Stell & vedlikehold

På Norrgavel bruker vi naturmaterialer. Med naturmaterialer menes at materialene kommer fra naturen; fra planter, dyr eller mineraler. Både vakkert og holdbart – i dobbel forstand. Møblene våre er fortrinnsvis laget av skandinaviske treslag.

I tillegg til tre bruker vi tekstiler, lær, saueskinn, betong og linoleum. Siden vi har valgt å arbeide med naturmaterialer kommer våre møbler til å eldes vakkert og naturlig. Materialene vi bruker liker dessuten å bli brukt. Mange av møblene kan man få tilbake til sitt opprinnelige skikk ved for eksempel å slipe eller olje dem.

Å regelmessig stelle og vedlikeholde våre møbler blir som en slags manifestasjon av nærvær: det hjelper oss å leve i nuet. Behandler du møbelet ditt med en stor dose kjærlighet kommer det til å eldes med skjønnhet og verdighet.

Tre

Norrgavels møbler lages i første rekke av eik, bjørk, bøk og ask. Vi bruker for det meste åpne overflatebehandlinger (såpe, olje, hvitolje, brunolje og eggoljetempera). Det gjør at treet fortsetter å leve. Slike overflater krever et visst vedlikehold, men følger du våre behandlingsråd kommer møbelet ditt til å få et langt liv og å eldes vakkert.

Allmenne råd for å unngå sprekkdannelser, misfarging mm:

» Møbler av massivt tre bør ikke plasseres i sterkt sollys, mot varmekilder eller på steder der det kan forekomme kraftige varme- eller fuktvekslinger.

» Bruk underlegg når varme kasseroller eller former settes på overflater av tre.

» Tørk opp sølt væske med en gang.

» Kontroller jevnlig at monteringsbeslag og skruer er ordentlig skrudd til.

» Tenk på at ileggsplater (til spisebord) som ikke brukes kontinuerlig kommer til å få en avvikende farge i forhold til bordplaten på grunn av slitasje og at tre eldes/mørkner over tid.

Tips! Trykk- og slagmerker kan utbedres gjennom å pensle varmt vann på merket. Treet reiser seg. Ved dypere merker kan en fuktig klut legges på merket. Stryk lett over kluten med varmt strykejern. Dagen etter slipes overflaten med et fint sandpapir. Vær oppmerksom på at dette gjelder åpne overflater, dvs ikke lakkede eller lakkbeisede møbler.

Vær oppmerksom på at jern kan gi svarte flekker på eikeplater. Garvesyren i eik reagerer med jernet og det er veldig vanskelig å få bort slike flekker. En støpejernsgryte må derfor ikke settes direkte på et eikebord.

Tre – et levende materiale

Siden tre er et levende materiale kommer det til å forandre seg, det vil si krympe eller utvide seg, i takt med endringer i luftfuktigheten. Etter en lang vinter med tørr luft er treet som minst. Om høsten er treet som bredest. Bevegelsene i treet opphører aldri helt, men avtar over tid. At tre er i bevegelse merkes for eksempel tydelig ved at skuffer glir bedre på vinteren og at dørsprekker er smalere om sommeren/høsten.

Obs! På Norrgavels spisebord (Bord med utdrag, Brett matbord & Runt matbord) kan forandringer i treet bli synlig ved at bordplate og ileggsplate om vinteren møtes på midten av bordet mens det dannes en liten sprekk i ytterkantene. På sommeren får platene tilbake sin opprinnelige form.

Behandlingsråd og vedlikehold av våre overflatebehandlinger

Ubehandlet tre

Enkelte av våre møbler leveres uten overflatebehandling (for eksempel Hyllplan og Påshylla). Velger man å ikke overflatebehandle treet vil det påvirke møbelets motstandsdyktighet. Ofte holder det med å tørke støv av ubehandlet tre. Får treet flekker kan det slipes bort med fint sandpapir. Mindre flekker kan ofte fjernes med et helt vanlig viskelær.

Såpede overflater

Vi såpebehandler møbelet før levering. Møbler som ikke benyttes ved måltider behøver bare såpes ved behov, som regel er det nok å støvtørke med tørr klut. Treet i spisebord trenger et antall såpebehandlinger for at overflaten skal bli motstandsdyktig mot flekker. I begynnelsen får man alltid flekk når man søler på en såpet overflate. Derfor er det viktig å fylle på med såpe som bygger en resistent overflate over tid. Spisebord bør regelmessig behandles med såpeblanding, gjerne en gang i uken. Dette høres mer arbeidskrevende ut enn det er for det er bare å bruke såpen i stedet for oppvaskmiddel på kluten når du tørker av bordet. Etter en tid er overflaten lettstelt (på samme måte som med gamle skuregulv).

Slik gjør du når det er behov for grundig rengjøring:

Rengjør møblet med varmt vann og en myk neglebørste eller en svamp, for eksempel en oppvasksvamp, som ikke riper. Skur med børste dersom bordet har blitt riktig skittent. La treet tørke. Har møbelet fått mange fettflekker kan det lønne seg å slipe bort disse med et fint sandpapir. Stryk deretter på såpeblanding med en svamp eller en klut et par tre ganger med en halvtimes mellomrom. La overflaten tørke ordentlig. Dersom treet har reist seg slipes det med fint sandpapir (korn 400) for å få overflaten riktig glatt igjen. Slip alltid i treets lengderetning. Tørk bort støv med en tørr klut – ferdig!

Tips! Ha gjerne et glass med ferdigblandet såpe under oppvaskbenken slik at du enkelt og regelmessig kan tørke av bordet. Får du en flekk så tørk den først bort, deretter kan du gå over med såpeblanding. Såpen er helt giftfri og etterlater seg ingen spor – du kan for eksempel bake rett på bordet uten at deigen tar smak.

Såpeblanding:

Bland såpespon og varmt vann i henhold til instruksjonene på posen. La blandingen kjølne og få sin tyktflytende konsistens. Blandingen er klar til bruk etter ca. 4 timer. Ferdig såpeblanding oppbevares i romtemperatur og har ingen best-før-dato.

Vær oppmerksom på at slik flytende såpe (f.eks. grønnsåpe) som du kan kjøpe i dagligvarebutikker er noe helt annet og kan ikke brukes til dette formålet. Såpede overflater er den behandlingsformen vi får mest spørsmål om så vi har derfor testet med å søle rødvin, kaffe, te og annet på slike overflater. Det har vist seg at flekkene er lette å ta bort. Fettflekker er de vanskeligste og kan kreve sandpapir, men selv de vanskeligste flekkene forsvinner over tid.

Oljete, hvitoljete & brunoljete overflater

Til den daglige rengjøringen trenger du bare lunket vann og en klut med et rengjøringsmiddel som ikke tørker ut treet. Et oljet møbel vedlikeholdes med olje for at det skal beholde motstandskraften mot flekker og for å unngå tørrsprekker i treet. Hvor ofte du behøver å olje er avheng av hvor mye slitasje det utsettes for.

En bordplate bør oljes inn en eller to ganger om året for å holde overflaten mettet og unngå sprekkdannelse. Møbelet er tørt etter et par dager, men herdingsprosessen pågår i flere uker. Unngå å legge tekstiler på nyoljete overflater.
Tørk av på vanlig måte når du søler. Væske kan gi flekker dersom de får ligge for lenge på et oljet bord.

Når det gjelder hvitolje/brunolje bør du være spesielt oppmerksom på:

Hvitolje og brunolje inneholder pigment. Det betyr at overflaten blir lysere og mørkere jo mer olje man stryker på. Møbelet blir like lettbehandlet som med naturell olje, men krever litt mer arbeid for å føres tilbake til ny skikk. Du bør være mer nøye med jevnlig å olje et hvitoljet/brunoljet møbel. Dette for å unngå at pigmentet slites bort og gir en flammet overflate. Til jevnlig innoljing kan du med fordel bruke WOCA's olje.

Når du bruker olje/hvitolje/brunolje:

Husk å riste/røre om oljen skikkelig slik at pigmentet fordeler seg jevnt. Stryk på hvitolje og brunolje med en korthåret malerulle eller bomullsklut.

Slik gjør du når du oljer/hvitoljer/brunoljer møbler:

Rengjør med trerengjøring eller lunkent vann og litt rengjøringsmiddel (gjerne såpeblandingen som nevnt ovenfor). Bruk en oppvasksvamp som ikke riper eller en myk neglebørste. Vær nøye med å tørke bort alle flekker. La tørke. Slip overflaten med fint sandpapir, først korn 240 deretter med korn 400 – alltid i treets lengderetning. Tørk bort støv med en tørr klut som ikke loer. Hell olje på en klut eller oppvasksvamp og stryk ut tynt. Romtemperaturen og temperaturen i materialet bør være minst 15˚C. La oljen trenge inn i 15 – 20 minutter. Tørk bort all overflødig olje slik at den ikke skinner og danner lakkaktige flater. Gjenta avtørkingen til overflaten kjennes helt tørr (helst hver time i tre timer). Gni deretter grundig med tørr klut. Den nyoljete overflaten er klar til bruk etter ca. 24 timer.

Obs! Husk at kluter med olje kan selvantenne! Skyll derfor klutene i vann og legg dem i en tett lukket plastpose eller brenn den opp dersom det er mulig.

Temperamalte overflater

Temperamalte overflater er svært ømtålige de første månedene. Et nymalt møbel bør derfor behandles ekstra forsiktig for å unngå at det får merker eller skarpes. Eggoljetempera herdes med tiden og blir veldig slitesterkt.

Temperamalte overflater kan forsiktig tørkes av med olivensåpe og vann. Riper og streker kan fjernes med et rent viskelær. Eventuelle flekker samt området rundt bløtgjøres med en svamp. Prøv å «dutte» bort flekken. Om det ikke gir ønsket resultat så la olivensåpen virke en stund. Ta deretter en myk eller middels hard børste og børst med korte drag over flekken. Børst også litt på området rundt flekken slik at eventuelle glansforandringer dempes. Eggoljetempera får ulike egenskaper avhengig av hvilke pigmenter som inngår – de som inneholder ultramarin (blå og grafitt) tåler ikke kontakt med syrer (f.eks. sitroner og syrlige epler). Temperamalte møbler (fremfor alt lyse kulører) har en tendens til å gulne dersom de står i skyggen. Flytt i så fall møbelet slik at det får sollys på seg et par dager for å få gulningen til å avta.

Obs! Ved levering av større møbler følger det med reparasjonstempera. Det er også mulig å få kjøpt miniatyrbokser i aktuelle møbelkulører for et symbolsk beløp i butikkene våre. Vår anbefaling er at miniatyrboksene brukes på mindre skader, men helst ikke på fremtredende steder siden utbedrede flater lett blir noe mørkere. Test gjerne på et mindre synlig sted for å se hvor stor nyanseforskjellen blir. Større flater bør ikke males med tempera fra miniatyrbokser.

Temperamaling er ferskvare og skal oppbevares i kjøleskap for best holdbarhet. Åpnet boks kan oppbevares i noen måneder i kjøleskap.

Lakkete overflater

Vi bruker slitesterk vannbasert lakk. Ved behov kan møbelet tørkes av med en lett fuktet klut og et mildt ufarget rengjøringsmiddel.

NB! Rengjør aldri med sprit eller sterke organiske rengjøringsmidler. Småbokser med reparasjonslakk (aktuelle møbelkulører) kan bestilles.

Møbeltekstiler

Det er ikke bare slitestyrken som avgjør hvor lenge et møbelstoff holder. Med riktig behandling kan selv stoffer med lavere slitestyrke holde i mange år. Hvordan møbelet brukes påvirker selvfølgelig også livslengden. All naturfiber er unik i sin oppbygning og reagerer forskjellig på bruk og vask. Vi bruker aldri brannhemmende eller flekkavstøtende midler, ei heller formaldehyd (behandling mot skrukker).

Allmenne råd for møbeltekstiler:

» Beskytt møbelet mot direkte sollys eller sterke lyskilder.

» Med jevne mellomrom bør tekstilkledd møbler settes ut for lufting.

» Fjern flekker med en gang. Ikke gni, men sug flekken opp med en hvit klut. Flekkfjerningsmiddel bør bare brukes etter at det er testet ut på en mindre synlig del av stoffet.

» Trekk som er avtagbare og vaskbare skal vaskes i henhold til anvisningen på vaskelappen. Enkelte trekk av lin kan vaskes i 30 grader, men for å unngå kryping anbefaler vi generelt rens av våre tekstiltrekk.

» Stryk møbeltekstiler på middels temperatur. Unngå tørketrommel.

Les mer om hvordan du best steller det trekker du har valgt i våre behandlingsråd for tekstiler.

Bomull

Bomull er en cellulosefiber. Den er lettarbeidet, robust, kan veves til en lang rekke strukturer og egner seg utmerket til innfarging ettersom fibrene har høy absorbsjonsevne. Samtidig krever bomullsdyrking mye vann og mye bekjempningsmidler for å holde insekter borte.

Vi bruker bomullsstoffer som er fremstilt i overenstemmelse med Øko-Tex. Det innebærer at bomullen i seg selv ikke behøver å være økologisk dyrket, men at det benyttes minimalt med kjemikalier ved fremstillingen av garn og vev, samt at man arbeider i lukkede systemer.

Lin

Lin er en plantefiber med høy strekkfasthet, men med liten elastisitet og det innebærer at de lett krøller. De glatte fibrene gjør dessuten at lin gjengir farger på en meget vakker måte. Lin har generelt en høy absorbsjonsevne og det gjør at stoffet kjennes svalt. Fibrenes glatte overflate gjør at det er relativt lett å fjerne støv og flekker.

Lintøy har en tendens til å tøye seg og det innebærer at trekk til sitte- og ryggputer «vokser» ved bruk. Siden lin trekker seg sammen ved vask anbefaler vi derfor regelmessig vask for å beholde trekkets form.
Følg vaskelappens anvisning – enkelte trekk av lin kan vaskes i 30 grader, men vi anbefaler generelt at våre tekstiltrekk renses. Dersom lintrekk vaskes i vann anbefaler vi at de først bløtlegges for på den måten å unngå at de bli skrukkete.

Ull

Ull består av fibre fra dyrepels, vanligvis fra sau. Det er et slitesterkt materiale med mange naturlige fordeler. Ullen er naturlig smussavvisende og står imot flekker i høyere grad enn andre fibre. Et ulltrekk holder formen bra. Ullfibrene har en høy slitestyrke, men blandes ofte med andre fibre for å øke slitestyrken ytterligere. Ull har fra naturens side lav brennbarhet hvilket gjør at den er et naturlig alternativ til brannhemmende tekstiler. Den er dessuten fornybar og biologisk nedbrytbar.

Kunstfiber/syntetisk fiber

Det er viktig at våre tekstiler har lang levetid. Derfor tillater vi innimellom innblanding av kunstfiber/syntetisk fiber for å øke stoffets formstabilitet, slitestyrke og dermed dets livslengde.

Polyamid er en samlebetegnelse på en gruppe meget slitesterke og elastiske syntetiske fibere der den mest kjent er nylon.
Polyester er en meget sterk og elastisk syntetisk fiber med god slitasjemotstand.
Viskose og modal er kunstfibere av typen regenererte fibere. De fremstilles av trecellulose. Regenererte fibere gir tekstiler glans og et fint fall. De er mer elastiske en f.eks. bomull hvilket gjør at stoffet normalt krøller mindre.

Lær/skinn

Lær er et levende materiale med naturlige fargeskiftninger og variasjoner. Vi har valgt å akseptere skinn der merker fra insektbitt og liknende synes. Det bidrar til å understrekke lærets naturlige ekthet. Av miljøhensyn bruker vi utelukkende lær som er garvet uten krom.

Allmenne råd for skinn:

» Ikke plasser møbelet for nær en varmekilde, la det være en luftspalte på 2-3 desimeter. Eksponering i direkte sollys gjør lyst lær mørkere og bleker mørkere kulører. Det gjør også læret tørt og dermed også sprøtt.

» Til vanlig rengjøring bruker man bare en tørr, myk klut. Bruk ikke støvsuger siden det kan gi riper. Ved behov kan man tørke eller gni hele skinnflaten med en ren og myk klut som er vridd opp i rent vann.

» Våre ulike leverandører kan anbefale forskjellige måter å behandle skinn på. Se derfor respektive skinnkvalitets behandlingsråd på siden for møbeltekstiler & trekk.. Lærkrem eller lærolje kan medføre at fargen blir noe forandret.

Obs! Bruk ikke kjemiske behandlingsmiddel, rengjøringsmiddel eller såpeløsninger. De kan ødelegge eller misfarge lærets overflate, spesielt dersom overflaten er skadet eller slitt.

Saueskinn

Vi farger ikke skinnene men lar de i stedet beholde sin naturlige farge. Derfor vil fargen kunne variere noe fra skinn til skinn. Vi bruker bare vegetabilsk garvet skinn til våre møbeltrekk. Vegetabilsk garvet innebærer bl.a. at skinnet ikke inneholder gifter som for eksempel krom som ellers er vanlig forekommende og betydelig billigere. Våre saueskinn kommer fra ulike saueoppdrettere rundt om i Sverige.

Allmenne råd for saueskinn:

» Skinnet bør luftes og ristes utendørs regelmessig. Det gjør at pelsen tar opp oksygen som igjen gjør den luftig og ren. Pels som fast møbeltrekk får tilbake lokkene dersom den sprayes med vann. Å børste pelsen forsiktig med en kattebørste har dessuten rengjørende effekt.

» Vanskelige flekker kan fjernes ved å spraye det aktuelle området med vann, masser inn potetmel, la det tørke og avslutt med å støvsuge eller børste området.

Stoppningsmaterialer

Alle sofaer og lenestoler fra Norrgavel består utelukkende av rene og sunne naturmaterialer tvers igjennom. Materialene er godt adskilt fra hverandre for å gjøre vedlikehold enklere og på den måte øke møbelets livslengde. Les mer her.

Sjøfuglfjær

Sjøfuglfjærene vi benytter i sofaputene våre og i sofaenes sitte- og ryggputer kommer fra sertifiserte leverandører det stilles meget høye krav til. Ikke bare når det gjelder produktkvalitet, men også til hvordan dyrene behandles. Fjærene er kontrollert, vasket og behandlet i henhold til strenge forskrifter. Vi benytter utelukkende sjøfuglfjær fra livsmiddelindustrien. Sjøfuglfjær i møbelputer gir en enestående sittekomfort. Samtidig har dette naturmaterialet en meget lang holdbarhet.

Alminnelige råd for stell av sjøfuglfjær:

» Både sofaputer og sofaens sitte- og ryggputer trenger å ristes og puffes opp med jevne mellomrom for at de skal beholde volumet. På den måten beholder de også formen og man unngår at de blir sammentrykte.

» Fjær tørker i innendørsklima og kan etter en tid lett bli flate. Dette motvirkes best ved å la putene ligge utendørs (gjerne under tak) noen timer innimellom. Det tilfører fuktighet og gjør at fjærene får tilbake sin spenst og luftighet.

Naturlatex

Råmaterialet som benyttes ved fremstilling av ekte naturlatex stammer i første rekke fra gummitrær i Syd-Øst-Asia. Det er viktig å skille mellom produktene naturlatex (fra gummitrær) og syntetisk latex som er et kjemisk fremstilt produkt.
Det finnes forskjellige måter å merke naturlatex på for å sikre blant annet holdbar dyrking og tilfredsstillende arbeidsvilkår. Vi har valgt å benytte ECO-sertifisert naturlatex som er sertifisert via eco-INSTITUT-Label i Tyskland. ECO-sertifisert naturlatex gjennomgår grundige og omfattende laboratorieanalyser for å sikre dens ekthet og for å utelukke at det finnes gifter eller andre skadelige stoffer i materialet. Den ECO-sertifiserte naturlatex som benyttes i våre produkter er produsert på en økologisk holdbar måte.

Les mer om eco-INSTITUT-Label: https://www.eco-institut-label.de/

Obs! Den naturlatex Norrgavel benytter har utelukkende naturlig opprinnelse og er ECO-sertifisert. Men begrepet naturlatex er ikke beskyttet og benyttes innimellom feilaktig av enkelte møbelforetak til tross for at stoppningsmaterialet de bruker hovedsakelig består av syntetisk latex der olje er råmaterialet og der løsningsmidler og giftige nitrøse amider kan forekomme.

Ta vare på Norrgavel-sofaen din på beste måte

Det er både vakkert, miljøvennlig og uten sammenligning behagelig med en sofa som ene og alene består av rene naturmaterialer. Er man vant til «standardsofaer» som har puter fylt med skumgummi (opprinnelse: råolje og diverse skadelige kjemikalier) så kreves det nok litt mer innsats for at sitte- og ryggputene skal beholde form og komfort dersom man velger en Norrgavel-sofa av sunne naturmaterialer. Men det finnes en sann mening med det, både i det store perspektivet og når det gjelder komfort & sunt innendørsmiljø.

Her følger noen få, men enkle råd om hvordan du best tar vare på Norrgavel-sofaen din.

PUFFE!

» For at putene skal beholde spenst og luftighet må de puffes til ordentlig minst en gang i uken – avhengig av hvor mye man bruker sofaen. Reis putene opp, åpne gjerne trekkets glidelås, og bank gjennom hver pute kraftig fra alle hold. Ta gjerne ordentlig i!

» Sjarmen med møbeltekstiler i rent lin er at de kjennes så ekte og avslappet, mens utfordringen er at de kan tøye seg og bli krøllete – iblant mer enn ønskelig. Dette – og det at sømmene «vandrer» – motarbeider man best ved regelmessig å puffe til putene. Siden lin trekker seg sammen ved vask anbefales også det ved behov for at trekket skal hold formen (se mer under «Rengjøring»). At linstoff krøller seg er ikke en reklamasjonsgrunn, men heller et mål på hvordan man bruker/behandler sofaen sin.

LUFTE!

» Ved behov luft puter og sofaens sitte- og ryggputer utendørs når det er fuktig i luften (ved oppholdsvær eller under tak) – da får sjøfuglfjærene tilbake sin spenst og luftighet.

PLASSERING

» Tekstiler laget av naturmaterialer blekes lett av sterkt lys. Møbelet bør derfor beskyttes mot direkte sollys og sterke lys- eller varmekilder.

RENGJØRING

» Støvsug møbeltekstilen separat ved behov – men inngå å støvsuge selve puten ettersom det kan resultere i at fjær kryper ut gjennom bomullsdomestikken.

» Ta bort flekker med en gang. Gni ikke, sug bare opp med en hvit klut. Flekkfjerningsmiddel (begynn skånsomt med f.eks. ren olivensåpe) bør bare benyttes etter at det først er testet på en mindre synlig del av stoffet.

» Se vaskeanvisningen for det møbelstoffet du har valgt - enkelte lintrekk kan vaskes i 30 grader. På generell basis anbefales likevel rens for alle våre tekstiltrekk for å unngå at det krymper for mye.

Betong

Betong herder over en lang periode og blir bare sterkere og får mer motstandskraft ettersom årene går. Porøse materialer som betong er følsomme for flekker. Når produktet leveres hjem til deg er det impregnert, men det er viktig å vedlikeholde betongen for å gi den en stadig sterkere og mer motstandskraftig overflate. Du bør være ekstra forsiktig med betongplaten det første halvåret ettersom det er da den er som mest sårbar. Unngå å plassere krukker, skåler og liknende som ikke er vanntette direkte på betongen. De kan slippe gjennom fukt og generere flekker og misfargning. Vi anbefaler å sette filtknotter under gjenstander som plasseres på betong og at man flytter litt på gjenstandene en gang i blant.

Allmenne råd for betong:

» Bruk bare klut og lunkent vann når du rengjør betong. Rengjøringsmiddel skal ikke benyttes.

» Inntil et par ganger pr år bør betongplater vedlikeholdes med betongvoks. Appliser i henhold til beskrivningen på boksen.

» Betong er i likhet med andre naturlige materialer, ofte følsom for flekker. Vanligvis er det når en eller annen form for væske har fått ligge lenge at flekker oppstår. Betongplatens verste fiende er syrer, fremfor alt sitron, eddik og fruktsyrer gjør at platen «går i oppløsning» dersom de ikke fjernes omgående.

» Skulle du få en flekk så benytt den pussekluten som følger med betongvoksen og jobb i sirkler på flekken. Gnir man hardt med pussekluten på et og samme sted kan det oppstå små riper. Disse forsvinner vanligvis om man legger på ny voks og pusser over med kluten.

Linoleum

Linoleum er et naturlig og miljøvennlig overflatemateriale med lang holdbarhet. Vi er dessuten alene om å bruke svanemerket trefiberplate (MDF) til bordplatene våre med linoleumoverflate og det gjør dem ekstra miljøvennlige.

Allmenne råd for linoleum:

» Bruk fuktet microklut til daglig rengjøring. Eventuelt smuss fjernes gjennom å rengjøre overflaten med et mildt pH-nøytralt rengjøringsmiddel utspedd med vann. For å beholde materialets naturlig matte overflate, bør et såpebasert rengjøringsmiddel benyttes. Tørk alltid overflaten godt etter rengjøring.

» Linoleum tåler de aller fleste vanlig forekommende flekker. For å gjøre den ekstra motstandsdyktig mot væske har vi dessuten appliserte et tynt lag på bordplatens overflate. Det er likevel viktig å tørke bort slikt som kan sette farge (for eksempel blekk, kaffe, rødvin). Envise flekker av for eksempel blekk fra kulepenner eller liknende fjernes med vaskenafta. Rengjør deretter overflaten med et mildt pH-nøytralt rengjøringsmiddel utspedd med vann og tørk den tørr.

Tips! Bruk tette underlegg for blomsterpotter, tallerkener, kaffekopper og liknende der søl eller riper kan oppstå.Bruk-og-kast har aldri vært noe for oss

Vi bruker så få materialer som mulig og dersom vi bruker flere materialer i samme møbel så bestreber vi oss på å separere dem fra hverandre. Det gjør ikke bare det daglige vedlikeholdet lettere, men også eventuelle reparasjoner og fremtidig destruksjon.

Renovere!

Skulle ditt Norrgavel-møbel skades eller gå i stykker på en slik måte at du selv ikke kan renovere det tilbyr vi reparasjon til selvkost. Kontakt butikken for mer informasjon!

Selg!

Kanskje sofaen din ikke passer inn i ditt nye hjem eller at bordet rett og slett har blitt for lite. La noen annen få glede av møblene dine! Vi tilbyr alle som vil selge sitt Norrgavel-møbel en gratis markedsplass. Legg opp annonsen din på www.norrgavelvintage.se

Gjenbruk!

Når møbelets, eller deler av møbelets, levetid en gang i fremtiden er over kan det gjenvinnes. Det gjelder både om treet er overflatebehandlet eller ikke. Hverken skruer eller beslag må fjernes.

Utsortert tre bearbeides for å kunne brukes som brensel. På gjenvinningsstasjonen lagres og flises treet som deretter benyttes i biokjeler. Rent, umalt tre kan i prinsippet brennes i alle biokjeler, mens bruk av malt tre er mer begrenset.