• Helt enkelt lysande

  zlamps grundare ritbord

  Unikt håndverk fra Zlamp

  Desember, 2023

  For nær tre tiår siden, i 1994, ble merket ZLAMP® grunnlagt av belysningsdesigneren Lars Bessfelt. Tanken bak det nye selskapet var å kunne kontrollere materialvalg, produksjonsmetoder og design ned til minste detalj. All produksjon og formgivning skjer, da som nå, i de hyggelige produksjonslokalene i sør-skånske Anderslöv. Det tette samarbeidet mellom Norrgavel og Zlamp har vedvart helt siden starten - to selskaper med lignende verdier når det gjelder miljøbevissthet, håndverksmessig kvalitet og tidløs, avskallet design.

  Passionen for god belysning ble vekket tidlig for Lars Bessfelt. Allerede som 14-åring begynte han å tegne lamper på oppdrag fra pappa Gösta, som var møbelselger. Gösta ba sønnen om hjelp når han ønsket å utvide produktkatalogen med flere lampe-modeller som hadde en mer moderne uttrykksform. Det ene førte til det andre, og noen år senere flyttet Lars til Anderslöv, der han drev familiens bedrift, Ateljén i Anderslöv, i flere år. Året etter grunnleggelsen av Zlamp, i 1995, ble et utvalg av selskapets nye lampekolleksjon vist frem på Möbelmässan i Stockholm. Lampene fikk en enorm respons, og siden den gang har suksessen fortsatt - for øyeblikket har Zlamp forhandlere både i Sverige, Norge og Japan.  
   
  Lars Bessfelt har nylig fylt 78 år, men er fortsatt svært aktiv i rollen som designer for alle lampemodellene i sortimentet. Med et så lite selskap blir det også en del deltakelse i produksjonen; alt fra manuell kontroll for å sikre at hver sveiset detalj er perfekt satt sammen før lampene monteres, til å bistå med stansingen av lampeskjermer.

  Zlamp verner om en småskala og håndverksmessig produksjon som er helt unik. Hvert trinn får ta den tiden det trenger, noe som resulterer i en enestående kvalitet.  

  Det er tydelig at Lars elsker jobben sin, og entusiasmen er uovervinnelig når han, i raske steg, gir en rundtur i selskapets lokaler. Her finner man arbeidsbordet, der alle tegningene av nye lampemodeller blir laget for hånd, de gamle pålitelige symaskinene som brukes til å sy sammen lampeskjermer, stansmaskinen og de velorganiserte lagerhyllene med spesialdesignede komponenter av høyeste kvalitet.

  Symaskinene som brukes til å sy lampeskjermene for Zlamp-lampene er nærmest antikke, men de er ekte arbeidshester som fungerer  perfekt.

  Somnad_svartvitt_zlamp


  Er du helt selvlært, eller har du gjennomført noen form for utdanning innen design?
  – Helt autodidakt! Det var veldig mange fra Konstfack og også arkitekter som lurte på det samme da Zlamp var nytt. Men for min del tror jeg det har vært en fordel å ikke bli formet til å tenke på en bestemt måte. Jeg har aldri hatt noen kreative sperrer.

  Hvordan ser prosessen ut fra idé til ferdig lampe?
  – Det begynner med at jeg har en tanke eller en drøm om å skape noe nytt, enten det er rent funksjonelt eller estetisk. Og det er alltid et unikt uttrykk jeg søker, samtidig som det må være praktisk gjennomførbart. Når jeg har en idé som jeg trenger å jobbe mer med, pleier jeg å sette meg ned med et notatblokk, for eksempel på en kafé i Malmö, og skissere ulike løsninger og alternativer. Jeg har alltid flere ideer i gang samtidig. Men hver ny idé bygger på at jeg får tak i riktige komponenter for at det skal være gjennomførbart. Akku­rat nu arbeider jeg med å finne ut av en dimbar nattlampe med en lampeskjerm av skinn. En tidligere ansatt, som nå er 91 år gammel, hjelper til med å lage prøvesveisinger, såkalte prototyper, for å se om det er verdt å fortsette med ideen. Resultatet må føles taktilt, og hver detalj må være grundig gjennomarbeidet. Da kan det bli et produkt som vi tar inn i sortimentet. Det er en svært tidkrevende prosess.

  Lars Bessfelt er svært begeistret for vegetabilsk garvet skinn. Et naturmateriale som fungerer utmerket å bruke som lampeskjerm – flere lampemodeller kan fås med skinnskjerm i fargene natur, cognac eller mørkebrunt.

  Berett litt om miljøperspektivet hos Zlamp!
  – Det har vært et stort og viktig spørsmål helt fra starten. Vi har aldri brukt noen skadelige løsemidler. Lampens stativer blir pulverlakkert miljøvennlig i Hillestorp, og vi velger utelukkende tre fra Sverige. De fleste detaljene blir produsert i Småland og her i Skåne. Vårt unike, laminerte papirmateriale som brukes til flere av lampeskjermene, produserer vi her i Anderslöv.  

  Hvilken lampe, som du har designet, er du mest stolt av?
  – Jeg synes Q10, som finnes både som gulv-, vegg- og bordlampe, er veldig stilig, god og unik. Den liker jeg personlig best. Selvfølgelig kan man også føle stolthet over en lampe som selger ekstra bra – exempelvis lampan Karl i messing eller med stålskjerm. Den er veldig slank og passer i alle sammenhenger, enten det er moderne  eller eldre miljøer.

  Alle lampene fra Zlamp gir maksimalt lys uten å blende. De tar hensyn til lyskildens egenskaper og har armaturer som styrer lyset riktig.

  zlamp lampa hantverk


  Hvilken rolle spiller belysningen i interiøret?
  – Det er helt avgjørende! Man kan si at man maler med lys. Tenk deg rommet når det er slukket, det er jo bare vakkert hvis solen skinner inn. Lys betyr alt. Men lyset skal ikke blende. Jeg synes det er for mange lamper i hjemmemiljøet som blender eller gir for dårlig lys. Mer som en dekorasjon, heller enn en detalj og ikke et bruksobjekt. Men folk har generelt sett blitt mye mer interessert i belysning og lamper de siste 20 årene, noe som selvfølgelig er veldig gledelig. Lamper er virkelig noe som hever annen innredning.  

  Alt tre som brukes til lampestativene har vokst i Sverige, noe som reduserer behovet for transport. Overflatebehandling av treet skjer ved voksing eller voksbetjening, der løsningsmidlet hovedsakelig består av helt vanlig vann.

  Hva synes du er viktig å tenke på når man velger lamper til hjemmet sitt?
  – For det første krever det mange lyskilder. Man kan ikke oppnå god belysning bare ved å henge opp en taklampe. Du skal male med lyset! Retning av lyset mot noe du vil fremheve – en kommode eller et bilde. Kombiner ulike typer belysning og bland forskjellige nivåer. Gulvlamper, bordlamper og taklamper. Jeg synes det skal være tidløst, men man kan ikke unngå å påvirkes av trender og motetrender. Alt går i bølger. Men det er etterstrebet hvis lampene har en form og funksjon som varer over tid. Det synes jeg er helt fantastisk!

  zlamp skylt

  VERDT Å VITE

  --> Lars var fortsatt tenåring da han på begynnelsen av 1960-tallet designet sin første virkelig vellykkede lampemodell, Pinnlampan. En lampe som ble svært populær, spesielt i Nord-Sverige. Den var laget av furu og hadde mønstret stoff, festet med borrelås slik at det enkelt kunne tas av og vaskes.

  --> I 1970 deltok Lars i en armaturkonkurranse på belysningsmessen i Göteborg med to lampemodeller og vant priser for begge. Førstepremie i kategorien Sengelamper med modellen Blenda og førstepremie i kategorien Leselamper og arbeidsbelysning med armaturen Halta Lotta.

  --> I mange år produserte Lars Bessfelt lampeskjermer for både Ateljé Lyktan og Svenskt Tenn.

  --> Lars hadde egentlig tenkt å studere arkitektur etter videregående skole, men på grunn av suksessen med lampene bestemte han seg for en mer praktisk retning.

  --> Lars' datter, Anna Silbersky, er involvert i bedriften og håndterer all markedsføring for Zlamp.

  Belysning fra Zlamp