Tilbake til fremtiden

På den avsidesliggende gården i Jämtland er det en ro og nøkternhet som i dag virker eksotisk for en byboer. Likevel var det i slike miljøer at den største delen av Sveriges befolkning bodde for bare 100 år siden. Norrgavel har vendt tilbake til røttene for å utforske en del det virkelige landet, bakom livsstilen "country".

Før det fantes en møbelindustri ble de fleste møblene laget på gårdene. Å lage rustikke stoler og bord var like selvfølgelig som å dyrke jorden eller bygge et hus. Verktøyene var få og enkle. Materialet var tre som ofte ble hentet fra egen utmark. Etter hvert vokste de frem en typisk bygdesnekkertradisjon. "Allmue" ble et begrep.

Norrgavel kommer fra den rendyrkede, funksjonelle og dypt økologiske snekkertradisjonen. Mange av våre opprinnelige møbler er inspirert av allmueklassikere som er forfinet for å gi maksimal komfort uten å miste det genuint naturlige.


Derfor er det unødvendig sofistikerte valgt bort. Derfor er Länstol’s rundstaver rette og ikke dreide. Derfor er sengegavlen sammensatt av rette planker. Et formspråk like enkelt og tydelig som takets råhøvlede bjelker og innervegger.

I et stadig mer komplisert samfunn omgir vi oss snart av flere ting vi ikke forstår enn tvert imot. Kanskje er det derfor at behovet for å nedskalere for å finne en begripelig kjerne bare øker.

Benken Massiv er laget av tre tvers igjennom med et sete av hestetagl som er kledd med ullstoff, storfeskinn eller saueskinn. Den kan brukes og slites i generasjoner og når den tid en gang kommer kan den bli til jord igjen.

Norrgavels møbler fabrikkmales med eggoljetempera. Tempera har vært brukt i hundrevis av år og er i høyeste grad kretsløpstilpasset. Den ligger som et tynt flor og gir en matt og slitesterk overflate.

Lin og ull kombineres naturlig med tre og sammen skaper de en tydelig og harmonisk helhet. Sauene beiter på engen og lin vokser rett rundt hjørnet. Med røttene i det enkle og naturlige livet på landet behøver man aldri bekymre seg for om noe er "rett" eller "feil". Man bare er.

I bondesnekkeriet arbeider man med enkle teknikker som ikke krever stor presisjon. Samtidig springer håndverket ut fra urgammel kunnskap om materiale, klima og miljø. At tre er et levende materiale som må kunne røre på seg avhengig av årstider og temperaturvekslinger er en selvfølge.

Vi på Norrgavel har tatt inn over oss det kraftfullt enkle i dette snekkeriet, men samtidig forfinet og tilført håndverkskunst som man i eldre tider bare forbandt med møbler i velstående hjem.