• Norrgavels treguide

  multi-o-bank-bord-stol-norrgavel

  NORRGAVELS TREGUIDE – MØBLER AV MASSIVT TRE

  Vi hos Norrgavel elsker å bruke massivt tre til møblene våre – dette livfulle, slitesterke og unikt vakre naturmaterialet. Ingen møbler er det andre likt rett og slett forbi hvert enkelt tre etterlater seg sitt aldeles personlige avtrykk på hvert eneste møbel. Massivt tre er det stikk motsatte av industrielt fremstilte materialer som er standard hos de aller fleste møbelprodusenter. Og selv etter at treet er felt og saget opp til trevirke, fortsetter naturmaterialet å påvirkes av miljøet som omgir det. Derfor velger vi å kalle tre for et levende materiale. I og med at tre reagerer på fukt og temperatur lever det i takt med årstidene. Egensindig og uttrykksfullt!


  TRE HOS NORRGAVEL – LIVSLANG KJÆRLIGHET

  Helt siden 1993 har vi valgt å bruke massivt tre i våre møbler – et pasjonert og bærekraftig valg. Og vi vil gjerne formidle mer kunnskap om tre med fokus på våre skandinaviske treslag. Dels for å gjøre innredning med kretsløpet i tankene enklere og mer lystfylt. Men også for å rette oppmerksomheten mot treets mange fordeler slik at Norrgavels møbler skal ha de beste forutsetninger til å bli en livslang kjærlighet for deg i ditt hjem. Men hva er egentlig forskjellen mellom massivt tre og finér? Og hvordan skal man best forholde seg til møbler som er laget av massivt tre? Det ser vi nærmere på i denne treguiden samtidig som at vi byr på massevis av inspirasjon, fakta og gode råd.

  “Hvert tre er helt unikt og derfor kommer overflaten på et møbel av massivt tre til å bli mer levende – den får aldri et like tilrettelagt utseende som finér får.”


  FORSKJELLEN MELLOM MASSIVT TRE OG TREFINÉR

  Prosessen ved produksjon av møbler av massivt tre på den ene side og av finérmøbler på den andre, ser helt forskjellig ut. Dessuten er egenskapene hos de respektive materialene veldig annerledes. Finér består av sponplater, lamelltre eller board som er bekledd med et tynt trelag/finérblad. Når vi snakker om massivt tre derimot så er det et annet ord for limfog – det vil si sammenlimte trestaver, såkalte lameller. Hvert tre er helt unikt og derfor kommer overflaten på et møbel av massivt tre til å bli mer levende – den får aldri et like tilrettelagt utseende som finér får. Ulempen med trefinér er at hvert lag sjelden er mer enn et par millimeter tykt slik at materialet blir mye mer følsomt for merker og riper som det ikke går an å gjøre noe med. I motsetning til et finérmøbel kan møbler av massivt tre vedlikeholdes og nesten bli som nye igjen ved hjelp av sliping og overflatebehandling. År etter år. Norrgavels møbler i massivt tre er laget for å holde i generasjoner.

  Visste du at:
  Finér er ark skåret fra tre i tykkelser fra 0,4 til 5 millimeter, Finérarkene produseres ved saging, skrelling eller skjæring. Materialet består av et tynt trelag/finérark som benyttes til å bekle sponskiver, lamelltre eller board.

  “I motsetning til et finérmøbel kan møbler av massivt tre vedlikeholdes og nesten bli som nye igjen ved hjelp av sliping og overflatebehandling.”

  HARDE OG MYKE TRESLAG

  Hos Norrgavel finner du i første rekke møbler som er laget av de harde skandinaviske treslagene eik, bjørk og bøk. Man skiller ofte mellom myke og harde treslag. De myke treslagene kommer hovedsaklig fra bartrær mens hårde treslag gjerne kommer fra løvtrær. At de grupperes i myke og harde treslag er en botanisk betegnelse og sier ikke noe om materialets fysiske styrke. Generelt kan man imidlertid si at de harde treslagene vokser langsommere enn de myke.

  Bjørk

  Gulhvitt, hardt og finporet. Kan være umønstret eller flammete. Opprinnelse Skandinavia.

  Eik

  Gråaktig, hard og grovporet. Opprinnelse Europa.

  Bøk

  Lyst, noe rødaktig, finporet og hardt. Opprinnelse Nord Europa.


  Visste du at:
  Gjennom å studere en gjennomskåret trestamme kan man få innblikk i treets liv, år for år. Årringene forteller for eksempel om treet har fått en skade eller om en sommer har vært ekstra tørr.

  “Det virket som Norrgavel bruker ved tilvirkning av møbler i massivt tre er hovedsakelig av kvaliteten A. Det innebærer at treet har få kvister og ingen sprekker.”


  VALG AV VIRKE

  Et tre sages alltid på langs for deretter å sages opp i ulike dimensjoner. Dimensjonene får ulike navn – planker, lister, lektere eller virke er vanlige benevnelser. Det virket som Norrgavel bruker ved tilvirkning av møbler i massivt tre er hovedsakelig av kvaliteten A. Det innebærer at treet har få kvister og ingen sprekker. Det anses være ypperste kvalitet og passer perfekt til finere møbelsnekkerier. Denne kvaliteten kommer vanligvis fra kjerneveden (den innerste delen av trestammen) som er ekstra tettvokst. Under en bordplate eller inni et skap kan imidlertid kvister få forekomme. Virke fra ett og samme treslag kan få helt ulike betingelser avhengig av hvor treet har vokst. Dagslys påvirker dessuten treet, og det mørkner med tiden – det kalles at treet modner.

  Visste du at:
  Når du sager en planke på tvers over årringene så kalles det å kappe den, mens det heter å kløyve når man sager langs årringene.

  HVA ER MASSIVT TRE - LIMFOG OG STAVLIMT

  “Limfog er formstabilt og meget sterkt. Derfor passer det perfekt til tilvirkning av møbler.”

  Når vi snakker om massivt tre så er det et annet ord for limfog. Limfog eller limtre består av sammenlimte trestaver, såkalte lameller. Derfor sier man gjerne at limtre er stavlimt. Før man limer må lamellene høvles. Det får maksimalt gå 2-3 timer mellom høvling og liming for at best mulig holdfasthet skal oppnås. Limfog er formstabilt og meget sterkt. Derfor passer det perfekt til tilvirkning av møbler. Limtre egner seg dessuten godt for en rekke overflatebehandlinger som f.eks. såpe eller olje, men også for maling med lakk- eller temperamaling. Slik behandling gjør materialet mer motstandsdyktig mot fukt og smuss.

  Visste du at:
  Det er først når overflatebehandlingen på en limfog er gjort at man ser hvordan sluttresultat blir. Forskjellige trær gir ulike fargenyanser etter at for eksempel hvitolje er strøket på.

  “I bordplaten på et av våre spisebord kan limfogplaten bestå av trestaver fra ti ulike tre.”


  traguide-multi-bord

  HELSTAVER, MANUELT ARBEIDE OG UNIKT UTSEENDE

  Norrgavels møbler er laget av massivt tre som er uvanlig eksklusivt – våre limfoger lages nemlig av hele trestaver/lameller. Sammenlikner du for eksempel med vanlige parkettgulv der man bruker korte lameller, vil du lett oppdage forskjellen. Helstaver er mye vanskeligere og dyrere å fremstille siden det bare er en relativt liten del av treet som er fin nok til å brukes til helstav. I bordplaten på et av våre spisebord kan limfogplaten bestå av trestaver fra ti ulike tre. Til våre bordplater velger vi brede lameller med livfull tegning og enkelte kvister.

  Norrgavels møbler tilvirkes med eksklusive helstaver mens parkettgulv som regel har korte lameller.

  Treets tørkeprosess, dvs. tiden planken ligger til tørk, påvirker fargen som materialet får til slutt. En tykk trebit tørker langsomt og får en viss kulør mens en tynnere planke tørker fortere og får en annen kulør. Dette blir spesielt tydelig på Norrgavels Multi-bord der fargenyansen ofte ser litt annerledes ut på bena sammenliknet med sargen. I sargen bruker man nemlig en 1-toms planke mens bordbena er laget av 2-toms planker. Formen på møblenes ulike deler kan også påvirke fargen. Ryggpinner og ben på Pinnstol er for eksempel dreide og får dermed en annen struktur (striper) og det gir iblant en noe ujevnere kulør ved overflatebehandling sammenliknet med sete og ryggens overligger. Pigmentert olje har en spesiell tendens til å feste seg i slipesporene.

  “Eiken i våre bordplater får tørke i 2,5 år før vi bruker den.”

  Visste du at:
  Eiken i våre bordplater får tørke i 2,5 år før vi bruker den, dessuten tillater konstruksjonen i våre møbler att treet beveger seg.

  Den som velger ut lameller som farge- og mønstermatcher på en harmonisk måte, utfører en viktig arbeidsoppgave innen treindustrien. Så når man sitter der og spiser sin frokost ved spisebordet fra Norrgavel eller strekker seg etter kaffekoppen på sin Hylle, så kan man stoppe opp et øyeblikk og la tankene gå til det faktum at noen har manuelt og omsorgsfullt plukket ut hver enkelt lamell slik at alle møbler får sitt eget helt unike utseende.

  “.. noen har manuelt og omsorgsfullt plukket ut hver enkelt lamell slik at alle møbler får sitt eget helt unike utseende.”

  Morsomt å vite:
  Det sies at kvinner har bedre fargesyn enn menn og kanskje det forklarer det faktum at nesten alle som jobber med å fargematche trestaver/lameller er kvinner.

  På furutavlen som Norrgavels grunnlegger og formgiver, Nirvan Richter, har laget kan man tydelig se hvor forskjellig en trebit av furu kan se ut – fargetone, struktur, tekstur og mønster varierer. Ta en titt på den ene enden av Norrgavels Hyller eller en bordplate for å se hvordan årringene ligger rettet i forskjellige retninger.  “En bordplate av bøk kan forandres en hel centimeter i året. Treet lever.”

  Ett hygroskopisk materiale – bevegelser i tre

  Massivt tre er et såkalt hygroskopisk materiale som tilpasser seg omgivelsenes fuktighet. Norrgavel arbeider i første rekke med åpne overflatebehandlinger – såpe, olje, pigmentert olje og eggoljetempera – som lar treet fortsette å leve og å følge med i årstidene. Tre tar opp vann når luften er fuktig og avgir vann når luften er tørr. Det er derfor det beveger seg. Bevegelsene avtar med tiden, men de opphører aldri helt. Men bevegelsene varierer fra treslag til treslag. Or beveger seg forholdsvis lite mens en bordplate av bøk kan forandre seg en hel centimeter på et år. Skuffer glir best på vinteren, dørsprekker er smalest på sommeren. Brede planker skåler seg som regel noe og små sprekker kan alltid oppstå. Treet lever.

  Visste du at:
  Kortsargene på våre spisebord er vinklet slik at bordplaten kan svelle og krympe på bredden uten å sprekke. Tre beveger seg nemlig 20 – 35 ganger så mye på bredden som på lengden. Det beveger seg i takt med fuktighetens vekslinger og eldes som et personlig uttrykk for din måte å leve på.

  “På en Pinnestol som er malt med lakkmaling kan treets bevegelser bli ekstra tydelige siden lakk ikke er en åpen overflatebehandling.”

  På vinteren er det lav luftfuktighet. Det gjør at treet krymper. Under sommermånedene derimot er luftfuktigheten høy. Det gjør at treet sveller. Hver lamell i en limfog beveger seg ulikt avhengig av hvordan årringene ligger og hvilken bit av treet det stammer fra. Lamellene beveger seg ytterst lite på lengden, men desto mer på bredden (mellom fugene). På en Pinnestol som er malt med lakkmaling kan treets bevegelser bli ekstra tydelige siden lakk ikke er en åpen overflatebehandling. Og på et Bord med uttreck kan disse naturlige bevegelsene i treet vise seg i i fugen der ileggsplatene skal plasseres. Når luften blir tørrere, kan sprekken nemlig bli noe større i ytterkanten av bordet sammenliknet med midten. Det kommer av at treet tørker eller sveller raskere i endene av en massiv treplate.

  Vær oppmerksom på!
  Møbler som vårtørkes ofte, f.eks. spisebord, behøver å slipes og oljes inn oftere siden fuktigheten gjør at treet reiser seg og tørker ut.

  Ta godt vare på ditt Norrgavel-møbel – les våre behandlingsråd.