• Norrgavels ikoniska Länstol kan sedan hösten 2021 äntligen fås i träslaget ek – så efterfrågad och efterlängtad!

    Norrgavels Länstol – historien

    På begynnelsen av 90-tallet begynte Norrgavels grunnlegger, Nirvan Richter, å skisse på det som etter hvert skulle bli Länstol – et av våre mest elskede møbler. En majestetisk og samtidig asketisk lenestol som på forholdsvis kort tid har blitt en moderne møbelklassiker. Arbeidet med å realisere visjonen om Länstol var en prosess som fikk ta tid. Ideen bar Nirvan Richter på i mange år og da den første ideskissen endelig var ferdig i 1992 skulle det gå enda tre år før stolen ble satt i produksjon.


    "Visjonen rommet mange paradokser: en omsluttende form som man ikke kjenner seg innestengt i […]"

    "Länstol som idé bar jeg inni meg i flere år og fra idéskissen i 1992 til produksjon tok det ytterligere tre år - 1995. Visjonen rommet mange paradokser; en omfavnende form som ikke stenger noe inne, en behagelig lenestol som ser asketisk enkel ut, en mektig trone som smelter diskret inn i rommet – stor som en ørelappstol, men gjennomsiktig slik at den ikke skygger for vegger eller gulv…
    I de første prototypene var bakbenene vinklet i flere plan, senere i ett plan og til slutt lyktes vi med å skape helt rette bakben som skyter opp av bakken som to spyd. Mellom bakbenene og setet danner armlenet en ramme som gjør lenestolen svært stabil."

    – Nirvan Richter, formgiver"

    "Siden Norrgavel styres av tanken om at alt en gang skal tilbake til naturen, tilvirkes alle våre møbler av naturmaterialer."

    Produksjonen hos Norrgavel er kundeordrestyrt hvilket innebærer at hvert møbel tilvirkes for én spesifikk kunde. Länstol lages enten av massiv eik eller bøk som overflatebehandles med hvitolje, olje eller såpe. Den kan også fås med temperakulør eller med vannbasert lakk. Det finnes ytterligere valgmuligheter for den som vil sette sitt personlige preg på stolen f.eks. ved valg av trekk. Det finnes et bredt sortiment av møbeltekstiler i holdbare naturmaterialer samt skinn som blir enda vakrere med årene – vegetabilsk garvet storfeskinn fra Tärnsjö, vegetabilsk garvet og ufarget saueskinn og vegetabilsk garvet reinsdyrskinn eller kromfritt garvet storfeskinn fra danske Sørensen.

    For å få til de myke linjene i stolens rygg benytter vi dampbehandling – en tidkrevende håndverksmetode brukt for å forme massivt tre . Når treet er tørt bearbeides møbelkomponentene til en ferdig form. Det konvekst stoppede setet er også et tidkrevende håndverksarbeid i krøllhår, linvev, tagl, bomullsvatt, bomullsdomestikk og hamp.

    Siden Norrgavel har valgt å arbeide med kretsløpstilpassede naturmaterialer, vil møblene våre eldes vakkert og naturlig. Materialene vi benytter oss av liker dessuten å bli brukt. Kretsløpstankegangen er et prinsipp vi aldri firer på. Den er selve fundamentet i vår måte å lage møbler på.

    Länstol och Fotpall i vitoljad ek med klädsel Linne Belgisk oblekt.

    "Tempera er den mest naturlig rene fargen vi har kunnet finne."

    Mange kunder velger å få sin Länstol malt i en av våre vakre temperafarger. Og nettopp eggoljetempera er en farge som stekt forbindes med Norrgavel og det er ingen tilfeldighet at det har blitt slik. Norrgavels grunnlegger Nirvan Richter forklarer:

    – Tempera er den mest naturlig rene fargen vi har kunnet finne. Den er vakker og så herlig å leve med, den legger seg som et tynt matt slør over treflaten med en glød som veksler med lyset – og eldes med verdighet.

    I Sverige har eggoljetempera vært brukt siden middelalderen. Opprinnelig ble eggoljetempera brukt til dekorasjonsmaling og skulpturer, men etter hvert ble den stadig mer vanlig også på vegger og møbler. Nå fortiden velger mange tempera av miljø- eller helsehensyn takket være dens rene og naturlige innhold – helt uten tilsetningsstoffer eller løsemidler. Andre velger eggoljetempera av den enkle grunn at det gir et makeløst vakkert resultat. Eggoljetempera er dessuten en meget slitesterk og holdbar maling.

    "Jeg skulle ønske at jeg hadde tegnet Länstol til tross for at jeg faktisk gjorde det i 1993."

    I svenske ELLE (nr. 6, 2000) får Nirvan spørsmål om hva han skulle ønske at han hadde tegnet. Länstol, lød svaret. Nirvan Richter forklarer:

    – Det handler om at vi iblant ikke våger å tro at vi kan gjøre det vi faktisk har gjort. Det har med dårlig selvtillit å gjøre eller snarere med redsel. Å ikke klare å stole på sin egen kunnskap, sine egne evner. Det er slik jeg ser hele designprosessen; at fokus ligger på å være helt nærværende i seg selv snarere enn i å tegne en stol. Men jeg opplever ikke redselen som noe negativt for jo bedre jeg lærer den å kjenne desto bedre kommuniserer jeg med den. Selvfølgelig vet jeg at det er jeg som har tegnet Länstol, det møbel jeg er mest stolt av. Men iblant tør jeg ikke tro at det er sant!

    Og det er mange med Nirvan som er takknemlig for at det er sant. En veldig konkret bekreftelse på at det stemmer er det faktum at Länstol fremdeles er et av Norrgavels mest solgte møbler. Den har blitt en moderne møbelklassiker som har lykkes i å veve sammen mektig formgiverkunst med den enkle hverdagen.

    Temperamålad Länstol i kulören Beige med lös dyna.

    "Det er så klart unikt at Dalai Lama har signert en Länstol [...] han snakket om stolen før han kom til Sverige."

    Høsten 2018 fikk Norrgavels Länstol en ekstra plass i rampelyset i forbindelse med at Individuell Människohjälp (IM) feiret sitt 80-årsjubileum. 13. september det året besøkte Dalai Lama, Tibets åndelige leder, Sverige og Malmö. Han foreleste for 400 studenter på Malmö universitet i samband med feiringen og under forelesningen satt han i Norrgavels Länstol. Etter forelesningen signerte han stolen (øverst på ryggstykket, rett ovenfor nakkeputen) som deretter ble lagt ut for salg på auksjonssiden Tradera. Pengene som auksjonen innbragte gikk uavkortet til Individuell Människohjälps bistandsarbeid.

    – Det er så klart unikt at Dalai Lama har signert den, det gir en enorm merverdi. Han fikk ingen instruksjoner, men valgte selv hvor han skulle sette sin signatur med den blå pennen. Han snakket om stolen før han kom til Sverige for han husket at han hadde sittet i en ved sitt forrige Sverigebesøk.

    Sofie Richter, markedssjef på Norrgavel AB

    Länstol med løs sittepute er for deg som lengter etter enda mykere sittekomfort – riktig go’stol.

    Siden 2009 finnes et enda mykere alternativ med en løs, fjærfylt pute oppå en vakker gjord av lin. Länstol tilvirkes i treslagene eik og bøk og selve sitteputen så vel som rygg- og nakkeputene inneholder naturligvis i likhet med alle andre Norrgavel-møbler bare rene naturmaterialer tvers igjennom. Et håndverk der hver detalj tåler granskende blikk og som fra ende til annen er skapt for å holde i generasjoner.

    Länstol har snart 30 år på nakken og har allerede erobret en posisjon innen svensk møbeldesign. En moderne klassiker og et folkekjært stykke møbelkunst.




    Visste du at?

    » Länstol ble første gang vist som prototyp på Bomässan 1993 og inngår i dag i samlingene på Nationalmuseum og Nordiska Museet i Stockholm.
    » I 1997 prydet Länstol omslaget av Telekatalogen Gulasidorna (Malmö-utgaven).
    » Fast sete tar ca. 2 timer å lage (til sammenlikning tar det ca. 20 timer å lage en helt bil).
    » Løs sittepute for ekstra myk sitteopplevelse ble lansert i 2009.
    » Mellom bakbena og setet danner armlenene en ramme om gjør Länstol svært stabil i sin konstruksjon.
    » Dalai Lama har signert en Länstol som deretter ble solgt på auksjon – pengene auksjonen innbragte gikk uavkortet til IM:s (Individuell Människohjälp) bistandsarbeid.
    » I 2017 samarbeidet Norrgavel med auksjonshuset Bukowskis om å produsere ti eksklusive eksemplarer av Länstol med unike trekk som Norrgavels kreative tekstilsjef Inger Wibell Kähr hadde valgt.
    » Länstol kan også kjøpes som miniatyr fra Kottetoys.
    » Samtlige Norrgavel-møbler skisses fremdeles for hånd. Foretakets grunnlegger og formgiver Nirvan Richter gjør nemlig både møbelskisser og skisser på hvordan butikkinnredninger skal se ut, for hånd. Skissene gjør han i vakre notatbøker som til vanlig oppbevares i en safe. Der ligger det en gedigen møbelhistorie i form av 36 skissebøker inneholdende nærmere 30 års møbelformgivning…
    » Skissebøkene som Nirvan Richter bruker kjøpes i en nøye utvalgt papirhandel i Gamla Stan i Stockholm (Studio Barbara Bunke). Håndlagde skissebøker med omslag kledd med Norrgavels møbeltekstil.

    Se når en Länstol males hos oss i Lammhult (0:41 min)