Mars, 2025
Tresofa har vært en del av sortimentet siden Norrgavels oppstart i 1993. Mange oppfatter Tresofa som en tradisjonell sofa med sine gustavianske stilpåvirkninger. Men fremfor alt er det et innovativt og progressivt møbel. Noe som fortsatt gjelder i dag, selv om den har over 30 år på nakken. Og det er nettopp det nyskapende som formgiver Nirvan Richter gjerne vil understreke nå som Tresofa endelig relanseres etter at produksjonen har vært satt på pause i flere år.
Men la oss først spole båndet litt tilbake og ta en titt på hvordan det hele startet. Hvordan ble ideen til Tresofa født og hvor kom inspirasjonen til den ikoniske formen fra? Norrgavels grunnlegger og formgiver Nirvan Richter, sier:
– Tresofa drev i stor grad visjonen min om det å lage møbler. Den sofatypen manglet rett og slett på markedet. Da jeg flyttet hjemmefra på 70-tallet prøvde jeg å pusse opp en gammel sofa med fast trekk. Men skjønte raskt at den var laget av veldig kjedelige materialer. Da jeg fjernet trekket, kom hele 1900-talls sofakonseptet til syne. Det føltes ikke moro å ha en slik sofa hjemme. Allerede der startet min søken etter å skape noe helt nytt, et møbel som ble bygget utelukkende av sunne naturmaterialer. En sofa som var lettstelt og som holder seg både kvalitetsmessig og stilmessig over tid.
“Tresofa drev i stor grad visjonen min om det å lage møbler. Den sofatypen manglet rett og slett på markedet.”
Og selv om Tresofa lånte stilistisk påvirkning fra både den gustavianske møbelstilen fra 1700-tallet og danske møbelikoner, er det fremfor alt et av Norrgavels mest progressive møbler. Konsekvent i sin konstruksjon og nytenkning om hvordan man faktisk kan lage en sofa. Dels med sin luftige treramme som gir sofaen sin karakter og samtidig var en måte å komme bort fra de innestengte polstrede møblene på. Dels konstruksjon av rene naturmaterialer som er skilt fra hverandre for lett å kunne vedlikeholdes og repareres ved behov. Noe som var veldig progressivt på den tiden. I andre halvdel av 1900-tallet ble det kun brukt triste materialer i polstrede møbler, som syntetiske stoffer, sponplater, giftige lim og flammehemmende kjemikalier. Den gang var ingenting bygget for å kunne repareres, men grunntanken var i stedet at du skulle kjøpe en helt ny sofa når syntetiske puter ble skjeve og nedslitte.
– Jeg ble inspirert av det svenske 1700-tallet med sin gustavianske stil, som er veldig stilig og uten overdrivelser. Stopningsmaterialene var der for å gi komfort, ikke som på 1800-tallet med sine utskeielser hva form angikk. Å ha en treramme gjør også at alt du legger i sofaen er adskilt. Ideen til den formstøpte ribbebunnen fikk vi fra senger. Den ligger helt fritt og har et løst linstoff på toppen som tar imot den mekaniske slitasjen mellom ribbebunnen og dunfjærene. På denne måten kan rygg- og sitteputene leve sitt eget liv og der kan man enkelt eksperimentere med ulike stiluttrykk, sier Nirvan Richter.