• Jubileum, julefred, lykke og fremtidsvisjoner

  nirvan richter porträtt

  En samtale med Norrgavels grunnlegger

  November 2023

  Norrgavels 30-årsjubileum har blitt feiret i hele 2023. Tre årtier med genuine vurderinger og moderne klassikere. En virksomhet som sprang ut fra et behov og en sterk lengsel – en bedrifts som har gått mot strømmen helt siden begynnelsen. Tilbakeblikk, fremtidsvisjoner, bevisst forbruk, julestemning og lykke er noen av de emnene som berøres i denne samtalen med grunnleggeren og formgiveren Nirvan Richter. Bli med!

  I et luftig og omhyggelig renovert lokale i kvartalet Nyhamnen, i umiddelbar nærhet til Malmö sentralstasjon, har Norrgavel hatt sitt hovedkontor i litt over ett år nå. I den vakre to-etasjes murbygningen kan man se flere bevarte detaljer som minner om dens historie som lagerbygning. Her er det plass for kontoret og for samtidig for verkstedet der alle møbelprototyper utvikles og finkalibreres til ferdige møbelmodeller før de er klare til å introduseres i Norrgavels sortiment. En prosess som noen ganger kan ta opptil ti år før alle brikkene har falt på plass.

  I et stort rom med utsikt over et intetsigende kontorbygg fra 90-tallet, og med et glimt av det godt trafikkerte baneområdet nær Malmö sentralstasjon, har Nirvan Richter sitt kontor. Han matcher ikke standardbildet av en bedriftsleder, selv om han utad er en bereist og ordentlig mann i slutten av 60-årene. Men så snart han begynner å snakke blir det klart at fokuset hans er på å vokse som person snarere enn på økt vekst. Det ene utelukker selvfølgelig nødvendigvis ikke det andre, og for Nirvan har personlig utvikling og entreprenørskap alltid gått hånd i hånd. Gjennom sin virksomhet har han omfavnet mulighetene til å vokse på det personlige planet og omvendt. En livsfilosofi som til syvende og sist består i å legge bort det uvesentlige og stadig være nærværende her og nå. Noe som også er veldig tydelig i designen hans og den helhetlige tilnærmingen som Nirvan har til møbler – de skal fungere som en bakgrunn for livet.

  La oss høre hva Norrgavels grunnlegger og formgiver, Nirvan Richter, har å si om alt fra å feire 30-årsjubileet, til å skape julestemning – og ikke minst hvordan man kan bli et lykkeligere menneske.

  I 2023 har Norrgavel feiret 30-årsjubileum. Hva har vært det beste i disse tre tiårene?

  – Alle årene med Norrgavel har vært en strøm av små triumfer. Gleden over å kunne knytte så mange kompetente mennesker til denne virksomheten. Hvert produkt som legges til sortimentet føles som en graviditet og en fødsel når det slippes. Så lenge hver arbeidsdag rommer denne følelsen av at vi tar små skritt fremover, føles det kjempegøy og meningsfylt å fortsette.

  Mange sier at entreprenørskap automatisk fører til at man må begrense livet. Men for min del har ikke entreprenørskap stått i motsetning til personlig utvikling og åndelig søken, men har i stedet vært til stor hjelp. Virksomheten har fungert som en løftearm for å komme videre i min eksistensielle lengsel.

  ljusstakar smide och meditationskudde

  Hvilke personlige egenskaper har du hatt mest nytte av i løpet av dine 30 år med Norrgavel?

  – Min stahet har vært til stor nytte. Ikke gi opp bare fordi noen sier det er umulig. Konsistens er en annen viktig ting. Det har vært så utrolig befriende å alltid kunne falle tilbake på Norrgavels tydelige verdigrunnlag.

  Min analytiske evne er en annen egenskap som har kommet godt med. Jeg er ikke en «Mensa»-person, men jeg har alltid hatt stor glede av min analytiske evne. Med tanke på vår relativt begrensede omsetning er det uvanlig å fortsatt kunne ha et så bredt sortiment. Det skiller oss fra andre aktører på markedet. Forklaringen er at vi tenker oss om om og om igjen og tar riktige valg fra begynnelsen av. Dette gjelder størrelser, modulsammenstillinger og så videre – detaljer som er viktige for sortimentsutviklingen i denne bedriften. Der har jeg mye hjelp av mine analytiske evner.

  Takket være min følelse for tilstedeværelse og lengsel etter enkelhet, har jeg evnen til å skrelle bort uvesentlige ting. Det jeg vier mye av livet mitt til i meditasjon finnes også i design – å fjerne uvesentlige ting.

  Norrgavel er en blanding av det foreldrene mine sto for. Fra pappa; enkelheten, askesen, klarheten, lengselen etter det naturlige kretsløpet. Fra mamma; lengselen etter utsøkthet, borgerlig komfort, luksus i form av det beste og følelsen av å være verdig det. Begge var modige mennesker og opprørere i sin tid. Far som forlot det isolerte livet som arbeider ved sagbruket i Dalarna for å utdanne seg til sivilingeniør i Stockholm. Min mor som gjorde motsatt reise med sin superborgerlige oppvekst. I stedet for å studere til lege, trosset hun foreldrenes ønsker og flyttet til Stockholm for å praktisere som husholderske, og ble deretter husholdningslærer.

  Norrgavel tar til orde for bevisst forbruk – hvordan rimer det med julehandelen?

  – Ting er vanligvis ikke bare bra eller dårlige. Vi i Norrgavel bidrar til en viss grad til forbrukerismen siden produktene våre presenteres på en så attraktiv måte. Men vi er konsekvente med miljøaspektet og at tingene er genuine. Målet er at det vi produserer skal vare lenge. For å oppnå en bærekraftig utvikling må samfunnet gradvis styre forbruket i en annen retning. Bevisst forbruk er å velge med omhu – ganske få, men virkelig gode ting

  ljusstakar smide och meditationskudde

  Hva betyr julen for deg og hvordan skaper du julestemning hjemme?

  – Julen er en slik tid på året hvor man kan reflektere litt eller komme hjem til seg selv. Selv for de mest sekulariserte menneskene i Sverige er julen en tid hvor du har muligheten til å komme til hektene igjen. Om så bare for en kort stund. Men noen ganger føler jeg at man har alt for høye forventninger til jul. Det er bare én dag.

  Man vil jo ikke bare ha en overfladisk julepynt, det viktigste er å finne roen. Jeg har innrettet livet mitt for å finne teknikker for å hjelpe meg å oppnå denne freden. Julen føles som en frisone for meg. Da er det greit å slippe kontrollen.

  Jeg får gjort alt jobbrelatert før jul, så jeg kan bare slappe av. Så ser jeg hva som skjer. Det er en dypt avslappende tilnærming – å få lov til å bare være her og nå.

  Når det kommer til julepynt, lurer jeg på hvorfor det skal være så mye? Det er nok å sette opp noen adventsstjerner og et juletre kanskje. Hjemme hos oss har vi i stedet grankvister i en høy vase. Det må være enkelt. Noen få hyasinter og juleøl, det skal egentlig ikke så mye til – ikke av latskap eller fordi det er uvesentlig. Men vi må bli mer moderate uten å engasjere oss i fornektelse. For det er samtidig viktig å opprettholde den glade stemningen rundt jul. Både morsomt og bærekraftig på samme tid.

  Slipp tankene om en drømmejul og vær tilstede med det som er. Da finner du gullklumpene i alt. Det er essensen av mindfulness – ideen om å være her og nå, hele tiden.

  Drømmejulen er bare en drøm. Drømmer er det motsatte av det jeg prøver å formidle i alt jeg sier. Kommersialisme har som mål å gi næring til alle disse drømmene, men den er destruktiv og oppmuntrer ideen om at livet bør være litt annerledes hele tiden.

  Lykke – hva innebærer det for deg?

  – Det er et av de absolutt viktigste spørsmålene. Vi mennesker styres av lykke, selv om livet selvfølgelig består av både «lykke» og «ulykke», men det er viktig å balansere det. Når det er sagt, er lykke fortsatt veldig viktig, fordi vi er så styrt av lykke. Men vi er også lykkemislykkede. Eller snarere lykketapere, for vi har generelt sett ikke peiling. Det er i den sammenhengen vi må se nærmere på vår materialistiske tilnærming, fordi det får oss til å gå glipp av noe. Vi får aldri nok, men tror hele tiden at vi trenger enda mer. Du kan si at vi ikke lykkes med å artikulere hva lykke er. Det verste med denne forbrukerismen er at vi ikke kommer i kontakt med redskapet til hva som er ekte og varig lykke. Vi ødelegger planeten vår i et raskt tempo, men det er nesten enda mer alvorlig at vi også blir frastjålet lykke i løpet av vår korte tid på jorden.

  Lykke er en ikke substansiell tilstand i oss selv. Dessverre er vi programmert til å søke lykke gjennom ytre tilfredsstillelser. Reiser, nye ting, nye inntrykk – vi blir stadig matet med ting utenfra som gir oss midlertidig lykke. Svært få i vår kultur er i kontakt med potensialet som finnes i alle mennesker, i å nå lykke i seg selv.

  ljusstakar smide och meditationskudde

  Det vi söker är Det vi virkelig ser etter er ikke den utsøkte årgangsvinen eller den perfekte partneren. Det vi virkelig ser etter er en fornemmelse i vårt eget vesen. Noe du kan få flyktig kontakt med ved å samle disse overfladiske impulsene. Men ved å flytte fokus direkte til hva disse impulsene vekker i oss, kan vi innse at lykken og potensialet bor i oss selv. Det føles som mange kommer i kontakt med det potensialet altfor sent i livet. Det er en av grunnene til at jeg bruker så mye tid på å meditere og dra på retreater. Det handler om å skrelle bort, skrelle bort, skrelle vekk... Finne rolige nivåer i tilværelsen.

  Mitt personlige råd for å bli lykkeligere er å ta risiko og meditere. Med risiko mener jeg ikke bungy jump eller høy fart på motorveien. Men heller å åpne Norrgavel-butikk på Birger Jarlsgatan, selv om du ikke har råd. Det er selvfølgelig nødvendig å ta risiko uten å miste dømmekraften. Å våge å gå utenfor sin komfortsone er forbundet med risiko. Og å meditere er ikke noe du sitter og gjør, det er til syvende og sist en ikke-aktivitet. Det handler om å åpne opp til et annet nivå av tilværelsen ved å være ekstremt til stede her og nå. Bevisst tilstedeværelse, mindfulness, er en forutsetning for meditasjon, men å snakke om meditasjon fra et intellektuelt perspektiv er ganske meningsløst. Meditasjon handler om å fjerne alt som ikke er meditasjon. Kom deg forbi alle identifikasjoner. Da kan det oppstå små, små hull i tenkemaskineriet der du faller inn i en slags meditasjonstilstand. Med øvelse kan du så gradvis bære denne tilstanden med deg i mer og mer av det du gjør. For eksempel på jobb, i julen...

  For meg er tomhet den beste beskrivelsen av dyp tilstedeværelse. En tomhet som rommer alt. Absolutt alt.

  Hva er du mest stolt over?

  – Jeg har på mange måter levd et autentisk liv. Jeg har tatt meg selv på alvor på den måten. Jeg har utsatt meg selv for de utfordringene som har kommet min vei, og jeg har ikke vært spart for virkelig tøffe utfordringer. Du må være naken og sårbar. Du må ta risiko og utfordre frykten din. Men du må også øve på evnen til å gjøre det i riktig tempo slik at du ikke gjør vold mot deg selv, ellers kan du havne som psykiatrisk pasient. Det er viktig å alltid sørge for at du har støtte rundt deg. Slik at det er noen i bakgrunnen som kan ta en hvis alt skulle slå feil. Du må ha respekt for menneskets psyke. Det er lett å havne i ukontrollerbare situasjoner og derfor er det viktig å ha folk rundt seg som sørger for at man er forankret i bakken.

  Avslutningsvis, hvordan ser fremtidsvisjonene ut for Norrgavel?

  – Vi jobber videre med å bli enda bedre på det vi allerede er gode på og å nå ut med det som er Norrgavels grunnmur. For å bli enda tydeligere på hva vi står for. Det er nært knyttet til lykke. Min visjon er at vi skal bli enda grundigere; i vår kommunikasjon om hvorfor vi gjør det vi gjør, hvordan vi behandler våre kunder, i arbeidet med våre varer og konsekvent prøve å ikke forvanske det.

  Alle kan finne noe i seg selv som berører det vi uttrykker i vårt verdigrunnlag.


  VISSTE DU AT:

  » Nirvan Richter ble født som Erik Johansson i 1954, men sammen med sine to søsken tok han i en alder av 20 år etternavnet Richter etter sin danske bestemor.

  » Etter å ha oppdaget kraften i meditasjon på midten av 90-tallet, ønsket Nirvan Richter å demonstrere at han mente alvor med sin nyvunne livsinnsikt. Etter veiledning fra et indisk meditasjonssenter i 1999 skiftet han derfor fornavn fra Erik til Anand Nirvan (som betyr "frigjøring gjennom lykksalighet").

  » Nirvan Richter vokste opp i forstaden Örby utenfor Stockholm. Han gikk på Adolf Fredriks musikkskole og gikk ut fra realfaglinjen på videregående med sluttkarakteren 4,7. Han hadde den nest dårligste karakteren i klassen. Av hans 16 klassekamerater ble 11 leger.

  » Etter fullførte arkitektstudier, ved KTH i Stockholm, valgte Nirvan Richter å utdype kunnskapen innen møbelsnekring og studerte ved Carl Malmstenskolan.

  » Firmanavnet Norrgavel ble til på begynnelsen av 90-tallet. Familien Richter hadde flyttet inn i et hus sentralt i Lund og startet en virksomhet som skulle bli bedriften Norrgavel, i et hus i bakgården. Nirvan Richter tenkte på hva han skulle kalle selskapet sitt og ble rådet under en telefonsamtale til å velge et navn relatert til stedet hvor selskapet holdt til. "Hva skulle det være, her er det bare en høy nordgavl!" utbrøt han og slik måtte det bli – navnet var spikret.

  » Den største og mest revolusjonerende innsikten i Nirvan Richters liv kom til ham på midten av 1990-tallet, under opplæringen i terapi og meditasjon, da en meditasjonsmester fortalte ham at han bare trengte å fokusere på to ting i livet. Meditere og å ta risiko