• Produksjon i naturlig samklang


  Helt siden starten i 1993 har Norrgavel konsekvent valgt å bruke rene naturmaterialer skapt ved hjelp av fotosyntesen. Altså det kretsløpet der planter og levende organismer tar vare på energi fra sollyset. Et bevisst valg som naturligvis setter sitt preg på produksjonen vår. Norrgavel forbindes gjerne med massivt tre og åpne overflater – tidløst formgitte møbler av eik, bjørk eller bøk som overflatebehandles med olje, pigmentert olje, såpe eller eggoljetempera. Bli med på en liten rundtur i produksjonslokalene våre i Lammhult.

  Når man entrer Norrgavels produksjon i Lammhult møtes man av en behagelig duft av tre, såpe og linolje. Her overflatebehandles, monteres og kvalitetskontrollers møblene før de er klare til å flytte inn i et nytt hjem.

  I Lammhult arbeider vi med åpne overflatebehandlinger; såpe og olje samt den kretsløpstilpassede malingen eggoljetempera. På den måten fremhever og beholder vi treets levende egenskaper. Kompromissløst og uttrykksfullt!

  Oljade möbler - produktionen i Lammhult

  I Norrgavel elsker vi å bruke massivt tre til møblene våre – dette livfulle og slitesterke materiale som dessuten binder kulldioksid (CO₂). Intet møbel er det andre likt, rett og slett fordi hvert enkelt tre etterlater sitt helt personlige avtrykk på hvert eneste møbel. Og selv etter at treet er felt og saget opp fortsetter naturmaterialet å påvirkes av omgivelsene. Derfor velger vi å kalle tre for et levende materiale. I og med at tre reagerer på fukt og temperatur, så lever det nemlig i takt med årstidene.

  Massivt tre er et såkalt hygroskopisk materiale som tilpasser seg omgivelsenes fuktighet. Tre tar opp vann når luften er fuktig og avgir vann når luften er tørr. Det er derfor det er en bevegelse i det. Bevegelsene avtar med tiden, men de opphører aldri. Skuffer glir aller best på vinteren og dørsprekker er som smalest på sommeren. Brede planker skåler seg som regel noe og små sprekker kan alltid oppstå. Treet lever.

  >> Ler deg mer om naturmaterialet tre – les Norrgavels store treguide!


  "Kretsløpstankegangen er selve grunnlaget for vår måte å lage møbler på. Naturmaterialer stimulerer sansene våre sterkt, de er lette å vedlikeholde og eldes dessuten som regel med behag."

  OLJE & SÅPE – LAR TREET LEVE

  Åpne overflatebehandlinger som såpe, olje og pigmentert olje lar treet fortsette å leve og følge vekslende årstider. Dessuten er de praktiske og slitesterke – lette å stelle og vedlikeholde samtidig som at overflaten enkelt kan tilbakeføres til så godt som nye.
  I produksjonslokalene i Lammhult gjennomgås helvt enkelt møbel før valgt overflatebehandling påføres. Innimellom trenger enkelte møbler å slipes litt ekstra før det er klart for overflatebehandling.

  oljade möbler - produktionen i Lammhult

  OLJE & PIGMENTERT OLJE

  Olje – får frem gløden og årringene i treet samt gir det en litt mørkere tone. Siden en oljet overflate allerede er mettet på fett blir det ikke like lett fettflekker.

  Brunolje – får frem gløden og årringene i eik samtidig som pigmentet i brunoljen gir en mørk og herlig dyp tone. Et perfekt valg når man leter etter et miljøvennlig alternativ til mørke, tropiske treslag.

  Hvitolje – for en litt kaldere og hvitere tone kan du velge hvitolje til de fleste av møblene våre. Overflaten kjennes litt glattere sammenliknet med såpe.

  såpade möbler - produktionen i Lammhult

  SÅPE

  Såpe – fremhever treets naturlige lyshet. Et såpet møbel blir ofte litt lysere/hvitere og får en tanke gråere tone. Et velsåpet spisebord blir etter hvert veldig lettstelt og kan for eksempel sammenlignes med gamle skuregulv.

  Etter att møblene er overflatebehandlet med såpe eller olje, tørkes eventuelt overskudd av for at ikke treet skal bli overmettet. Deretter plasseres de på en tørkevogn der treet får absorbere overflatebehandlingen skikkelig. Etter noen dager er møbelet ordentlig emballert og på veg til sitt nye hjem.

  Les våre behandlingsråd for tre møbler som er overflatebehandlet med olje eller såpe

  TEMPERA – REN FARGEGLEDE

  Eggoljetempera er en kretsløpstilpasset maling bestående av lokalprodusert linolje, svenske øko-egg og jordpigment. En miljøvennlig og vakker maling som passer like bra til maling av tremøbler som vegger.

  I Lammhult er produksjonspersonalet spesialister på å male med eggoljetempera – en tidkrevende prosess som krever mye manuelt arbeid samt lang tid til tørking/herding. Etter det første strøket med eggoljetempera mellomslipes møbelet før det er tid for neste strøk.

  Lammhult-Slipa-1

  Når eggoljetempera tørker skjer det en oksidering av egget og oljen gjennom at egg- og oljemolekylene bindes sammen til et veldig seigt og sterkt nettverk av lange molekylkjeder. Temperaens langsomme oksidering har mange fordeler. Det gir en veldig holdbar overflate som ikke flaker av eller sprekker. Overflaten slites derimot ned med tiden som følge av slitasje og får dermed en vakkert patinert overflate.

  Nymalte møbler står og tørker i påvente av at malingen har herdet tilstrekkelig til kunne emballeres og sendes til sitt nye hjem.

  Møbler som er malt med en maling som består av bindemiddel og pigmenter fra naturen kjennes annerledes når man sammenlikner dem med møbler som er malt med plastbindemiddel og syntetiske fargestoffer. De naturlige materialene gir en fornemmelse av nærhet til naturen og livet i alminnelighet.

  Les våre behandlingsråd for tremøbler som er malt med tempera.