Hjemme hos Nirvan

Utdrag fra Elle Decoration.
Av: Emma Persson Lagerberg
Foto: Petra Bindel

Hjemme hos Nirvan Richter og Arpita Swich hersker ro og harmoni. Det er nøyaktig den samme følelsen som preger de møblene Nirvan lager for sitt foretak Norrgavel. Inspireres av vakre materialer – og en livsfilosofi som får hvem som helst å føle seg litt bedre!

Den store langsmale stuen har to franske balkonger og e fantastisk utsikt over den gamle kirkegården. Hver fjortende dag tømmes hele rommet for å gi plass til meditasjon for et tyvetalls deltakere. Samtlige møbler kommer fra Norrgavel.

– For meg er det uhyre rogivende at ting ikke tar for mye oppmerksomhet. Mange tror at om man jobber med innredning så er man også fullstendig opptatt av det hele tiden. Og på en måte ja, jeg vil ha det beste og jeg vil at det skal bli drittlekkert. Men jeg legger ingen energi på det når det vel er ferdig. Herregud, det finnes jo viktigere saker i livet. Jeg blir så lei av at man skal legge sin livsenergi på å skape nye scenografier hele tiden, sier Nirvan.

– Hvorfor er det så viktig for mange mennesker å være oppdatert og "rett"? Jo, fordi det finnes en redsel under det behovet som de ikke vil se. Da synes jeg at å ta redslene i nærmere øyesyn, slippe de frem og leke med dem, skulle fremme vår kultur mye bedre. Få distanse til dem, sier Nirvan.

Nirvan og Arpita byr på italiensk lunsj ved det store spisebordet. Kjøkkenet ble flyttet fra leilighetens borteste krok til det lyse hjørnerommet. Pinnestoler fra Norrgavel og taklampe fra Zlamp/Norrgavel.

– Ting som er oppdaterte kan man være ganske sikker på at kjennes nesten latterlige etter ti eller tjue år. Av de fjorten møbler vi satte i produksjon for tjue år siden produseres elleve fremdeles. Og det er helt unikt, for møbler har normalt ikke den livslengden, sier Nirvan.

Kjøkkeninnredningen er helt laget av eik, tegnet av Nirvan og bygget av sønnen David Richter. Skuff-frontene er de samme som på Norrgavels oppbevaringsmøbler. Overskapene er med vilje grunnere enn standard og sitter høyere opp for å gjøre kjøkkenet mer lettarbeidet. Rustfri benkeplate og blander fra Vola.

– I vår kultur er vi besatte av stadig forandring. Det finns en ubevissthet om hva det materielle gjør med våre liv. Man har en idé om at livet skal bli annerledes om man skifter frage på veggene. Jeg er en del av det spillet også. Men det er en frihet i å ikke lenger tro at jeg skal forandre verden. Jeg gjør bare det som kjennes bra. Og så lenge andre er enige så er det jo fantastisk, sier Nirvan.

    Denne nettsiden bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig opplevelse.

    Lær mer