• Innredningstips for compact living

  Liten plass, store tanker. Skap et hjem som rommer følelser og personlighet. Innredning som stolt kan bære minner og følge med gjennom livet. Få mer ut av kvadratmeterne dine ved hjelp av noen enkle tips som gjør den store forskjellen når små flater skal innredes.

  La innredningen få ta tid

  Aller først, tenk gjennom hva du virkelig setter pris på og som gjør at du føler deg vel – søk inspirasjon og sett sammen en moodboard. Avtal gratis innredningsrådgivning for å utveksle ideer og finne ulike løsninger som passer eller kan tilpasses den aktuelle planløsningen. Ikke forhast deg, la heller innredningen få vokse frem etter hvert som du lander i hva du faktisk vil ha. Lånte møbler eller noe fra et loppemarked fungerer utmerket mens du sparer til drømmemøblet eller kommer frem til hva du egentlig vil ha. Betrakt det å skape drømmehjemmet som en pågående prosess. La den få ta den tid den trenger!

  Innred i høyden og bredden

  Når gulvflaten er begrenset, gjelder det å ta veggene i bruk. Oppbevaring i form av hyller, poser og kroker kan man nesten ikke få for mye av når man bor smått. Plasser hyller fra gulv til tak eller innred bortglemte steder som veggen over døren, bak døren eller over sengen.

  Myk opp med tekstiler

  Puter og pledd i naturmaterialer gjør rommet innbydende og kan lett flyttes fra sengen til sofaen avhengig av hvordan møblene brukes. Et vakkert pledd er dessuten en enkel måte å ordne en ”ny” sofa eller lenestol på fremfor å investere i nytt trekk – mens man venter på at drømmemøblet skal flytte inn. Et sengeteppe gir rommet et ryddig inntrykk – ekstra viktig i et compact living-hjem der man ofte ikke har et separat soverom. Tepper og matter i naturmaterialer er både praktiske og vakre, De kan dessuten bidra til å markere rom i rommet.

  Plasser gjerne gardinskinner i taket eller så langt opp som mulig og helst så langt ut på sidene av vinduet som mulig. På den måte ser vinduet både høyere og bredere og lysinnslippet blir maksimalt. Slik oppleves rommet på en måte større. Gardinlengder i taktile naturmaterialer som ull eller lin myker opp atmosfæren i rommet og holder i lengden.

  Dynamisk & nomadisk

  Med få kvadratmeter til rådighet er det bra om møblene kan fylle flere funksjoner på en gang og at de består av lette konstruksjoner. Det åpner opp for en mer dynamisk og nomadisk tilnærming. En krakk kan fungere som nattbord og entrémøbel, men også som en ekstra sitteplass ved spisebordet. Salongbordet kan lett flyttes og forvandles til frokostbord ved siden av sengen. Og sofaen kan bli en deilig seng for overnattende gjester. Eller så kan sengen fungere som sofa med mange puter i. Velg et spisebord med ileggsplate slik at det kan vokse når flere skal få plass rundt det.

  Lys og refleksjon

  Belysning kan få et rom til å oppleves som mer innbydende og kombinert med lysreflekterende speil oppleves rommet med en gang romsligere. Tenk på å plassere lamper i varierende høyde slik at samspillet mellom skygger og lys blir mer interessant. Ikke vær redd for å ta i – et rom kan trenge opptil ti lyskilder for at lyssettingen skal bli både funksjonell og behagelig.

  220831_NORRGAVEL_EH_24_0632-(3)

  Enhetlig fargeskala & ren fargeglede

  En sammenholdende og nøytral fargeskala som er gjennomgående for både møbler og vegger, skaper harmoni når plassen er liten. Lyse farger på veggene gjør dessuten at rommet oppleves større. Et rom som er malt med maling som består av bindemiddel og pigment fra naturen oppleves annerledes enn et rom som er malt med plastbindemiddel og syntetiske fargestoffer. De naturlige materialene setter tonen og gir en mykere atmosfære. Les vår guide om å male med eggoljetempera.

  “Et rom som er malt med maling som består av bindemiddel og pigment fra naturen oppleves annerledes enn et rom som er malt med plastbindemiddel og syntetiske fargestoffer. De naturlige materialene gir en fornemmelse av nærhet til livet og jorden.”
  Sitat fra boken «Jordens färg» av Milis Ivarsson og Frida Hafvenstein.

  Fakta om eggoljetempera

  Tempera betyr blanding og eggoljetempera er både en blanding av ingredienser og av forskjellige egenskaper. Eggoljetempera er en emulsjon av linolje og vann ved hjelp av det emulgerende egget. Egget har en unik evne til å kobles både til vann og olje. Vannet fungerer som et løsningsmiddel som gjør at blandingen blir «malingsbar», mens egget og oljen er malingens bindemiddel. Det er først når det tilsettes pigment at det blir en ferdig maling.