• Tilvirkning & materialer


  Tilvirkning

  De aller fleste av Norrgavels møbler produseres av utvalgte snekkerverksteder i Småland, Sverige og Baltikum. Dermed blir transportene korte og miljøbelastningen mindre. Snekkerne står for stor yrkeskunnskap og erfaring; ofte flere generasjoner tilbake. 

  Det kreves inngående håndverkskunnskap for selv med de beste maskiner må en del gjøres for hånd. Å starte produksjon av et Norrgavelprodukt er et langsiktig oppdrag og bygger på gjensidig tillit. Nøyaktighet er en viktig premiss når snekkerverksted skal velges. 

  Med Norrgavels møbler har kunden stor grad av valgmulighet. Produksjonen er kundeordrestyrt og det innebærer at hvert enkelt møbel lages for én spesifikk kunde. De ubehandlede møblene (eller delene) overflatebehandler og monterer vi selv i Lammhult, der også den endelige kvalitetskontrollen gjennomføres. Den kundestyrte produksjonen gjør at Norrgavels møbler vanligvis har 6-12 ukers leveringstid.


  Materialer

  På Norrgavel bruker vi naturmaterialer. Med naturmateriale menes at materialene kommer fra naturen, planter eller dyr. Siden vi har valgt å arbeide med naturmaterialer kommer våre møbler til å eldes vakkert og naturlig. Materialene vi bruker liker dessuten å bli brukt. Mange av møblene kan bringes tilbake til ny skikk f.eks. gjennom sliping eller oljing.


  närbild vitoljad björk

  Bjørk


  närbild oljad ek

  Eik


  Bøk

  Bøkeskogene gikk tidligere langt opp i mellom-Sverige men har etter hvert blitt trengt tilbake av gran. Treslaget passer godt til produksjon av møbler og andre snekrede gjenstander som utsettes for hard slitasje. Bøken er lett å kløyve, dreie og overflatebehandle. Dessuten er den svært lett å bøye, først og fremst oppmykt av damp. Fargen er hvitaktig mot rødt/brunt og mer rødaktig etter damping

  Betong

  Betong kan i prinsippet betraktes som et rent naturmateriale. Med sin lange holdbarhet blir materialet dessuten ekstra miljøvennlig.

  Det finnes forskjellige måter å støpe på som får frem ulike uttrykk i betongen. Våre bordplater er støpt slik at det er lett å se at det dreier seg om ekte håndverk. Det finnes dessuten forskjellige måter å polere eller slipe en betongplate på.

  Våtpolert betongplate

  Overflaten slipes med vann og diamantpapir i flere omganger for å få en jevn og myk overflate som ikke er spesielt blank. All betonghud (det øverste laget på betongplaten) fjernes gjennom slipingen og ballasten i platen trer frem. Det blir mer melering og liv i denne varianten.

  Betong er i bunn og grunn et sugende materiale og derfor må plater av betong behandles for de kan benyttes som bordplater. Våre bordplater er overflatebehandlet i flere trinn for å gi en så god beskyttelse som mulig. Overflatebehandlingen består av en forseglingsvæske som arbeides ned i platen. Væsken trenger ned ca. 1 – 3 mm og tetter igjen de små porene. Dette gjør betongen betydelig mindre sugende. Før platen poleres opp strykes det på et lag hardvoksolje.