• Å male med eggoljetempera

  slipa tempera

  Å male med eggoljetempera

  Mange velger eggoljetempera av miljø- og helsehensyn på grunn av dens rene og naturlige innhold – helt uten tilsetningsstoffer eller løsemidler. Andre velger eggoljetempera rett og slett fordi det uten sammenlikning gir det vakreste resultatet.


  Underarbeidet

  Siden eggoljetempera er så tynn og fin i strukturen lønner det seg å være ekstra nøye med underarbeidet for at resultatet skal bli riktig bra.

  Ved sparkling skal en finkornet sparkel benyttes. Sparklede flater krever ofte tre strøk med tempera. Først et strøk på de flatene som er sparklet siden det er en risiko for "innsugning" på disse områdene. Deretter to strøk på hele flaten.

  Nytt tre

  Grunnmaling er ikke nødvendig. Om flaten er veldig sugende kan malingen spes med vann eller emulsjon ved første strøk.

  Tidligere malte flater<

  Løs maling skrapes bort, sparkles og slipes ved behov. Blanke overflater mattes med et fint sandpapir, deretter vaskes flaten ren.

  Pussede flater

  Løs puss børstes bort og flaten grunnmales
  Obs! Nypussede vegger må få "brenne" ferdig før de males.

  ytbehandlingar tempera

  Konsistens

  Det er viktig at malingen har riktig konsistens. Fortynning kan skje med vann eller emulsjon. Det skal alltid gå lett å pensle eller rulle malingen. For tjukk maling "setter" seg fort og er vanskelig å stryke ut med et utilfredsstillende resultat til følge. Dessuten går det med unødvendig mye maling. De forskjellige pigmentene som inngår i malingen, oppfører seg veldig ulikt. Visse pigmenter fyller bra og gir en tykkere maling, andre gir en tynn konsistens uansett hvor mye man blander i. Generelt kan man si at lyse pigmenter gir en tykker konsistens og kulørte pigmenter en tynnere konsistens.

  Male med pensel eller rulle

  Pensel

  Denne type maling er ikke så kresen når det gjelder valg av pensel, men en halvmyk/myk lakkpensel med svinebust er perfekt. Rør om grundig slik at alt pigmentet blir ordentlig fordelt. Normalt kreves det to strøk for at malingen skal dekke. I visse tilfeller tre. Påfølgende strøk kan skje etter ca. 12 timer.

  Penselen skal gå lett i malingen. Dersom motstanden øker kommer det av at vannet i malingen har blitt sugd inn i underlaget. Malingen "setter" seg fort (1-2 minutter). Så lenge flaten er blank kan man fortsette å arbeide med den, men er den blitt matt så har så vidt mye vann avdunstet at det er en viss fare for at man løfter bort tidligere påført maling dersom man fortsetter. Ved maling av store flater er det viktig å arbeide fort for å få en så jevn overflate som mulig.

  Rulle

  Dersom du vil bruke en rulle når du maler så skal du helle ut maling på en plate (f.eks en sponplate e.l.) og fyll rullen fra platen. Rullen fylles lett med for mye maling dersom du bruker et vanlig rulletrau eller spannet. Rull på som vanlig, men legg fargen tynt på. Normalt kreves det to strøk for at malingen skal dekke. I visse tilfeller tre. Påfølgende strøk kan skje etter ca. 12 timer.

  Skvetting

  På 1700- og 1800-tallet var det å svette maling på veggen en metode den svenske allmuen brukte for å skjule skitt og ujevnheter. Med tiden ble metoden forfinet og ble etter hvert populært i videre kretser. Og nå som det gamle håndverket er tatt i bruk igjen, øker det på ny i popularitet

  Å skvette maling med et vellykket resultat er ikke helt lett. Det krever konsentrasjon og nøyaktighet selv om som teknikken tilsynelatende virker lettvint – å rett og slett bare skvette overflødig maling på veggen ved hjelp av en eller annen form for kost eller kvast. Start gjerne med å øve på en grunnmalt planke før du gir deg i kast med den store veggen. Det gjelder å få innarbeidet det rette knepet før det virkelig gjelder.

  Skvettkvasten

  Det opprinnelige redskapet ved skvetting var en kvast eller visp av bjørkeris. Kvasten ble lagte på ulike måter. Det beste er ferske bjørkekvister med varierende tykkelse. Kvasten friseres med en beskjæringssaks slik at den får en rett kant som dyppes ned i malingen. Ikke ha for mye maling i spannet da kan det lett komme for mye maling på kvasten. Den skal ikke dyppes mer enn maks 3 mm ned i malingen før den ristes forsiktig mot spannkanten.
  Mindre maling i kvasten gir et vakrere resultat og man kan drive mønsteret. Du kan også bruke en rund pensel med bøyd skaft som er beregnet på maling med slamfarger og tjære.
  Obs! For mye maling kan gi uønskede strek og render

  1. Grunnmaling

  Sped grunnfargen med vann (ca. 1,5 dl pr liter) slik at den får en konsistens ala surmelk. Dekk gulvet med malerpapir og påfør grunnmalingen. Grunnmalingen påføres én gang og skal deretter tørke i 2-3 dager i romtemperatur.

  2. Start skvettmalingen

  Å få til det rette knepet ved skvettingen krever litt øvelse. Begynn derfor med å "testskvette" på en pappskive eller liknende. Blir resultatet fete dråper må malingen spes, begynner den å renne må du blande i mer maling. Du får prøve deg frem.

  Når du har dyppet kvasten i malingen så rist av den først forsiktig mot en pappskive slik at du har passe med maling på kvasten. Ta kvasten i den ene hånden og slå den mot den frie underarmen som du holder ca. 50 cm fra veggen/møbelet. Maler du en vegg så ta et steg til siden og gjenta øvelsen. Husk å ta like lange steg hver gang og å stå i samme avstand fra veggen.
  Stryk med én farge om gangen, la tørke og stryk deretter med en annen farge. Vask av rester mellom hver farge.

  Skvett med én farge ad gangen, la malingen tørke før du skvetter med neste farge. Husk å rengjør kvasten mellom fargene. Begynn alltid med den mørkeste fargen og fortsett med de lysere. Det gir mest dybdevirkning og best kontrast. La møbelet eller veggen tørke i ca. 3 uker (romtemperatur).

  multi tempera vägg

  Tørketid

  Eggoljetempera trenger lys og oksygen for å bli tørr og gjennomherdet. Det er derfor en fordel at rommet er godt ventilert. Temperaen tørker i to trinn, først dunster vannet bort, deretter oksiderer linoljen. Malingen er tørketørr på ca. en time, kan overmales (med tempera) etter ca. 12 timer. Etter 2-7 dager farger den ikke av ved berøring.
  Obs! Ulike farger har ulik tørketid. Malingen er helt gjennomherdet etter 3-4 uker, da er den også meget slitesterk.


  Etterbehandling av malte flater

  Eggoljetempera gir en vakker og diffusjonsåpen overflate som man kan behandle på forskjellige måter for å få mer glans eller gjøre den mer robust.

  Glansbørsting

  Dersom "eggeskallglans" ønskes på f.eks. et møbel, kan overflaten børstes med en panelbørste eller trollull. Malingen kan børstes etter 2-3 ukers tørketid. Test først på et lite synlig sted for å være sikker på at malingen er tilstrekkelig herdet.

  Voksing

  Overflaten kan vokses med f.eks. bivoks. Det øker glansen og «stenger» til en viss grad malingen slik at den blir robustere mot smuss.


  Rengjøring av malte flater

  Gjennomherdede overflater rengjøres med mildt, nøytralt rengjøringsmiddel, f.eks. oppvaskmiddel, grønnsåpe eller olivensåpe som kan kjøpes i samtlige Norrgavel-butikker. Flekker og området rundt bløtes først med en svamp. Dersom flekken ikke lar jeg fjerne umiddelbar så la rengjøringsmiddelet få virke en stund. Ta deretter en myk eller middels hard børste og børst med korte drag over flekken. Børst også på området rundt flekken for å skjule en eventuell glansforandring.

  Dekningsgrad & lagring av maling

  En liter maling rekker til ca. 10 kvadratmeter pr strøk avhengig av underlag og malingens konsistens. I åpnet forpakning kan den lagres i ca. to måneder i romtemperatur, oppbevart i kjølerom/-skap i ca. seks måneder.


  Se Ovolins film om å male med eggoljetempera her.