• Julefred, enkelhet og lykke

    nirvan richter porträtt

    En samtale med Norrgavels grunnlegger

    November 2024

    Forretningsidéen ble født ut av et behov og en sterk lengsel – og helt siden starten i 1993 har Norrgavel gått mot strømmen. Det er ikke primært møbler som selges, men en holdning til interiør, ja, egentlig til livet generelt. Ta del i samtalen med grunnleggeren og designeren Nirvan Richter. Lykke, tilstedeværelse, julestemning og fremtidsvisjoner er noen av temaene som diskuteres her!

    I et romslig og nøye renovert lokale i Nyhamnen-kvartalet, nær Malmö sentralstasjon, har Norrgavel hatt sitt hovedkontor i litt over to år. Den vakre teglsteinsbygningen viser flere bevarte detaljer som minner om dens historie som lagerbygning. Her finnes både kontorer og verkstedet hvor alle møbelprototypene blir laget og finjustert til ferdige modeller før de er klare til å introduseres i Norrgavels sortiment. Det er en tidkrevende og håndverksmessig prosess som noen ganger kan ta opptil ti år før alle brikker faller på plass.

    I et rom med utsikt over en ubetydelig kontorbygning fra 90-tallet, og med et glimt av det travle skinneområdet nær Malmö sentralstasjon, har Nirvan Richter sitt kontor. Han passer ikke inn i den stereotypiske bildet av en bedriftsleder, selv om han utad er en høyreist og velkledd mann som nylig fylte 70 år. Men så snart han begynner å snakke, blir det klart at fokuset hans er på å vokse som menneske snarere enn å øke veksten. Selvfølgelig trenger ikke det ene å utelukke det andre, og for Nirvan har personlig utvikling og entreprenørskap alltid gått hånd i hånd. Gjennom sitt arbeid har han omfavnet mulighetene til å vokse personlig, og vice versa. Hans livsfilosofi handler ytterst sett om å fjerne det uviktige og være konstant til stede her og nå. Dette er også svært tydelig i hans design og hans overordnede holdning til møbler – de skal fungere som en bakgrunn til livet.

    Norrgavel ble grunnlagt allerede i 1993 – hva har vært det beste gjennom alle disse årene?

    – Alle år med Norrgavel har vært en strøm av små triumfer. Gleden ved å kunne knytte så mange dyktige mennesker til denne virksomheten. Hver eneste produkt som legges til sortimentet føles som en graviditet og en fødsel når det lanseres. Så lenge hver arbeidsdag rommer denne følelsen av at vi tar små skritt fremover, føles det utrolig givende og meningsfullt å fortsette.

    Mange sier at entreprenørskap automatisk fører til at man må begrense livet sitt. Men for min del har entreprenørskapet ikke stått i motsetning til personlig utvikling og åndelig søken, men har i stedet vært til stor hjelp. Næringsvirksomheten har fungert som en løftestang for å komme videre i min eksistensielle lengsel.

    ljusstakar smide och meditationskudde

    Hvilke personlige egenskaper har vært mest nyttige for deg i løpet av dine år med Norrgavel?

    – Min stahet har vært til stor nytte. Å ikke gi opp bare fordi noen sier at noe er umulig. Konsekvens er en annen viktig ting. Det har vært utrolig befriende å alltid kunne lene seg på Norrgavels klare verdigrunnlag.

    Min analytiske evne er en annen egenskap som ofte har vært nyttig. Med tanke på vår relativt begrensede salg, er det uvanlig å likevel kunne ha et så bredt utvalg. Det skiller oss fra andre aktører på markedet. Forklaringen er at vi tenker nytt. Og tenker nytt igjen, samt tar de rette valgene fra starten. Dette gjelder størrelser, moduloppsett og lignende – detaljer som er viktige for sortimentsoppbyggingen i dette selskapet. Her har jeg hatt stor nytte av min analytiske evne.

    Takket være min evne til tilstedeværelse og lengsel etter enkelhet, har jeg evnen til å fjerne det uviktige. Det jeg bruker mye av livet mitt på i meditasjon, finnes også i designen min – å fjerne det uviktige.

    Norrgavel er en blanding av det mine foreldre stod for. Fra faren min: enkelhet, asketisme, klarhet, lengselen etter en naturlig syklus. Fra moren min: lengselen etter utsøkthet, borgerlig komfort, luksus i form av det beste og følelsen av å fortjene det. Begge var modige mennesker og rebeller i sin tid. Faren min forlot det forhåndsbestemte livet som arbeider på sagbruket i Dalarna for å utdanne seg til byggingeniør i Stockholm. Min mor gjorde motsatt reise fra sin superborgerlige oppvekst. I stedet for å studere medisin, trosset hun foreldrenes vilje og flyttet til Stockholm for å praktisere som husholderske, og ble senere husholdningslærer.

    Norrgavel tar til orde for bevisst forbruk – hvordan rimer det med julehandelen?

    – Ting er sjelden bare gode eller dårlige. Hos Norrgavel bidrar vi til en viss grad til forbruksjaget, siden produktene vises på en så attraktiv måte. Men vi er konsekvente når det gjelder miljøaspektet og sørger for at tingene er ekte. Målet med det vi produserer er at det skal vare lenge. For å oppnå en bærekraftig utvikling må samfunnet gradvis styre forbruket i en annen retning.

    Bevisst forbruk handler om å velge nøye – færre, men virkelig gode ting.

    ljusstakar smide och meditationskudde

    Hva betyr julen for deg og hvordan skaper du julestemning hjemme?

    – Julen er en tid på året da man kan reflektere eller komme hjem til seg selv. Selv for de mest sekulariserte menneskene i Sverige er julen en tid hvor man har muligheten til å finne ro, om så bare for et kort øyeblikk. Men noen ganger føler jeg at folk har altfor høye forventninger til julen. Det er tross alt bare én dag.

    Man vil ikke bare ha en overfladisk, dekorativ jul – det viktigste er å finne roen. Jeg har strukturert livet mitt for å finne teknikker som hjelper meg å oppnå denne roen. Julen føles som et fristed for meg. Da er det greit å slippe kontrollen. Jeg avslutter alt som har med jobb å gjøre før jul, slik at jeg kan slappe av. Deretter ser jeg hva som skjer. Det er en dypt avslappende tilnærming – å få muligheten til bare å være her og nå.

    Når det gjelder juledekorasjoner, lurer jeg på hvorfor det må være så mye. Det er nok å henge opp noen adventsstjerner og kanskje et juletre. Hos oss har vi i stedet grangreiner i en høy vase. Det må være enkelt. Noen hyasinter og juleøl, det er virkelig alt vi trenger – ikke av latskap eller fordi det er ubetydelig. Men vi må bli mer moderate uten å ty til fornektelse.

    Det er samtidig viktig å beholde gleden ved julen – både gledelig og bærekraftig på samme tid.

    Slipp tankene på en drømmejul og vær til stede med det som er. Da finner man gullkornene i alt. Det er essensen av mindfulness – tanken om å være her og nå, hele tiden.

    Lykke – hva innebærer det for deg?

    – Det er et av de aller viktigste spørsmålene. Vi mennesker er jo lykkedrevne, selv om livet selvfølgelig består både av "lykke" og "ulykke", men det handler om å balansere det. Med det sagt er lykke likevel veldig viktig, fordi vi er så lykkedrevne. Men vi er også lykke-misslykkede. Eller rettere sagt lykke-tapere, for vi har generelt sett ikke kontroll. Det er i denne konteksten at vi må se nærmere på vårt materialistiske forhold, for det får oss til å gå glipp av noe. Vi får aldri nok, og tror hele tiden at vi trenger mer. Man kan si at vi er mislykkede når det gjelder å definere hva lykke er. Det verste med denne konsumismen er at vi ikke kommer i kontakt med verktøyet til det som er ekte og varig lykke. Vi ødelegger planeten vår i raskt tempo, men det er nesten enda mer alvorlig at vi i tillegg blir frarøvet lykken i vår korte tid på jorden.

    Lykke er en ikke-substansiell tilstand i oss selv. Dessverre er vi programmert til å prøve å oppnå lykke gjennom ytre tilfredsstillelser. Reiser, nye ting, nye inntrykk – hele tiden blir vi matet med ting fra utsiden som gir oss midlertidig lykke. Veldig få i vår kultur er i kontakt med potensialet som finnes i alt menneskelig væren, i å nå lykken i seg selv.

    ljusstakar smide och meditationskudde

    Det vi egentlig søker er ikke den utsøkte årgangsvinen eller den perfekte partneren, men heller en fornemmelse i vårt eget væren. Noe man kan få flyktig kontakt med gjennom å samle disse overfladiske impulsene. Men ved å flytte fokuset direkte til hva disse impulsene vekker i oss, kan vi innse at lykken og potensialet finnes i oss selv. Det føles som om mange kommer i kontakt med den potensialen altfor sent i livet. Det er en av grunnene til at jeg bruker så mye tid på meditasjon og drar på retreat. Det handler om å skalere bort, skalere bort, skalere bort... Finne frem til rolige nivåer i selve væren.

    Mitt personlige råd for å bli lykkeligere er å ta risikoer og meditere.

    Med risikoer mener jeg ikke å hoppe i fallskjerm eller kjøre raskt på motorveien. Snarere er det å åpne en Norrgavel-butikk på Birger Jarlsgatan, selv om man ikke har råd. Det gjelder selvfølgelig å ta risikoer uten å miste dømmekraften. Det handler om å tørre å gå utenfor komfortsonen, noe som er forbundet med risiko. Og meditasjon er ikke noe man gjør, det er ytterst et ikke-gjøring. Det handler om å åpne opp for et annet væren-nivå ved å være ekstremt tilstede her og nå. Bevisst tilstedeværelse, mindfulness, er en forutsetning for meditasjon, men å snakke om meditasjon fra et intellektuelt perspektiv er ganske meningsløst. Meditasjon handler om å skalere bort alt som ikke er meditasjon. Komme forbi alle identifikasjoner. Da kan små, små glipper i tankemaskineriet oppstå hvor man faller inn i en form for meditasjonstilstand. Med øvelse kan man gradvis bære med seg denne tilstanden i mer og mer av det man gjør, for eksempel i sitt arbeid, i julen og så videre.

    For meg er tomhet den beste beskrivelsen av dyp tilstedeværelse. En tomhet som rommer alt. Absolutt alt.

    Hva er du mest stolt av?

    – I mange måter har jeg levd et autentisk liv. Jeg har tatt meg selv på alvor på den måten. Jeg har utsatt meg for de utfordringene som har kommet på min vei, og jeg har ikke vært spart fra virkelig tøffe utfordringer. Man må være naken og sårbar. Man må ta risikoer og utfordre sine frykter. Men man må også øve på evnen til å gjøre dette i riktig tempo, så man ikke gjør vold på seg selv, ellers kan det ende dårlig. Det er viktig å hele tiden sørge for å ha støtte rundt seg. At det finnes noen i bakgrunnen som kan fange deg hvis alt skulle falle totalt. Man må ha respekt for det menneskelige psyket. Det er lett å havne i ukontrollerbare situasjoner, og derfor er det viktig med mennesker rundt deg som sørger for at du er forankret i jorden.

    Avslutningsvis, hvordan ser fremtidsvisjonene ut for Norrgavel?

    – Vi fortsetter å jobbe med å bli enda bedre på det vi allerede er flinke til og å nå ut med det som er grunnlaget i Norrgavel. Å bli enda tydeligere på hva vi står for. Dette henger tett sammen med lykke. Min visjon er at vi skal bli enda mer gjennomarbeidet; i vår kommunikasjon om hvorfor vi gjør det vi gjør, hvordan vi møter kundene våre, i arbeidet med varene våre, og å konsekvent prøve å ikke gjøre ting mer kompliserte enn de er.

    Alle kan finne noe i seg selv som berører det vi uttrykker i vår verdigrunnlag.


    VISSTE DU AT:

    » Nirvan Richter ble født som Erik Johansson i 1954, men sammen med sine to søsken tok han som 20-åring navnet Richter etter sin danske bestemor.

    » Etter å ha oppdaget meditasjonens kraft på midten av 90-tallet, ønsket Nirvan Richter å manifestere at han mente alvor med sine nyvunne livsinnsikter. Etter veiledning fra et indisk meditasjonssenter i 1999, byttet han derfor tiltaksnavn fra Erik til Anand Nirvan (som betyr "frigjøring gjennom lykksalighet").

    » Nirvan Richter er oppvokst i villaforstadene Ørby utenfor Stockholm. Han gikk på Adolf Fredriks musikklasser og gikk ut fra naturvitenskapelig program på videregående med 4,7 i snitt. Han hadde nest dårligste karakter i klassen. Av hans 16 klassekamerater ble 11 leger.

    » Etter å ha fullført arkitektstudiene ved KTH i Stockholm, valgte Nirvan Richter å utdype sine kunnskaper innen møbelsnekring og studerte ved Carl Malmstenskolen.

    » Firmanavnet Norrgavel kom til på begynnelsen av 90-tallet. Familien Richter hadde flyttet inn i et gatehus i Lund og startet en virksomhet som skulle bli selskapet Norrgavel, i gårdsbygningen ved siden av. Nirvan Richter funderte på hva han skulle kalle selskapet og fikk under et telefonsamtal rådet om å velge et navn som var knyttet til stedet der selskapet lå. "Hva skulle det være, her er det jo bare en høy norrgavel!" utbrøt han, og slik ble det – navnet var bestemt.

    » Den største og mest revolusjonerende innsikten i Nirvan Richters liv fikk han på midten av 90-tallet, under sin utdanning i terapi og meditasjon, da en meditasjonsmester sa til ham at han bare trengte å fokusere på to ting i livet. Meditere og ta risiko.