• Å male med eggoljetempera

  slipa tempera

  Å male med eggoljetempera

  Mange velger eggoljetempera av miljø- og helsehensyn på grunn av dens rene og naturlige innhold – helt uten tilsetningsstoffer eller løsemidler. Andre velger eggoljetempera rett og slett fordi det uten sammenlikning gir det vakreste resultatet.


  Underarbeidet

  Siden eggoljetempera er så tynn og fin i strukturen lønner det seg å være ekstra nøye med underarbeidet for at resultatet skal bli riktig bra.

  Ved sparkling skal en finkornet sparkel benyttes. Sparklede flater krever ofte tre strøk med tempera. Først et strøk på de flatene som er sparklet siden det er en risiko for "innsugning" på disse områdene. Deretter to strøk på hele flaten.

  Nytt tre

  Grunnmaling er ikke nødvendig. Om flaten er veldig sugende kan malingen spes med vann eller emulsjon ved første strøk.

  Tidligere malte flater<

  Løs maling skrapes bort, sparkles og slipes ved behov. Blanke overflater mattes med et fint sandpapir, deretter vaskes flaten ren.

  Pussede flater

  Løs puss børstes bort og flaten grunnmales
  Obs! Nypussede vegger må få "brenne" ferdig før de males.

  ytbehandlingar tempera

  Konsistens

  Det er viktig at malingen har riktig konsistens. Fortynning kan skje med vann eller emulsjon. Det skal alltid gå lett å pensle eller rulle malingen. For tjukk maling "setter" seg fort og er vanskelig å stryke ut med et utilfredsstillende resultat til følge. Dessuten går det med unødvendig mye maling. De forskjellige pigmentene som inngår i malingen, oppfører seg veldig ulikt. Visse pigmenter fyller bra og gir en tykkere maling, andre gir en tynn konsistens uansett hvor mye man blander i. Generelt kan man si at lyse pigmenter gir en tykker konsistens og kulørte pigmenter en tynnere konsistens.

  Male med pensel eller rulle

  Pensel

  Denne type maling er ikke så kresen når det gjelder valg av pensel, men en halvmyk/myk lakkpensel med svinebust er perfekt. Rør om grundig slik at alt pigmentet blir ordentlig fordelt. Normalt kreves det to strøk for at malingen skal dekke. I visse tilfeller tre. Påfølgende strøk kan skje etter ca. 12 timer.

  Penselen skal gå lett i malingen. Dersom motstanden øker kommer det av at vannet i malingen har blitt sugd inn i underlaget. Malingen "setter" seg fort (1-2 minutter). Så lenge flaten er blank kan man fortsette å arbeide med den, men er den blitt matt så har så vidt mye vann avdunstet at det er en viss fare for at man løfter bort tidligere påført maling dersom man fortsetter. Ved maling av store flater er det viktig å arbeide fort for å få en så jevn overflate som mulig.

  Rulle

  Dersom du vil bruke en rulle når du maler så skal du helle ut maling på en plate (f.eks en sponplate e.l.) og fyll rullen fra platen. Rullen fylles lett med for mye maling dersom du bruker et vanlig rulletrau eller spannet. Rull på som vanlig, men legg fargen tynt på. Normalt kreves det to strøk for at malingen skal dekke. I visse tilfeller tre. Påfølgende strøk kan skje etter ca. 12 timer.

  multi tempera vägg

  Tørketid

  Eggoljetempera trenger lys og oksygen for å bli tørr og gjennomherdet. Det er derfor en fordel at rommet er godt ventilert. Temperaen tørker i to trinn, først dunster vannet bort, deretter oksiderer linoljen. Malingen er tørketørr på ca. en time, kan overmales (med tempera) etter ca. 12 timer. Etter 2-7 dager farger den ikke av ved berøring.
  Obs! Ulike farger har ulik tørketid. Malingen er helt gjennomherdet etter 3-4 uker, da er den også meget slitesterk.


  Etterbehandling av malte flater

  Eggoljetempera gir en vakker og diffusjonsåpen overflate som man kan behandle på forskjellige måter for å få mer glans eller gjøre den mer robust.

  Glansbørsting

  Dersom "eggeskallglans" ønskes på f.eks. et møbel, kan overflaten børstes med en panelbørste eller trollull. Malingen kan børstes etter 2-3 ukers tørketid. Test først på et lite synlig sted for å være sikker på at malingen er tilstrekkelig herdet.

  Voksing

  Overflaten kan vokses med f.eks. bivoks. Det øker glansen og «stenger» til en viss grad malingen slik at den blir robustere mot smuss.


  Rengjøring av malte flater

  Gjennomherdede overflater rengjøres med mildt, nøytralt rengjøringsmiddel, f.eks. oppvaskmiddel, grønnsåpe eller olivensåpe som kan kjøpes i samtlige Norrgavel-butikker. Flekker og området rundt bløtes først med en svamp. Dersom flekken ikke lar jeg fjerne umiddelbar så la rengjøringsmiddelet få virke en stund. Ta deretter en myk eller middels hard børste og børst med korte drag over flekken. Børst også på området rundt flekken for å skjule en eventuell glansforandring.

  Dekningsgrad & lagring av maling

  En liter maling rekker til ca. 10 kvadratmeter pr strøk avhengig av underlag og malingens konsistens. I åpnet forpakning kan den lagres i ca. to måneder i romtemperatur, oppbevart i kjølerom/-skap i ca. seks måneder.


  Se Ovolins film om å male med eggoljetempera her.