Februar, 2025
Grunnen til at Norrgavel i det hele tatt eksisterer handler mye om patina. Og en kultur som er sterkt assosiert med denne tilnærmingen finnes i Japan. Der mener man at det at livet får sette spor tilfører håndverksprodukter en høyere kvalitet – enten det er et spisebord i massivt tre eller en tekopp i håndlaget keramikk. Denne tilnærmingen forutsetter et inngående forhold til selve naturmaterialet. Som regel nedarvet kunnskap gjennom flere generasjoner. Ikke overraskende har Norrgavels grunnlegger hentet mye inspirasjon fra landet i øst, der wabi sabi livsfilosofi gjennomsyrer alt fra innredning til hvordan man forholder seg til livet generelt.
Nirvan Richter, som både er grunnlegger av Norrgavel og den som har formgitt alle møblene i sortimentet, utvikler sine tanker rundt tre, patina og den japanske filosofien wabi sabi.
– I Japan kjøper du ikke et trebord, du får et stykke natur inn i hjemmet ditt. Det forutsettes at bordet er konstruert på en slik måte at det fortsetter å formidle natur også i hjemmet. Det er her patina kommer inn, siden en gjenstand som har fått patina oppleves som mer verdifull enn en som er helt ny. Da vi hadde Norrgavelbutik i Japan på 90-tallet, fikk vi aldri spørsmål om bordplater i massivt tre beveger på seg. For selvfølgelig gjør de det! Det er en kunnskap som finnes i den japanske folkesjelen. Sene 1900-talls-generasjoner i Sverige har generelt ikke den innsikten, men ser på bevegelse i trebord som en kvalitetsbrist.
” Det forutsettes at bordet er konstruert på en slik måte at det fortsetter å formidle natur også i hjemmet.”
Det er nemlig nødvendig å vite hvordan ulike treslag beveger seg for å kunne jobbe med tresammensetninger som de som er vanlige i Japan. Måten å fremheve tresammensetningene som du finner på møbler fra Norrgavel er inspirert av Japan.
– Hvis du vil fange essensen av det jeg lengtet etter da Norrgavel ble grunnlagt på begynnelsen av 90-tallet, så er det akkurat denne typen verdier jeg ønsket at våre møbler skulle utstråle. Møbler laget av naturligmaterialer, der livet synes. Den japanske respekten for materialer og håndverk er veldig vakker, og vi vestlendinger har lenge vært fascinert av den japanske tilnærmingen. Det handler egentlig om en tilnærming til hele livet. Derfor har vi valgt å jobbe med massivt tre, på en finert overflate er det nemlig ikke mulig å oppnå den typen kvalitet, sier Nirvan Richter.