• Snekkeridetaljer som gjør helheten

    Detaljene gjør helheten og det er detaljene som skaper forskjellen mellom bra og utmerket. Norrgavels møbler tilvirkes med klassisk håndverksteknikk og av rene naturmaterialer. Pasjonen for det holdbare håndverket er en vedvarende drivkraft. Våre møbelsnekkere dreier, gjærer, tapper, slisser, fingersinker og forfiner hver eneste snekkerdetalj til perfeksjon. Alt for å skape fullendte mesterverk som holder i generasjoner.

    Norrgavels måte å lage møbler på er sprunget ut av en overbevisning om å etterstrebe det aller beste. Det fullendte og holdbare! Møblene tåler i høyeste grad og granskes og ikke sjelden kan til og med undersiden av et bord få den snekkerkyndige til å briste ut i lovsang. Ta en nærmere titt og oppdag detaljene som gjør helheten. Nyt av et pasjonert håndverk som virkelig holder – både over tid og i et miljøperspektiv.

    Har du notert at Norrgavels møbler så langt vi finner det forsvarlig lages helt uten metallbeslag? Det er nemlig forklaringen til at det nesten ikke finnes noen flate pakker hos oss. Velger man liming i stedet for metallbeslag beholder man materialkvaliteten i treet og det er bare tre som finnes i produktet – i stedet for den industrielle og masseproduserte følelsen som metallbeslag gir. At det ikke finnes metallbeslag innebærer også at du som kunde ikke behøver å gjøre hele eller deler av monteringsarbeidet selv. Vi hos Norrgavel vil at en stol skal være en stol. Verken mer eller mindre. ETT produkt altså. Med metallbeslag oppnås ikke harmoni. Derimot består møbelet da av flere ulike materialer som er satt sammen. Massivt tre som er limt inngir en helt annen fornemmelse og det er nettopp den fornemmelsen vi vurderer så høyt. Dessuten får man en veldig sterk sammenføyning mellom lim og tre – en høy kvalitet uten sammenlikning. Møbler som holder lenge og som er laget for å kunne renoveres ved behov.

    20210128_NORRGAVEL_PK-stol__4267

    Beskrivning snickeridetaljer

    Vi har tagit fram en display-tavla med snickeridetaljer från våra olika möbler (finns för närvarande att se i Stockholmsbutiken). Här kan du på ett pedagogiskt och enkelt sätt se och lära dig mer om de hantverksmässiga snickarkonstruktioner som vi är så stolta över. Display-tavlan är tänkt som ett verktyg för att kunna ge en mer komplett och tydlig bild av den fantastiska kvalitet som du får när du investerar i en Norrgavel-möbel. Varje snickeridetalj beskrivs lite kort i texten nedan (varje detalj har ett nummer).


    1. Skjult tappet understell med synlig endeved, rett

    En møbeldetalj med et beskrivende navn. Et vanlig hjørne og to treoverflater som er sammenføyd med skjult tapp og liming. Svært god holdbarhet, med stor limflate takket være tappene. Tappen fungerer som armering. Stellet har en kantete og rett avslutning.
    Møbel: Skap, Kubikk, Baderomsskap, Massiv, Kub

    2. Skjult tappet understell med synlig endeved, avrundet

    Samme prinsipp som nr. 1, men med en avrundet avslutning som siste trinn. Avrundingen er maskinutfrest. Nirvan måtte argumentere for synlig endeved, da det ikke er vanlig å fremheve endeved som vakker dekor i klassisk møbelsnekring. Denne løsningen krever imidlertid større presisjon. Det kan ikke bli mer massivt tre enn dette – en detalj som virkelig kan vises med stolthet. Det vanlige hadde vært at platen dekker hele møbelet, men i møbelserien Våg er det altså siden som går helt opp og avsluttes med synlig endeved.
    Møbel: Våg

    3. Sukkerskuffe-sinket understell

    Gamle sukkerskuffer ble laget på tilsvarende måte. Sinking gir høy holdbarhet takket være en større limflate, men fungerer også som dekor. Med denne metoden for sammenføyning er det mulig å jobbe med veldig tynne dimensjoner. Det er også en materialbesparende sammensetning.
    Møbel: Bokhylle (hjørne), Kubikk (skuffens hjørner)

    4. Frest håndtak fra massivt emne

    På møbelet Våg finner du denne unike møbelhåndtaket. Skuffefronter limes sammen med emner av forskjellig tykkelse. Den utbuktende delen av håndtaket er laget av et tykkere emne. I tørkeprosessen får treverket forskjellige nyanser avhengig av dimensjonene på råmaterialet som tørkes. Dette gjør at man ikke kan garantere nøyaktig samme nyanse når de tørker. Noen ganger kan det være en uvanlig stor fargeforskjell mellom emnene, da fresingen gjør at fargeforskjellene ikke blir så forutsigbare. Derfor aksepteres en noe større fargeforskjell på Våg-møblene sammenlignet med andre Norrgavel-møbler. På lav skuff kan to emner sees sammenføyd, mens høy skuff består av tre emner sammensatt av limfuger. Formen på håndtakene freses med en femakslet CNC-fres.
    Møbel: Våg

    5. Skjult tappet skuff med synlig endeved, spor for glideskinne

    Skuffekonstruksjon – samme prinsipp som nr. 1, men med skuffebunn og spor for glideskinne. Skuffefronten dekker vanligvis hele forsiden av skuffen, så denne løsningen med synlig endeved er uvanlig. Dekor på forsiden på denne måten krever at fogen er ekstremt tett. Skuffen stopper i glideskinnen. De skjulte tappene er vinkelrett.
    Møbel: Skap

    6. Sukkerskuffe-sinket skuff

    Skuffekonstruksjon – frest i sinkmaskin. En veldig holdbar konstruksjon som også er dekorativ.
    Møbel: Kubikk

    3. SUKKERSKUFFE-SINKET UNDERSTELL

    4. FREST HÅNDTAK FRA MASSIVT EMNE


    7. Halvskjult sinket skuff med spor for glideskinne

    Halvskjult sinking med laksehale. En vakker og svært arbeidskrevende konstruksjon som gir ekstraordinær holdbarhet. Maskinsinket, sporene er frest i en sinkmaskin. En slik skuff går i prinsippet aldri i stykker.
    Møbel: Lite bord med skuff

    8. Gradvis limfuge

    Gradvis sammenføyning har et spor i den ene arbeidsdelen. Den graderte limfugen brukes på møbler der man har en fri limfuge, for eksempel på uttrekkbare bord, brede spisebord og tre-sofabord. Bordplater kan bevege seg opp til 15 mm på bredden i løpet av året, avhengig av luftfuktighet og temperaturvariasjoner. Derfor kreves en løsning med en gradregel som treet kan bevege seg langs, da den graderte limfugen tillater at treet krymper og sveller uten å sprekke.
    Møbel: Tre-sofabord, Brett spisebord, Uttrekkbart bord

    9. Limfuge

    Til mange møbler av massivt trevirke trengs bredere flater enn det som kan oppnås fra en enkelt planke. Limfog er plater som består av et antall lameller (trestaver). Kort sagt betyr limfog at man limmer sammen smalere emner for å redusere spenningene i treet. Lamellene med samme trestruktur høvles og limes sammen, og blir dermed et sterkt og fleksibelt tre materiale som passer til mye, for eksempel bordplater, hyller og skapsider. Limfogplater kan produseres i mange forskjellige utførelser, tresorter og størrelser. Merk at Norrgavels limfog er av ekstremt høy kvalitet og kan ikke sammenlignes med en benkeplate som kjøpes på en byggevarebutikk.
    Möbel: I stort sett samtliga Norrgavel-möbler

    10. 3-lags fuge

    3-skiktsfog er et alternativ til gradfog. Brukes til plater der man ikke ønsker en tradisjonell følelse (ingen list på baksiden). 3-skiktsfog ligner litt på kryssfiner, men er laget av massivt tre. Takket være tynne dimensjoner på hvert lag får man en veldig sterk konstruksjon - en formstabil løsning uten gradlist. Fugens tre lag kan limes enten parallelt eller vinkelrett.
    Möbel: Kubik (lucka), Massiv (panellucka)

    11. En skjært sarg

    Sammenlign gjerne møbeldetaljen med en propell. Denne sargen er skråstilt for å kunne tilkobles uten nivåforskjell til stolens bak- og frambein, til tross for at de har ulik helling. Emnet er fremstilt i et helt massivt stykke og har faste tapper i samme stykke. Som et resultat av skråstillingen er sargen tynnere i den ene enden sammenlignet med den andre siden.
    Møbel: Stol
    En førsteklasses snekkerarbeid - sideflatene på rammen har propellform, og setet er konkavt limt som en whiskytønne. Stolen pusses for hånd.

    12. Dreid benbøyle, sammenpressede ender

    Formen på benstøttene er svarvet, og endene er komprimerte, noe som betyr at man trykker sammen treverket litt. Legg merke til sporene i de komprimerte endene. Disse sørger for at limet fordeles jevnt over hele tappen, som deretter svulmer for maksimalt feste. En konstruksjon som gir lang holdbarhet.
    Møbel: Norrgavels pinnmøbler

    13. RAMME MED MASSIV FYLLING

    18. GÆRET HJØRNE, SLISSET OG TAPPFORSTERKET



    13. Ramme med massiv fylling

    I stedet for å lage en hel treplate med limfog, kan man lage en ramme. På denne måten kan fyllingen bevege seg frem og tilbake over årstider og avhengig av gjeldende luftfuktighet. Lukens fylling risikerer ikke å sprekke, da den kan bevege seg fritt i rammens fals. Fyllingen er laget av massivt tre (med limfog), noe som er ekstremt eksklusivt. Montering av Massiv må skje etter overflatebehandling. Fyllingen overflatebehandles separat, og rammen separat. Ellers ville det være synlig umalt tre om vinteren når fyllingen er på sitt smaleste. Fyllingen festes med en spikerlist i rammen. Vi bruker samme konstruksjon for vitrinedørenes glassfylling. Derfor er konstruksjonen bygd etter tykkelsen på en glassplate.
    Møbel: Massiv

    14. Ramme med halvt raster

    De tverrgående delene har halvparten så tykk dimensjon som de langsgående. De tykke delene har freste spor på oversiden der de tynnere listene passer perfekt og limes sammen. Samme konstruksjon som i båtdørker på båter.

    15. Ramme med tappet spiler

    Stående ramme. Til tross for de slanke dimensjonene til spilene, kreves det to tapper i hver ende for å unngå at spilene vrir seg.
    Møbel: Multi (hylle)

    16. Sentertapp, skjult

    Den vanligste sammensetningen og en standardløsning innen klassisk møbelsnekring. Dette er en enklere løsning enn å ha en fast tapp. Gir en sterk sammensetning takket være stor limflate. Komprimerte og riflete tapper gjør at limet presses ut og langs med riflene – noe som gir en generøs limflate og får tappene til å svelle. For å oppnå optimal passform kreves det meget høy presisjon.
    Møbel: Finnes i mange Norrgavel-møbler – f.eks. Massiv, Soffbord 100, Våg, Kubik, Baderomsskap, Lite bord med skuff, Kub, Tidningsrullbord osv.

    17. Sentertapp, synlig

    For å oppnå en dekorativ effekt kan man la sentertappen være gjennomgående og dermed synlig. Konstruksjonsmessig ville det fungert like bra å bruke skjult sentertapp på Stol. Synlig sentertapp må kappes for hånd og etterbehandles, noe som medfører en ekstra arbeidsoperasjon.
    Møbel: Stol

    18. Gæret hjørne, slisset og tappforsterket

    Veldig spesiell konstruksjon. Det fungerer ikke med en tradisjonell slissing siden konsollens sider er avfaset, derfor kreves det en rett (vinklet) slissing. For ytterligere holdbarhet er den dessuten tappforsterket.
    Møbel: Konsoll Avrundet

    22. SPREKKET STENDER

    24. KONTRAFRESING, BORDBEN



    19. Dreid sete av massivt emne

    Navnet beskriver hva denne snekkerdetaljen er – et sete der bøyningen/formen er dreid ut fra tykk, plan, massiv limfog.

    20. Limfog bøyd med vinklede fugflater

    For å oppnå en bøyd limfog lik "whiskyfatprinsippet" freses begge tilslutningsflatene med en liten grad på hver enkelt lamell. For at limingen skal fungere kreves det en spesiell tørkeform her.
    Møbel: Stol

    21. Sprekket hjørne, tappforsterket

    Konsoller skal tåle høy belastning, derfor har vi valgt å lage et sprekket hjørne – noe som gir en veldig stor limflate. For å sikre konstruksjonen ytterligere, er det også en sprint (rund sentertapp) gjennom begge trebrikkene som ekstra forsterkning.
    Møbel: Konsoller (alle), Hyllereol (dog ikke tappforsterkning)

    22. Sprekket stender

    Dette er en konstruksjon som er virkelig sterk, noe som kreves for den belastningen som Hyllereolen skal kunne tåle. Denne løsningen med sprekket stender er mye sterkere enn om den hadde vært sentertappet forfra. En konstruksjon som er holdbar og samtidig fungerer som en dekorativ detalj.
    Møbel: Hyllereol

    23. Tapp fast gjennomgående, kilfestet

    Klassisk sammensetning som var vanlig før i tiden når man ikke hadde tilgang til lim. Tappen som er festet sammen med konsollen har sagde spor. Etter fastliming i stenderen, bankes kiler inn bakfra. Tappen ekspanderer inni.
    Møbel: Bokhylle

    24. Kontrafresing, bordben

    Kontrafresing betyr at man har en positiv og en negativ form. Kontrafresing gjøres for at det runde benet skal passe. Den svært spesielle Norrgavel-konstruksjonen, der vi har limt sammen bordplate med sarg, er mulig siden det er samme treretning. Treskiven kan bevege seg langs med uttrekksskinnene.
    Møbel: Bredt spisebord

    25. Kontrafresing, ben/rundstav/fylling

    Snekkedetalj som er kontrafrest rundt benet, men også kontrafrest i øverste rammeverksbrettet (noe de fleste kanskje ikke tenker på).
    Møbel: Sengeramme


    26. KONTRAFRESING, RAMMEBEN

    28. LAGLIMT BØY



    26. Kontrafresing, rammeben

    Snekkedetalj som er kontrafrest mot bakbenet. Det krever stor nøyaktighet i produksjonen når man har kontrafresing, da man pusser emnet etter at det er bearbeidet. Man må ikke pusse bort for mye, for da passer ikke kontrafresingen. Det som blir kontrafrest er alltid det møtende emnet.
    Møbel: Lenestol, Sofabord 100, Våg (understell)

    27. Fresset bøy fra massivt emne

    Ryggstøtte bestående av to emner som sammenføyes med limfog. Formen freses konkav og konveks på respektive sider. Ytterst på denne ryggstøtten blir det skjøre, derfor beskyttes de av bakbenene (i eksempelet Høysete).
    Møbel: Høysete (ryggstøtte)

    28. Laglimt bøy

    Tre som er laglimt blir virkelig sterkt og formstabilt og tillater arbeid i tynne dimensjoner. Treet får sin bøyde form via liming i en hunn- og hanneform som spennes sammen. Vi har brukt lagliming i denne ryggstøtten med fritt eksponerte ender for å unngå kort fiberretning i massivt tre (sammenlign med detalj nr. 27).
    Møbel: Stol og Stol BAS (ryggstøtte)

    29. Bøying ved dampbehandling

    Ved dampbehandling blir treet bøyelig. Deretter spennes det ned i metallform hvor det tørker i omtrent en uke. Etter tørkingen bearbeides formen. Det er bare visse treslag som kan dampbehandles med vellykket resultat. Bøk (ideelt – det treslaget som beveger seg mest av alle treslag) og ask fungerer bra, mens eik er vanskelig å behandle og bjørk egner seg ikke i det hele tatt for dampbehandling. Utfordringen med dampbehandlet tre er at det ikke er formstabilt. De bøyde formene kan alltid variere noe fra tilfelle til tilfelle – det er noe man aldri kan kontrollere nøyaktig.
    Møbel: Lenestol

    31. Løs sammensetning med sprint

    Dette er en unik Norrgavel-løsning. En skråstag som fungerer som en konsoll, festet med en løs sprint. Inspirert av den bærende konstruksjonen i en låve. Innen finsnekkeri gjør man egentlig ikke dette. Hensikten er å kunne levere Bokhylle i en flat pakke uten å måtte bruke verken lim eller metallbeslag. Men konstruksjonen krever ekstremt mye presisjon.
    Møbel: Bokhylle

    32. Dreid fot med høydejustering

    Veldig beskrivende navn på denne snekkerdetaljen som er dreid i en spesiell form. Har beslag som kan justeres i høyden for at skapet eller kommoden skal stå plant.
    Møbel: Ben Dreid (til Massiv og Opal)