• Juni, 2022

  Pinnsoffa – vår ”Pinnfamilie” har vokst  Pinnsoffa må inngå i en sammenheng, en familie. Derfor var det ikke mulig å begynne arbeidet med sofaen selv om ideen eller tanken på den ikke var ny – den hadde fulgt formgiveren Nirvan Richter siden 90-tallet. De første skissene dukker opp i skissebøkene hans allerede i begynnelsen av 2000-tallet. Mest som en måte å feste ideene til papiret for å kunne huske dem siden tiden ikke var moden der og da. Først nå når både Pinnstol og Pinnkarmstol er på plass var møbelfamilien vår beredt til å ønske Pinnsoffa velkommen. Nå er Pinnfamilien utvidet med en gjennomarbeidet og etterlengtet Pinnsoffa. Et møbel som definerer rommet og som innbyr til de riktig lange måltidene og uvurderlig tid sammen.

  [Malmö, juni 2022]
  På formgiveren Nirvan Richters kontor ligger vegg i vegg med Norrgavels prototypeverksted og der er bokhyllene fulle av bøker og permer. Alt står i den samme pyntelige orden som preger resten av rommet. En perm med utklipp fra aviser og tidsskrifter om ulike pinnmøbler gjennom tidene. ligger oppslått på skrivebordet foran Nirvan. På spørsmål om Pinnsoffas historie blir han helt taus en stund. Vender blikket liksom innover og lar tankene vandre bakover i tiden med noe veldig konsentrert i blikket. Men så kommer smilet og ordene kommer strømmende.

  – Pinnsoffa har lenge stått på ønskelisten min. En ting er selve visjonen om en sitteopplevelse i kombinasjon med et visst uttrykk på møbelet, men formgivningen er en helt annen prosess. Og kjøkkensofaen må inngå i en sammenheng og det gjorde det vanskelig å begynne med den tidligere. I stedet fikk vi begynne med selve utgangspunktet som i dette tilfellet var Pinnstol. Den ble satt i produksjon allerede i 2010. Man skulle egentlig ha kunnet lage en sofa rett etter Pinnstol, men siden jeg også lenget etter en karmstol så fikk Pinnkarmstol komme først. Og den ble en del av Pinnfamilien i fjor, 2021.

  “Kjøkkensofaen må inngå i en sammenheng og det gjorde det vanskelig å begynne med sofaen tidligere.”

  pinnsoffa-brunolja-artikel-1

  Tanken bakom  Pinnstolen har sine vel gjennomarbeidede mål så med den som utgangspunkt var det å skape Pinnkarmstolen med noe mer generøse mål, en ganske selvfølgelig prosess. Utfordringen lå først og fremst i å få til den nesten vinkelrette bøyen der den siste ryggpinnen går over til å bli armlene. For å oppnå maksimal soliditet og for å unngå en synlig skarv, fikk det bli en sjiktlimt konstruksjon. På Pinnsoffa ser man akkurat samme løsning der karmen smelter sammen med sofaens form.

  – Om Pinnsoffa hadde blitt laget sånn som man kunne forvente seg så hadde den vært mer lik Pinnkarmstol, men jeg gikk heller tilbake til visjonen slik den tydelig fremstår i de tidlige skissene. Jeg ville at det skulle finnes plass for løst stoppede fjærputer i ryggen og det er det ikke plass til i Pinnkarmstol. Pinnsoffas er derfor uvanlig dyp sammenliknet med tradisjonelle pinnesofaer fra 50-tallet. De er fine som kjøkkensofaer, men oppleves lett som for «pinnete» så derfor gjorde jeg den mer generøs. Den skal være en lange-måltiders-sofa, sier Nirvan.

  “Den skal være en lange-måltiders-sofa.”

  Kjøkkensofaen er et møbel som ofte vekker varme og positive assosiasjoner; barndomsminner fra den koselige kjøkkensofaen hos besteforeldrene blandes med bilder fra hukommelsen - bilder av den tradisjonelle kjøkkenbenken med lokk i setet eller skuffer under for alskens oppbevaring. Kjøkkensofaen er også et møbel som innbyr til samvær og som blikket lett faller på. Dynamikken i rommet blir annerledes med en kjøkkensofa ved spisebordet og det oppstår en annen slags samhørighet rundt et bord om en kjøkkensofa inngår i møblementet. Og kjøkkensofaen definerer lett rommet. Det får noe livfullt og innbydende over seg spesielt om man blander Pinnstol, Pinnkarmstol og Pinnsoffa rundt bordet.

  “Kjøkkensofaen definerer gjerne rommet den står i.”

  – Stoler rundt et bord kan selvfølgelig være vakkert i seg selv, men da er det bordet som er i sentrum gjerne med en lampe hengende over. Rommet defineres av bordet. Det blir en helt annen romopplevelse om man erstatter et par stoler med en Pinnsoffa. Med kjøkkensofaen skapes en helt ny dynamikk der sentrum flyttes fra bordet til Pinnsoffa og der de øvrige sittemøblene relaterer seg til denne. En retning skapes i rommet og blikket ledes dit. Man kan trekke paralleller til slike objekter som definerte rom i patriserboliger i hundrevis av år, men i Norrgavels tilfelle er det fortolkes objektet på en nøktern måte som er lett å forholde seg til, sier Nirvan.

  “Med kjøkkensofaen skapes en helt ny dynamikk der sentrum flyttes fra bordet til Pinnsoffa og der de øvrige sittemøblene relaterer seg til denne.”

  Gjennom å komplettere Pinnsoffa med løst stoppede fjærputer, for eksempel putetrekk i ensfarget linstoff eller bomullsstoff med påtrykte, brede striper er det lett både å endre sofaens karakter og å øke komforten. Foruten å passe i spisestuen og på kjøkkenet, er det lett å tenke seg andre plasseringer. På en glassveranda for eksempel eller hvorfor ikke ute i et innredet drivhus? Møblene er alle håndverksmessig utført og består bare av massivt tre og limstoffer – det finnes ikke en eneste skrue.

  – Mange bruker ordet pinnemøbler som noe nedsettende, for meg er det tvert imot. Det er litt på samme måte som med husbygging der huset oftest er som vakrest før man kler det inn, mens man fremdeles ser selve konstruksjonen. På en Pinnsofa er konstruksjonen alltid synlig. At man kan skape så mye opplevelse med disse pinnemøblene synes jeg er magisk, sier Nirvan.

  “At man kan skape så mye opplevelse med disse pinnemøblene synes jeg er magisk."

  Men hvilke minner og assosiasjoner vekker kjøkkensofaen hos formgiveren Nirvan Rickter. Og hva betyr Pinnsoffa for ham?

  – Jeg husker godt min fars foreldrehjem i Dalarna – i de hjemmene fantes det jo alltid en kjøkkensofa. Hos mine besteforeldre stod kjøkkensofaen ved spisebordet og så var det et vindu bakenfor med pelargonier i herlige leirkrukker. Det er et tiltalende møbel. Ofte lå det en myk sittepute på den og det var enkelt å legge seg nedpå en stund og hvile etter formiddagsmaten. Pinnsofa er faktisk litt lik Länstol for selv om den er enkel så er også den som en trone eller som et lite rede. Finnes det en trone så kryper man opp i den. Man liksom eier rommet når man sitter i et sånt møbel – da er man automatisk i rommets sentrum.

  “Man liksom eier rommet når man sitter i et sånt møbel – da er man automatisk i rommets sentrum.”

  Pinnsoffa finnes i massiv bjørk eller eik og med flere ulike overflatebehandlinger – såpe, olje, hvitolje, brunolje, lakk eller tempera. Pinnsoffa er ekstra vakker når den får være sammen med resten av ”Pinnfamilien” – kombiner med Pinnkarmstol og Pinnstol rundt bordet eller skap en rød tråd i innredningen med Pinnsoffa i kjøkkenet og Pinnbord og Pinnpall rund eller rak i rommet ved siden av.