Historien bak Norrgavels Easy Chair

Easy Chair, eik brunolje med trekk "Linne italiensk oblekt".

Easy Chair ble lansert i 2016, men har allerede rukket å bli en moderne designklassiker – en av Norrgavels mest elskede møbler. En tidløs lenestol med et rent og asketisk uttrykk der så vel håndverket som sittekomforten er ren perfeksjon. Arbeidet med å virkeliggjøre Easy Chair var en årelang prosess av skisser, prototyper og finjusteringer. For å finne inspirasjonen til Easy Chair vendte Norrgavels grunnlegger og formgiver Nirvan Richter blikket mot Japan.

"Arbeidstittelen på stolen jeg lengtet til ble Zazen – sittende meditasjon"

"Å sitte på gulvet i japanske hus er en spesiell opplevelse. Ingen stol. Mer som i naturen, med den forfinede enkelheten - zen. En perfekt sittevinkel på et vakkert stativ av tre, en sadelgjord av lin som bærer sitteputen av hestehaletagl og en ryggpute av sjøfuglfjær. Asketisk i sitt uttrykk, likevel så komfortabel. Man sitter ikke i en stol, men i rommet, liksom fritt i luften. Å plassere to stykker ved siden av hverandre blir ekstra vakkert. Mange av Norrgavels møbler har generiske navn, men hva er dette? Mer enn en stol, men ikke lenestol i klassisk forstand... så vi tok det engelske språket til hjelp og dermed ble det Easy Chair."

Nirvan Richter, formgiver

Skissen av det tradisjonelle, japanske huset er signert Nirvan Richter. Akkurat som disse japanske husene er Easy Chairs konstruksjon bevisst nøktern og synlig.

En tidlig skisse eller forløper, datert april 2013, til det som kom til å bli Easy Chair. Bildet er hentet fra en av formgiveren Nirvan Richters mange skissebøker.

I motsetning til vesterlandske hus som ofte er vakrest før de «kles inn» med isolasjon og fasadebekledning så forblir konstruksjonen alltid synlig på det tradisjonelle japanske huset. Det bærende rammeverket er et skjelett som hele rommet hviler på; mellom trestolene finnes fusuma (skyvedører) og shoji (romsinndelere) og gulvet dekkes av tatami (matter av rishalmstrå). Man sitter eller ligger direkte på gulvet med bare en tynn vattert pute eller madrass som underlag.

Visjonen bak Easy Chair bygger på en tilsvarende tankegang. Rammeverket i massiv eik er grafisk tydelig – en enkel sittevinkel som i forkant bæres oppe av to vertikale ben og der setets sarg fortsetter bakover og møter de bakre bena i et stabilt fagverk – en nøktern og for alltid synlig konstruksjon akkurat som i det japanske huset.

Man sier ofte at all innredning handler om å skape balanse mellom åpent rom og omsluttet trygghet. Det japanske huset ånder åpenhet mens vesterlandsk innredning ofte tenderer mot større grad av å omslutte. Tilsvarende dynamikk finnes i det å sitte; man sitter på en stol, men i en lenestol – og Easy Chair havner et sted midt imellom.

En skisse med tilhørende notater fra formgiveren Nirvan Richters skissebok – datert 26/3 2014. Ryggens rammeverk med sina repetitive treribber meisles frem og finjusteres to år før selve lanseringen av Easy Chair.

Et trenet øye og en bevisst berøring blottlegger ytterligere kvaliteter i materialmøtene, profiler og sammenføyninger. Ryggens rammeverk fylles av repetitive treribber som med identisk rytme overgår i setets rammeverk med svevende sadelgjord; ribbenes bredde tilsvarer den brede sadelgjorden, deres mellomrom den smale. Setets ublekete linkarakter kontrasterer mot eikestammen på en måte som minner sterkt om tatamiteppene i det japanske huset og dessuten forhøyes komforten med enkle tillegg i form av myk sittepute og en luksuriøst herlig ryggpute.

Kompletter med en tilhørende Easy Fotpall for ekstra avslappende stunder.

Ryggens rammeverk fylles av repetitive treribber som med identisk rytme overgår i setets rammeverk med svevende sadelgjord.

Mange av Norrgavels møbler har generiske navn, men hva er dette? Mer enn en stol, men ikke lenestol i klassisk forstand ... så vi tok det engelske språket til hjelp og dermed ble det Easy Chair.

"I sin klassisk arkaiske form gjør dette lille smykket seg like godt når det får stå alene som sammen med de fleste andre møbler."

"Google The Thebes Stool og se hvor inspirasjonen til Easy Fotpall kommer fra – som tenåring fikk jeg et postkort fra mine foreldre med motiv fra Victoria and Albert Museum i London og siden den gang har jeg båret det med meg i tankene. Tusenvis av år … snakk om tidløst! Mål og form kommer fra Easy Chair som jo er en stol til å sitte i, men ikke desto mindre kan det være deilig å legge opp et par trette ben."

Nirvan Richter, formgiver

Velg overflatebehandling og møbeltrekk for å få frem et personlig uttrykk på din Easy Chair.

Visste du at?

» Arbeidstittelen på Easy Chair lenge var "Zazen" – sittende meditasjon.

» Easy Chair utelukkende består av rene og behagelige naturmaterialer – massiv eik, sadelgjord i lin og pute fylt med sjøfuglfjær. Sitteputen er dessuten oppbygd av gummitagl og ullfilt trukket med bomullsdomestikk.

» Rammeverk i massiv eik overflatebehandles med olje eller pigmentert olje (hvitolje, brunolje). Brunoljen gir treet et dypt og karismatisk uttrykk – et miljøvennlig alternativ til tropiske treslag.

» Easy Chair kan leveres med trekk av vegetabilsk garvet storfeskinn fra Tärnsjö garveri, kromfritt garvet storfeskinn fra danske Sørensen eller en nøktern og eksklusiv møbeltekstil i 100% lin – "Linne till tusen" eller vaskbare "Linne italiensk oblekt".

» Det har vært ytret ønsker om armlener til Easy Chair, men formgiveren Nirvan Richter synes at det i så fall blir en annen stol. Det som særpreger Easy Chair er nettopp åpenheten mot rommet og den reduseres dersom man stenger sittearealet inne med armlener.

» Det finnes en matchende fotskammel till Easy Chair – Easy Fotpall.

» Easy Chair er en av de mest populære møblene i Norrgavels sortiment og ligger på en stabil topp-3-plassering.

» Samtlige Norrgavel-møbler skisses for hånd den dag i dag. Bedriftens grunnlegger og formgiver lager nemlig alle møbelskisser og skisser på hvordan butikkinnredningen skal se ut, for hånd. Skissene tegner han i vakre notatbøker som til hverdags oppbevares i en safe. Der ligger en gedigen møbelhistorie i form av nærmere 40 fulltegnede skissebøker med møbelformgivning som strekker seg over tre tiår.

» Skissebøkene som Nirvan Richter bruker kjøpes i en nøye utvalgt papirhandel i Gamla Stan i Stockholm (Studio Barbara Bunke). Håndlagde skissebøker med omslag kledd med Norrgavels møbeltekstil.


Denne nettsiden bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig opplevelse.

Lær mer