Påshylla - historien bak
Påshylla er det aller første møbelet som Norrgavels grunnlegger, Nirvan Richter, laget som fremdeles finnes med i sortimentet. Han tegnet det allerede i 1986 (Norrgavel ble etablert i 1993). Familien Richter bodde da i en av den kjente arkitekten Sven Wallanders fantastiske leiligheter i Röda bergen i Stockholm. Rett innenfor familiens ytterdør var det en 40 cm smal vegg som skulle utnyttes maksimalt. På den tiden var de fire i familien så det fikk bli fire poser. Cathrine, barna mos, bestemte mønsteret på posene som ble sydd av det smalstripete bomullsstoffet "Bok" fra IKEA. Et ikonisk Norrgavelmøbel ble født!
"Den har liksom en innebygget orden siden hver og en har sin egen pose."
"Jeg er oppvokst med praktiske trådkurver innenfor ytterdøren, men lengtet etter noe mer forfinet med et mykere uttrykk. Derfor tegnet jeg Påshylla til familien min lenge før Norrgavel fantes. Funksjonen er veldig hverdagslig, men takket være dens smekre proporsjoner og utsøkte håndverk tilfører den rommet noe helt spesielt. Like viktig er det praktiske. Den rommer mye, tar liten plass og er derfor lettplassert. Posene er enkle å ta av for vask og kan byttes ut når og om man ønsker forandring. Siden 2020 kan den også bygges horisontalt!"
– Nirvan Richter, formgiver
Det var ikke snakk om noen lang produktutviklingstid; funksjonen og målene var så opplagte. – Jeg må ha snekret stativet på det voksenopplæringskurset i treteknikk jeg tok året før jeg kom inn på Carl Malmstens verkstedskole. De endelige tegningene ble laget mange år senere da vi skulle sette den i produksjon, forteller Nirvan.
Påshylla ble vist nærmest i smug (sammen med Kapphylla) for første gang i Athenahuset på Bomässan Bo92 i Örebro og ble deretter solgt i liten skala på postordre. Året etter ble hele Norrgavels konsept presentert på Bo93 i Karlskrona, men fra begynnelsen var det bare Påshylla og Kapphylla som fantes for salg.
På dette tidspunkt hadde familien Richter vokst så Nirvan lot lage en spesialvariant av Påshylla med seks poser. Et bilde av den havnet i en reportasje i et magasin og folk begynte umiddelbart å ta kontakt for å kjøpe den. Hensikten den gangen var imidlertid ikke å utvide sortimentet.
Skisser med tilhørende notater fra formgiveren Nirvan Richters skissebok.
Påshylla med 2 poser "lin natur", eik olje.
Påshylla – også i treslaget eik!
Påshylla i eik har lenge vært etterspurt og med små modifikasjoner i konstruksjonen er det oppfylt. Eik er sprøere enn bjørk og kløyves lett så alle utstikkende konsoller har blitt forsterket med tverrgående tre i slissingen.
I september 2021 ble endelig Påshylla med stativ i treslaget eik lansert. Påshylla i eik kan fås behandlet med olje, hvitolje eller brunolje. Tidligere har Påshylla bare blitt laget i bjørk – ubehandlet, alternativt i en av våre vakre tempera- eller lakkfarger.
Påshylla fra Norrgavel finnes i ulike treslag, med poser i flere forskjellige linkulører eller i vegetabilsk garvet reinskinn. Den passer ikke bare i entreen for den kan like godt brukes i barnas rom, soverommet, baderommet, hobbyrommet eller hvorsomhelst der du trenger et sted å legge sakene dine som er lett å komme til.
Sett ditt eget preg på din Påshylla ved å sy egne poser av favorittstoffet ditt. Målene er blitt justert litt siden disse ble laget så om du vil sy poser selv så finnes oppdaterte maler på svensk her.
Visste du at?
– Påshylla i begynnelsen ble solgt på postordre? talonger i Ica-kuriren.
– Posene sys av 100% lin (finnes i flere ulike kulører) eller av vegetabilsk garvet reinskinn. Vegetabilsk garving er den mest miljøvennlige garvingsmetoden og innebærer at skinnene ikke inneholder gifter som f.eks. krom som ellers er vanlig forekommende.
– Påshyllas trestativ helt siden starten har vært laget av bjørk og kan fås ubehandlet, alternativt malt i en av Norrgavels vakre tempera- eller lakkfarger.
– I 2020 tilkom Påshylla horisontell i sortimentet – det gjør det mulig å bruke Påshylla i bredden og ikke bare i høyden.
– I september 2021 tilkom Påshylla i eik i sortimentet og kan fås behandlet med olje, hvitolje eller brunolje.
– Da Norrgavel feiret sitt 20-års jubileum ble det laget poser til Påshylla med tilsvarende mønster som de aller første posene hadde (stoffet "Bok" fra IKEA). Stripete, med samme utseende som på bildet til Produktbladet Bo 93, skjønt i lin istedenfor bomull.
– Norrgavel kombinerer tradisjonelt møbelhåndverk med moderne teknikk og bruker gjennomgående kretsløpstilpassede og rene naturmaterialer.
– Det finnes reservedeler til Påshylla å kjøpe når det trengs.
– Påshylla kommer på sjetteplass blant Norrgavels mestselgende produkter.
– Siden starten har Norrgavel solgt nærmere 30 000 stykker (2021)!