet balanse, hvor ujevnheter og slitte overflater kan være en del av helheten. Autentisitet og ro. Noen ganger kan det være lettere å ringe inn essensen av wabi sabi hvis du sammenligner med modernismen. Mens modernismen er representert av det masseproduserte, fremtidsrettede, den perfekte overflaten og det kunstige, står wabi sabi for det håndverksmessige og unike, tilstedeværelse, overflate med spor av liv og naturlige materialer.

    Å innrede med wabi sabi betyr å skape et miljø hvor livet får sette sine spor – hvor hjemmet kan være et sted for ro, refleksjon og tilstedeværelse. Snarere er wabi sabi en tilstand i hjertet. En tilnærming til hele livet.


    BOKTIPS – LES MER OM WABI SABI

    - Wabi-Sabi for Artists, Designers, Poets & Philosophers av Leonard Koren (Stone Bridge Press)
    - Wabi Sabi – Japanese Wisdom for a Perfectly Imperfect Life av Beth Kempton (Piatkus)
    - Wabi-Sabi Welcome av Julie Pointer Adams (Artisan)