Stell & vedlikehold

På Norrgavel bruker vi naturmaterialer. Med naturmaterialer menes at materialene inngår i det naturlige kretsløpet og kommer fra naturen; fra planter, dyr eller mineraler. Både vakkert og holdbart – i dobbel forstand. Møblene våre er fortrinnsvis laget av skandinaviske treslag.
I tillegg til tre bruker vi tekstiler, lær, saueskinn, betong og kalkstein. Siden vi har valgt å arbeide med naturmaterialer kommer våre møbler til å eldes vakkert og naturlig. Materialene vi bruker liker dessuten å bli brukt. Mange av møblene kan man få tilbake til sin opprinnelige skikk ved for eksempel å slipe eller olje dem.

Å regelmessig stelle og vedlikeholde våre møbler blir som en slags manifestasjon av nærvær: det hjelper oss å leve i nuet. Behandler du møbelet ditt med en stor dose kjærlighet kommer det til å eldes med skjønnhet og verdighet.

Tre

Norrgavels møbler lages i første rekke av eik og bjørk, men bøk benyttes også når det er det som passer best. Vi bruker for det meste åpne overflatebehandlinger (såpe, olje, pigmentert olje og eggoljetempera). Det gjør at treet fortsetter å leve. Slike overflater krever et visst vedlikehold, men følger du våre behandlingsråd kommer møbelet ditt til å få et langt liv og å eldes vakkert.

Allmenne råd for tre:

Tre er et fantastisk holdbart materiale – og med regelmessig stell holder det seg vakker på lang sikt.

» Møbler av massivt tre bør ikke plasseres i sterkt sollys, mot varmekilder eller på steder der det kan forekomme kraftige varme- eller fuktvekslinger.
» Bruk underlegg når varme kasseroller eller former settes på overflater av tre.
» Tørk opp sølt væske med en gang.
» Kontroller jevnlig at monteringsbeslag og skruer er ordentlig skrudd til.

Tenk på at ileggsplater (til spisebord) som ikke brukes kontinuerlig kommer til å få en avvikende farge i forhold til bordplaten på grunn av slitasje og at tre eldes/mørkner over tid.

Tips! Trykk- og slagmerker kan utbedres gjennom å pensle varmt vann på merket slik at treet reiser seg. Ved dypere merker kan en fuktig klut legges på merket. Stryk lett over kluten med varmt strykejern. Dagen etter slipes overflaten med et fint sandpapir. Vær oppmerksom på at dette gjelder åpne overflater, dvs. ikke lakkede møbler.

NB! Jern kan gi svarte flekker på eikeplater. Garvesyren i eik reagerer med jernet og det er veldig vanskelig å få bort slike flekker. En støpejerngryte må derfor ikke settes direkte på et eikebord.

Tips! Bruk flekkfjerningsmiddel som er beregnet på tre (selges i vår butikk) ved behov. Det bidrar til med å fjerne misfarginger og flekker på tremøbler – på ubehandlede, såpede eller oljede flater. Behandle deretter treet med ønsket overflatebehandling.

Tre – et levende materiale

Siden tre er et levende materiale kommer det til å forandre seg, det vil si krympe eller utvide seg, i takt med endringer i luftfuktigheten. Etter en lang vinter med tørr luft er treet som minst. Om høsten er treet som bredest. Bevegelsene i treet opphører aldri helt, men avtar over tid. At tre er i bevegelse merkes for eksempel tydelig ved at skuffer glir bedre på vinteren og at dørsprekker er smalere om sommeren/høsten.

Obs! På Norrgavels spisebord (Bord med utdrag, Brett matbord & Runt matbord) kan forandringer i treet bli synlig ved at bordplate og ileggsplate om vinteren møtes på midten av bordet mens det dannes en liten sprekk i ytterkantene. På sommeren får platene tilbake sin opprinnelige form.

Les Norrgavels treguide.

Behandlingsråd og vedlikehold av våre overflatebehandlinger

Obehandlat trä

Såpade ytor

Oljade ytor

Temperamålade ytor

Lackade ytor

Papirgarn

Papirgarn er nettopp det det utgir seg for å være – nemlig spunnet papir. Papir er et tynt fibermateriale som er laget av vekstfiber. Det papirgarnet vi bruker er laget av ubleket papir. Papirgarn er lett, slitesterkt og kan veves i mange forskjellige strukturer. Hvordan møbelet brukes påvirker naturligvis dets livslengde, men behandles den på riktig måte kommer snøringen til å holde i mange år. All naturfiber er unik i sin oppbygning og reagerer ulikt på vask og bruk.

Alminnelige behandlingsråd for papirgarn:

» Bruk bare en tørr, myk klut for vanlig rengjøring. Om nødvendig, tørk hele overflaten forsiktig med en ren, myk klut som er vridd godt opp i rent vann.
» Fjern flekker med en gang. Ikke gni, bare sug opp flekken med en hvit klut. For rengjøring brukes bare lunkent vann og rengjøringsmidler skal unngås. Nøytral og ufarget såpe kan imidlertid benyttes.
» Såpen må være naturlig og uten tilsatser. Såpeflak egnet til formålet kan kjøpes i våre butikker.

Obs! Bruk ikke kjemiske produkter, rengjøringsmidler eller såpeoppløsninger. Disse kan ødelegge og misfarge garnet spesielt om overflaten er skadet eller slitt.Møbeltekstiler

Det er ikke bare slitestyrken som avgjør hvor lenge et møbelstoff holder. Med riktig behandling kan selv stoffer med lavere slitestyrke holde i mange år. Hvordan møbelet brukes påvirker selvfølgelig også livslengden. All naturfiber er unik i sin oppbygning og reagerer forskjellig på bruk og vask. Vi bruker aldri brannhemmende eller flekkavstøtende midler, ei heller formaldehyd (behandling mot skrukker).

Allmenne råd for møbeltekstiler:

» Beskytt møbelet mot direkte sollys eller sterke lyskilder.
» Med jevne mellomrom bør tekstilkledd møbler settes ut for lufting – tekstiler har godt av utendørsfukten.
» Støvsug møbeltekstiler ved behov, men ta alltid ut putene først for å unngå at fjær kryper ut gjennom bomullsdomestikken.
» Fjern flekker med en gang. Ikke gni, men sug flekken opp med en hvit klut. Flekkfjerningsmiddel bør bare brukes etter at det er testet ut på en mindre synlig del av stoffet. Gallesåpe anbefales i første rekke.
» Løse puter i møbler medfører gjerne en viss bevegelse – iblant blir man nødt til å rette til tekstilfutteral som vrir seg.
» Trekk som er avtagbare og vaskbare skal vaskes i henhold til anvisningen på vaskelappen. Enkelte trekk av lin kan vaskes i 30 grader, men for å unngå kryping og at stoffet «brekker» (det oppstår lett i vanlige vaskemaskiner på grunn av små vasketromler) anbefaler vi generelt rens av våre tekstiltrekk.
» Stryk møbeltekstiler på middels temperatur, gjerne på bak-/innside. Lettest med dampstrykejern. Unngå tørketrommel.

Les mer om hvordan du best steller det trekket du har valgt i våre behandlingsråd for tekstiler.

Lin

Ull

Bomull

Hampa

Läder/Skinn

Fårskinn

Konstfiber/syntetfiber

Stopningsmaterialer


Alle sofaer og lenestoler fra Norrgavel består utelukkende av rene og sunne naturmaterialer tvers igjennom. Materialene er godt adskilt fra hverandre for å gjøre vedlikehold enklere og på den måte øke møbelets livslengde. Les mer her.


Dun/fjær

Naturlatex

Ta vare på Norrgavel-sofaen din på beste måte

Det er både vakkert, miljøvennlig og uten sammenligning behagelig med en sofa som ene og alene består av rene naturmaterialer. Er man vant til «standardsofaer» som har puter fylt med skumgummi (opprinnelse: råolje) så kreves det nok litt mer innsats for at sitte- og ryggputene skal beholde form og komfort dersom man velger en Norrgavel-sofa av sunne naturmaterialer. Men det finnes en sann mening med det, både i det store perspektivet og når det gjelder komfort & sunt innendørsmiljø.

Her følger noen få, men enkle råd om hvordan du best tar vare på Norrgavel-sofaen din.

Puffe!

For at rygg- og sitteputene skal beholde spenst og luftighet må de puffes ordentlig minst en gang i uken avhengig av hvor mye sofaen brukes. Still opp ryggputene og bank gjennom hver pute skikkelig fra alle hold. Ta gjerne ordentlig i! På den måten beholder putene formen og unngår å bli sammentrykte. Bank gjennom sitteputene på samme måte. En gang iblant bør putene puffes ordentlig – da åpnes glidelåsen på futteralet og duntrekket og putene puffes innenfra. Rett til tekstilfutteralet slik at sømmene havner på rett sted.

Lufte!

Fjær tørker i innendørsmiljø og blir med tiden flate. For å motvirke dette bør man regelmessig lufte løse puter samt rygg- og sitteputer utendørs i fuktig vær (når det er oppholdsvær eller under tak). På den måten får sjøfuglfjærene tilbake sin spenst og luftighet.

Plassering!

La puten bytte plass innimellom slik at det blir en jevnere slitasje på både trekk og stopping. Sitteputene er ikke vendbare (unntatt på Träsoffa), men det er derimot trekket. Ta derfor av trekket og la oppside bli nedside en gang iblant. All tekstil av naturmaterialer blekes av sterkt lys. Beskytt derfor møblene fra direkte sollys eller sterke lys- og varmekilder

Rengøring!

Møbeltekstiler bør støvsuges ved behov – men trekket på rygg- og sitteputene bør tas av og støvsuges separat ettersom fjær ellers lett kan krype ut gjennom bomullsdomestikken. Fjern flekker med en gang. Ikke gni, bare sug opp med en hvit klut. Flekkfjerningsmiddel (begynn forsiktig med for eksempel ren olivensåpe) bør bare benyttes etter først å ha blitt tekstet på en mindre synlig del av stoffet. Se vaskeråd for respektive stoff. Se vaskeanvisningen for det møbelstoffet du har valgt her.

Naturstein

Betong

Kalkstein

Livslang kjærlighet

Norrgavels møbler er laget for å holde i generasjoner. Derfor benytter vi så få materialer som mulig og dersom vi bruker flere materialer i samme møbel så bestreber vi oss på å separere dem fra hverandre. Det gjør ikke bare det daglige vedlikeholdet lettere, men også eventuelle reparasjoner og fremtidig destruksjon.

Renovere!

Skulle ditt Norrgavel-møbel skades eller gå i stykker på en slik måte at du selv ikke kan renovere det tilbyr vi reparasjon til selvkost. Kontakt Norrgavels kundeservice for mer informasjon!

Selg!

Kanskje sofaen din ikke passer inn i ditt nye hjem eller at bordet rett og slett har blitt for lite. La noen annen få glede av møblene dine! Publiser din annonse via Norrgavel vintage – og nå en dedikert målgruppe. Lägg upp din annons på www.norrgavelvintage.se

Gjenbruk!

Når møbelets, eller deler av møbelets, levetid en gang i fremtiden er over kan det gjenvinnes. Det gjelder både om treet er overflatebehandlet eller ikke. Hverken skruer eller beslag må fjernes.

Utsortert tre bearbeides for å kunne brukes som brensel. På gjenvinningsstasjonen lagres og flises treet som deretter benyttes i biokjeler. Rent, umalt tre kan i prinsippet brennes i alle biokjeler, mens bruk av malt tre er mer begrenset.