Tilvirkning & materialer

Tilvirkning

De aller fleste av Norrgavels møbler produseres av utvalgte snekkerverksteder i Småland, Sverige og Baltikum. Dermed blir transportene korte og miljøbelastningen mindre. Snekkerne står for stor yrkeskunnskap og erfaring; ofte flere generasjoner tilbake.

Det kreves inngående håndverkskunnskap for selv med de beste maskiner må en del gjøres for hånd. Å starte produksjon av et Norrgavelprodukt er et langsiktig oppdrag og bygger på gjensidig tillit. Nøyaktighet er en viktig premiss når snekkerverksted skal velges.

Med Norrgavels møbler har kunden stor grad av valgmulighet. Produksjonen er kundeordrestyrt og det innebærer at hvert enkelt møbel lages for én spesifikk kunde. De ubehandlede møblene (eller delene) overflatebehandler og monterer vi selv i Lammhult, der også den endelige kvalitetskontrollen gjennomføres. Den kundestyrte produksjonen gjør at Norrgavels møbler vanligvis har 6-12 ukers leveringstid.


Materialer

På Norrgavel bruker vi naturmaterialer. Med naturmateriale menes at materialene kommer fra naturen, planter eller dyr. Siden vi har valgt å arbeide med naturmaterialer kommer våre møbler til å eldes vakkert og naturlig. Materialene vi bruker liker dessuten å bli brukt. Mange av møblene kan bringes tilbake til ny skikk f.eks. gjennom sliping eller oljing.

Bjørk

Vanlig bjørk (Betula pubescens) er den mest hardføre av alle løvtrær. Den innvandret til Sverige sammen med aspen før alle andre trær, for ca. 10000 år siden. Treslaget er relativt tungt, veldig fast, elastisk og lett å overflatebehandle. Bjørken anses være et av verdens viktigste hardtreslag ettersom det er så anvendelig.

Trevirkets farge varierer fra rødhvitt til gulhvitt med svakt synlige årringer. Bjørken gulner med tiden men lysheten kan beholdes med hvitolje.
Den bjørk som vi på Norrgavel benytter oss av kommer som oftest fra Sverige (kortere lengder), Finland og Baltikum.

Eik

Eikeslekten består av over 200 arter. Skogseiken som er den vi benytter oss av vokser relativt raskt (den kan bli opptil 25 meter høy) og den er tykkstammet med en diameter på ca. 2 meter.

Eiken har tydelige årringer og vel synlige margstråler. Trevirket er hardt, relativt tungt, sterkt og lett å kløyve. Fargen er lett gråbeige, men får ulik karakter avhengig av hvordan den overflatebehandles.

Historisk sett har eiken hatt høy status som innrednings- og møbelmateriale. Norrgavel etterspør alltid først og fremst svensk trevirke eller i alle fall så nærprodusert som råd er. Derfor unngår vi blant annet trevirke fra Nord-Amerika. Svensk eik er dessverre vanskelig å benytte til møbler ettersom virket ofte er forvridd og har mye kvist. Så eik fra Polen og Balkan er det som vi mest anvender i vår produksjon.

Ask

Ask er et edelt treslag som kan bli opptil 30 meter høyt, meget bredt og over 200 år gammelt. Trevirket er lysgult, litt rødaktig med tydelige årringer. Asken har mange gode egenskaper: det er hardt, tungt, tåler store påkjenninger, meget elastisk og lett å kløyve. Oppmykt av damp er den også meget lett å bøye. Et eksempel er Länstol’s rygg. Lett å bearbeide og overflatebehandle.

Bøk

Bøkeskogene gikk tidligere langt opp i mellom-Sverige men har etter hvert blitt trengt tilbake av gran. Treslaget passer godt til produksjon av møbler og andre snekrede gjenstander som utsettes for hard slitasje. Bøken er lett å kløyve, dreie og overflatebehandle. Dessuten er den svært lett å bøye, først og fremst oppmykt av damp. Fargen er hvitaktig mot rødt/brunt og mer rødaktig etter damping

Betong

Betong kan i prinsippet betraktes som et rent naturmateriale. Med sin lange holdbarhet blir materialet dessuten ekstra miljøvennlig.

Det finnes forskjellige måter å støpe på som får frem ulike uttrykk i betongen. Våre bordplater er støpt slik at det er lett å se at det dreier seg om ekte håndverk. Det finnes dessuten forskjellige måter å polere eller slipe en betongplate på. Velg mellom stråpolert eller våtpolert betongplate.

STRÅPOLERING

Polering innebærer at betonghuden (det øverste laget på betongplaten) ikke fjernes fra platen. Platens overflate gjenspeiler støpningen og blir enten helt jevn å se på eller så kan det fremtre små streker. Det blir en glatt og fløyelsmyk overflate som er uforutsigbar og uregelmessig.

VÅTSLIPNING

Overflaten slipes med vann og diamantpapir i flere omganger for å få en jevn og myk overflate som ikke er spesielt blank. All betonghud (det øverste laget på betongplaten) fjernes gjennom slipingen og ballasten i platen trer frem. Det blir mer melering og liv i denne varianten.

Betong er i bunn og grunn et sugende materiale og derfor må plater av betong behandles for de kan benyttes som bordplater. Våre bordplater er overflatebehandlet i flere trinn for å gi en så god beskyttelse som mulig. Overflatebehandlingen består av en forseglingsvæske som arbeides ned i platen. Væsken trenger ned ca. 1 – 3 mm og tetter igjen de små porene. Dette gjør betongen betydelig mindre sugende. Før platen poleres opp strykes det på et lag hardvoksolje.

Linoleum

Linoleum er et naturlig og miljøvennlig overflatemateriale med lang holdbarhet. Vi er dessuten alene om å benytte svanemerket trefiberplate (MDF) til bordplater som dekkes av linoleum. Det gjør dem ekstra miljøvennlige.

Materialets unike utseende og dets taktile egenskaper bidrar til at hvert møbel utvikler sin egen karakter. Kombinasjonen av en matt overflate og en varm, myk tekstur skaper et møbel med et individuelt utseende og karakter. Linoleum har en selvlegende sammensetning hvilket innebærer at materialet eldes vakkert og får en personlig patina med tiden.

Linoleumen til våre bordplater produseres av svært finmalt linoleumsgranulat som består av ren oksidert linolje og harpiks fra furu – med en tilsetning bestående av tremel og fargepigment. Platen overflatebehandles med en vannbasert, tverrbundet akryllakk som beskytter overflaten og samtidig bevarer linoleumens særegne fleksibilitet og karakter.

Linoleum passer spesielt godt som bordplate siden den naturlige sammensetningen og den spesielle overflatefinishen gjør materialet antistatisk og hindrer at støv og smuss setter seg fast på bordet. Linoleum påvirkes heller ikke av UV-stråler og beholder derfor fargen selv om solen står på.