• Holdbare innredningstips for barneværelset

  barnpinnstol lack i barnrum

  Skap rom for lek

  Familien vokser og fokus flyttes. Intensivt, overveldende, tidsklemme – og total lykke til tross for søvnmangel, hulter til bulter og fargestiftmerker på bordet. Innred barnas rom med møbler som stolt bærer minner videre og som er laget for å gjøre livet enklere og å følge det i dets ulike faser. Gjør plass for lek, latter, hvile og velbefinnende. Les noen enkle tips som gjør stor forskjell!

  1. Tenk langsiktig

  I stedet for å velge møbler fra spesifikke barnekolleksjoner, er det klokt å innrede barneværelset med møbler som kan følge med fra det første leveåret til den første egne boligen – og videre gjennom livets ulike faser. Lokk frem lekfullheten gjennom å legge til innredningsdetaljer som puter, farge på veggene og tekstiler, heller enn å bytte ut hele møblementet etter noen år.


  Fargerikt og fornybart

  Våg å velge farge på møblene til barnerommet - hvis du ønsker en annen farge senere i livet, er det enkelt å gjøre det, og møblene blir så gode som nye igjen (se punkt 9). Det samme gjelder sofaer og lenestoler, som kan ompolstres ved behov. Slipp kreativiteten og lekenheten løs!

  2. Rom for lek og kreativitet

  Barn tolker verden gjennom lek. Gjennom leken forstår de verden rundt seg og legger grunnlaget for en god selvfølelse - samtidig som de utvikler motoriske ferdigheter gjennom klatring, dansing, løping og hopping. Barns personlighet utvikles gjennom lek, og i samspill med andre modnes de både sosialt og emosjonelt etter hvert som de lærer å forstå sine egne og andres følelser. Men hvordan skaper man best mulig rom for kreativitet og lek?

  De ideelle barnehagemøblene er fleksible, slitesterke og oppmuntrer til kreativ lek med bevegelse, skaping og bygging. Skap et fritt miljø der barna kan utforske fantasien sin. Taktile, naturlige og slitesterke materialer og farger som vekker følelser og bekrefter leken. I barns fantasiverden er alt mulig - vi som voksne kan bidra til å skape de rette forutsetningene.

  Leken er barnets måte å tenke på, og det er i leken de gir liv til sine oppfatninger, følelser og ideer.

  gul soffa i naturmaterial

  3. Rene naturmaterialer

  Barn er ekstra følsomme for skadelige kjemikaler. Derfor bør man være nøye med å velge innredning som er laget av garantert rene og sunne materialer til barneværelset. Fokuser på massivt tre med sunn overflatebehandling, tekstiler av behagelige naturmaterialer, slitesterke møbeltrekk som er enkle å ta av og vaske – sånt som tåler å granskes nøye.

  Massivt tre

  Møbler som er laget av massivt tre med åpen overflatebehandling som såpe, olje eller eggoljetempera er både slitesterke, sunne og enkle å vedlikeholde - samt innhold som kan granskes og er en del av det naturlige kretsløpet.

  - Les Norrgavels treguide

  Tekstiler av naturmaterialer

  Unngå tekstiler som er laget av polyester og polyamid siden de slipper fra seg mikroplast. Velg heller tekstiler av rene naturmaterialer som økologisk bomull, lin og ull. Sengetøy, sengetepper og putevar av mykeste lin får garantert tommelen opp av barna. Tenk på at avtagbare og vaskbare trekk på sofaer og stoler er ekstra praktisk på barneværelset. Velg vaskbare matter og tepper i deilige naturmaterialer som bomull og lin eller tepper som er vevet av smussavstøtende hundre prosent lin. Barn liker taktile naturmaterialer som lukter godt og som er gode å ta på!

  - Les mer om møbeltekstil & trekk.

  Bærekraftig håndverk med innebygd respekt for naturens kretsløp.


  Sitte- og ryggputer med rent innhold

  Velger du en sofa eller lenestol fra Norrgavel kan du være sikker på at den inneholder rene og sunne naturmaterialer tvers igjennom. Helt uten skumplast! Slik har det vært helt siden starten. Holdbart håndverk med innebygget respekt for naturens kretsløp.

  - Rent innehold som tåler å granskes nøye

  Viktig å vite!
  Visste du at mange møbler på markedet har fått en smussavvisende behandling som inneholder hormonforstyrrende PFAS? Sofaer og lenestoler produsert mellom 1960 og 2000 inneholder ofte flammehemmere som nå er forbudt. Les mer om dette i Naturskyddsföreningens artikkel “Sju sätt att avgifta barnrummet”. Spør alltid om innholdet når du kjøper nye møbler. Forbrukerne har rett til å få vite om produktet de vurderer å kjøpe, inneholder noen av de skadelige stoffene på kandidatlisten (EUs liste over særlig problematiske stoffer).

  4. Finurlig oppbevaring

  Leketøy, klær, barnebøker, kosedyr og andre småting har en tendens til å spre seg i et jevnt lag over hele rommet. Den beste måten å få orden blant alle disse tingene på er naturligvis gode oppbevaringsløsninger. Et sjenerøst klesskap eller en real kommode med plass til både klær og annet – tidløse møbler som dessuten passer like bra i barneværelset som i den første egne boligen. Mindre oppbevaringsløsninger i form av hyller, poser og kroker er både forskjønnende og lettplasserte. Å se til at alt har sin plass der det hører hjemme, gir de beste forutsetninger for orden og oversikt på barnas rom!

  Ljusblå färgklick på vägg

  5. Mal miljøvennlig

  Frisk opp rommet med farger som barnet selv får velge. Maler man et rom med maling som består av bindemiddel og pigmenter fra naturen blir opplevelsen annerledes enn om man benytter plastbindemiddel og syntetiske fargestoffer. De naturlige materialene gir en følelse av nærhet til livet og jorden. Eggoljetempera er den reneste og sunneste veggmalingen man kan velge og resultatet blir dessuten helt enestående fint. Enkelt å male over med ny temperakulør når og om man ønsker fornyelse.

  - Les guiden om å male med eggoljetempera

  6. Super belysning

  En leselampe ved sengen, funksjonsbelysning ved skrivebordet eller i lekekroken, en høy- og senkbar gulvlampe ved siden av kosestolen og en tidløs pendel i taket, er en bra begynnelse. Riktig belysning er både funksjonell og får rommet til å oppleves innbydende. Husk å plassere lampene i forskjellige høyder. På den måten blir samspillet mellom lys og skygge mer interessant. Et rom trenger gjerne fem lyskilder eller fler for å få til en funksjonell og behagelig lyssetting. Lamper som er håndverksmessig produsert og formgitt i en nøktern design holder dessuten over tid. Lysende, helt enkelt!

  7. Mer myk hygge

  Enten du velger å innrede barnerommet med tremøbler med åpen overflate eller møbler malt i ulike farger, kan du enkelt tilføre mer hygge, lekenhet og fargeklatter ved hjelp av miljøvennlige og myke tekstiler. Varme og koselige ullpledd, lekne puter i ulike størrelser, materialer, teksturer og farger. Et fargerikt eller mønstret teppe i et slitesterkt naturmateriale som er behagelig for små, myke føtter å synke ned i. Eller koselig sengetøy som innbyr til søte drømmer. Og selvfølgelig herlige, bølgende gardiner i rene naturmaterialer som rammer inn rommet og gir en dempet lydkulisse. Å innrede med tekstiler er både vakkert og funksjonelt, og kan også innby til lek - putene blir gulvet i hytta, mens pledd og dyner over stoler eller sofaputer danner tak og vegger. Mykt, oppfinnsomt og lekent!


  Produktion i Lammhult

  8. Kjøp & selg vintage

  Om man vil unngå å kjøpe nytt, om privatøkonomien er anstrengt eller om sofaen i forbindelse med en flytting ikke passer lenger, kan man kjøpe eller annonsere ut brukte Norrgavel-møbler via Norrgavel vintage på Tradera. Her finnes både privatannonser og butikkannonser – med utstillingsmøbler, møbler som har vært brukt ved fotograferinger, møbler som skal utgå fra sortimentet samt møbler med mindre skjønnhetsfeil og avvik. Du kan kanskje finne drømmemøbelet ditt der til en riktig bra pris – sirkulært og holdbart!

  >> Besök Norrgavel vintage