• Guide – velg riktig sofa

  skapa-soffor-1

  Sofaen er stuens midtpunkt. Og sannsynligvis hjemmets mest brukte møbel, nest etter sengen. Sofaen er stedet for restitusjon og sosialt samvær - fredagskos, samling med bokklubben, en avslappende middagslur, alenetid foran favorittserien din eller en komfortabel ekstraseng til venner på besøk... Rett og slett et møbel som tåler hverdagen og samtidig forskjønner hjemmet. Å investere i en sofa av høyeste kvalitet og komfort er selvsagt både lurt og vakkert. Men hva bør du gjøre for å velge riktig sofa og få en som føles like bra nå som om 30 år? Les Norrgavels sofaguide, som hjelper deg å ta en gjennomtenkt og velbegrunnet beslutning. For mange, lange og deilige sofaøyeblikk. Gjør plass til ren nytelse!

  Sjekkliste - før du kjøper sofa

  Start reisen mot en ny drømmesofa med å nøye tenke gjennom hvilke behov du vil at den ska dekke. Når og hvordan skal sofaen brukes? Hvem skal bruke den og hva slags sofamodell passer best i rommet der den skal plasseres? Når du leter etter den ultimate sofaen til hjemmet ditt, er det lurt å gå grundig til verks og nøye sørge for at den dekker alle dine behov. Følgende sjekkliste kan være nyttig å gjennomgå og referere til under beslutningsprosessen:

  STØRRELSE

  Hvor mange personer skal få plass i sofaen? Hvor stor kan en sofa være for å passe til rommet den skal stå i? Mål og tenk gjennom hvordan sofaen skal plasseres for å få best mulig balanse i rommet.

  Modell

  Hvilken sofamodell liker du best? Rett sofamodell, hjørnesofa eller kanskje en modulsofa med divan og fotskammel? Hva slags sofa passer best til resten av innredningen og boligens arkitektur?

  Livstil

  Finn den sofaen som passer din livsstil best. Vil du kunne krype opp i en sofa full av deilige puter, halvligge eller strekke deg ordentlig ut? Kanskje få plass til hele familien eller vennegjengen? Eller er det snarere et sted hvor du ønsker å sitte mer oppreist og tilbringe tid med familie og venner? Se på sofaens setedybde og velg en dypere sofa hvis du ønsker ekstra avslappende komfort. Husdyr, småbarnsfamilier eller barnebarn som ofte er på besøk – da er det praktisk å ha en sofa som har avtagbart og vaskbart trekk. Også bra at du etter mange års bruk kan bytte ut et slitt trekk eller gi sofaen et nytt uttrykk ved å oppdatere den med et helt nytt.

  PERSONLIG UTTRYKK

  Når du har bestemt hvilken sofamodell og -størrelse som passer best, er det på tide å sette ditt personlige preg på sofaen. Tenk gjennom hvilke farger og tresorter du foretrekker og hvilke som passer best med resten av innredningen. Sofaen forandrer uttrykk helt avhengig av valg av møbeltekstil, valg av ben eller benstøtte, samt valg av løse puter som både tilfører personlighet og komfort.

  Tips! Marker (for eksempel med maskeringstape) i rommet der du har tenkt å plassere sofaen for å få en ide om størrelsen føles proporsjonal. På den måten får du en oppfatning av om den tiltenkte størrelsen/modellen er rett størrelse. Husk også å sjekke at sofaen trygt kan tas inn gjennom dør, trapp eller trapperom.


  ULIKE SOFAMODELLER

  Når du har bestemt deg for rett størrelse på sofaen, er det på tide å bestemme deg for modell. En rett sofa, en hjørnesofa, sofa med divan, sofa med sjeselong eller en dyp lounge sofa.

  RETT SOFA

  En av de vanligste og klassiske sofamodellene er den rette sofaen som vanligvis finnes i 2-seter, 3-seter eller 4-seter. En lettplassert, tidløs og fleksibel sofamodell som er enkel å møblere med og som fungerer som en perfekt base å starte fra. En allsidig modell som er enkel å kombinere med ekstra sofaer, lenestoler eller sofabord i forskjellige formater.

  Tips! Tredelsregelen kan brukes når du skal bestemme passende lengde på en sofa. Den innebærer at lengden på sofaen skal tilsvare to tredjedeler av veggen den skal plasseres mot.

  Sofa 2-seter

  En to-seters sofa kan få plass selv der plassen er begrenset. Perfekt for den lille stuen eller kombiner en nett 2-seters sofa med en 4-seters dersom plassen tillater. En 2-seters sofa er ofte passe stor dersom du vil innrede soverommet, hjemmekontoret eller barnerommet med en komfortabel sofa som det er plass til to i. Et møbel som kan følge barnet fra eventyrstunden til dets første studentbolig og videre i livet. Velg din favoritt blant sofamodeller, møbeltrekk, ben, tresorter og overflatebehandlinger. Slipp kreativiteten løs og lag en personlig designet 2-seters sofa som gjør hverdagen både enklere og vakrere.


  Sofa 3-seter

  Verken stor eller liten. En perfekt størrelse som fungerer spesielt godt sammen med en lenestol. Eller kombiner med en 4-seters sofa for et enhetlig inntrykk og sitteplass til enda flere. En klassisk sofa som passer like godt i den første lille leiligheten som i storstuen eller på hytta. Stor nok til å romme flere personer og kan til og med brukes som ekstra soveplass ved behov. Men samtidig pen og lett å flytte rundt på om du ønsker å ommøblere eller legge til en fotskammel for ekstra sittekomfort. Finn den perfekte 3-seters sofaen til hjemmet ditt og sett et personlig preg ved å velge møbeltrekk og ekstra puter som øker komforten enda mer.

  Tips! Det er alltid mulig å kjøpe nytt trekk til sofaen dersom det har blitt slitt etter mange års bruk eller dersom du ønsker et ekstra trekk å variere utseendet med. Kanskje et lintrekk for sommermånedene og ulltrekk i de kaldere månedene.


  Sofa 4-seter

  I den romslige 4-seters sofaen er det god plass til sosialt samvær og avslappende stunder. Hele familien eller vennegjengen får lett plass her når det er tid for fredagskos eller spillekveld. Eller behold hele sofaen for deg selv og strekk deg skikkelig ut. En sofa som er stor nok til å romme en ekstra overnattingsgjest. Velg en modell med ekstra sjenerøs setedybde eller en litt slankere modell som både er lettplassert og uimotståelig komfortabel. Skap deretter et personlig uttrykk ved å velge møbeltrekk, ben og ekstra puter i ulike størrelser og farger. Uansett sofamodell er en tilhørende fotskammel som er lett å flytte rundt etter behov, alltid komfortabel.


  HJØRNESOFA & SOFA MED DIVAN

  Hjørnesofaen er en klassisk modell som passer spesielt godt hvis du ønsker å utnytte plassen i rommet maksimalt. Vinkel til høyre eller venstre? Velg de sofamodulene som passer best avhengig av hvordan rommet er utformet og hvordan du har tenkt å innrede det. Hjørnesofaer finnes i flere ulike design og kan også fås med åpen ende eller forlengelse i form av divan. Hjørnesofaen er et romslig møbel som gir rommet et koselig inntrykk. Divansofaen minner om en hjørnesofa, men den har en hviledel som utgjør en del av sofaen. En sofa med divan gir et litt mer avslappet og luftig inntrykk enn en klassisk hjørnesofa. En divan er også plasseffektiv og tilbyr samtidig mange sitteplasser.

  Tips! Hvis sofaen er plassert mot en vegg, la det være et mellomrom på 5-10 cm mellom veggen og baksiden av sofaen. De få centimeterne bidrar til at rommet føles både luftigere og mer gjennomtenkt.


  SOFA MED SJESELONG ELLER ÅPEN ENDE

  En sofa med sjeselong er både generøs i størrelse og gir rommet en koselig og avslappende atmosfære – med god plass til hvile og samvær. Ordet sjeselong er en fornorskning av det franske chaise longue, som bokstavelig talt betyr lang stol. Men i dag refererer sjeselong til en fantastisk komfortabel sofa som har en lengre del hvor du kan legge opp bena. Perfekt når en hjørnesofa ikke passer helt inn i rommet, men når du likevel ønsker den ekstra komforten som sjeselongen byr på.
  Ønsker du en sofa med åpen ende eller åpent hjørne? Det kan du velge når du lager din egen sofa med moduler. Åpen ende gjør at sofaen ikke har armlen på den ene kortsiden. En åpen ende bidrar til en innbydende og åpen følelse i rommet.


  SKREDDERSYDD MODULSOFA

  Bli med og skape din skreddersydde drømmesofa! Med modulsystemet er det enkelt å sette sammen og tilpasse sofaen etter personlige ønsker og rommets utforming. Prøv deg frem med det fleksible designverktøyet og lag din helt egen modulsofa. Eller besøk nærmeste butikk for å utforske mulighetene når det gjelder sofamoduler, møbeltrekk og overflatebehandlinger. La kreativiteten din flomme og skap fritt etter din egen smak med det fleksible modulsystemet.

  Tips! Oftest plasseres sofaen med ryggen mot en vegg. Men noen ganger kan rommet oppleves som både luftigere og mer harmonisk hvis du i stedet passerer sofaen midt på gulvet. Spesielt Tresofa og Tresofa rett er ekstra vakre sett bakfra, noe som bidrar til helhetsfølelsen.