Skjøtselråd

På Norrgavel bruker vi naturmaterialer. Med naturmaterialer menes materialer som kommer fra naturen, planter eller dyr. Siden vi har valgt å arbeide med naturmaterialer kommer våre møbler til å eldes vakkert og naturlig. Materialene vi bruker liker dessuten å bli brukt. Mange av møblene kan man få tilbake til sitt opprinnelige skikk ved for eksempel å slipe eller olje dem.

Våre ulike overflatebehandlinger og skjøtsel av disse

Vi bruker i første rekke åpne overflatebehandlinger (såpe, olje, hvitolje, tempera) som gjør at treet fortsetter å leve. Slike overflater krever et visst vedlikehold, men følger du våre råd kommer møblet til å eldes vakkert.

Ubehandlet tre

Ofte behøves det ingen overflatebehandling (f.eks. hyller og posehyllen), støvtørking er som regel tilstrekkelig. Dersom treet har blitt skittent kan det slipes med fint sandpapir, et tips er dessuten at enklere flekker ofte går bort med viskelær. Trykk og slagmerker kan repareres gjennom å pensle kokende vann på merket. Da reiser treet seg. Slip gjerne med et fint sandpapir dagen etter.

Såpebehandlede overflater

Vi behandler med såpe før levering. Små bord som ikke brukes til å spise på behøver bare såpes på nytt en sjelden gang. Som regel rekker støvtørking med en tørr klut. Spisebord bør man behandle med såpeløsning gjerne minst en gang i uken den første tiden. Det lyder mer arbeidskrevende enn det er, bruk såpeløsning i stedet for oppvaskmiddel på kjøkkenkluten når du tørker av bordet. Ha gjerne en kopp ferdigblandet såpeblanding under oppvaskbenken. Et velsåpet spisebord er lettstelt. Sammenlikn for eksempel med gamle skuregulv.

Dette er den behandlingen vi får mest spørsmål om så vi har derfor testet ved å søle rødvin, kaffe, te osv. på såpede bord og det har vist seg at disse er lette å få bort. Fettflekker er vanskeligere og kan kreve at du bruker fint sandpapir. Såpeflakes kan du kjøpe i våre butikker.


Slik lager du såpeblandingen: 0,5 dl såpeflakes og 11 dl varmt vann blandes. Blandingen blir tyktflytende når den har stått et par timer. Bruk klut eller svamp når du påfører blandingen. Skur med børste dersom bordet har blitt veldig skittent. Vil du ha en riktig glatt og fin overflate kan du slipe over med sandpapir 400 dagen etter. Slip alltid i treets lengderetning.

Oljede overflater

Møblet ditt er oljet når det leveres slik at du ikke trenger å gjøre noe med det før du tar det i bruk. Tørk av på vanlig måte dersom du søler, væsker kan gi flekker dersom de blir liggende for lenge på et oljet bord. Når overflaten ser tørr ut, kan den enkelt oljes på ny, en gang pr år pleier å rekke. Oljen kan kjøpes i våre butikker.

Slik gjør du: Slip med fint sandpapir, først sandpapir 240 og deretter med 400, alltid i treets lengderetning. Tørk av med en tørr klut. Hell olje på en klut og stryk tynt på, la oljen trenge inn i ca. en halv time. Overflødig olje tørkes av og overflaten gnis grundig med en tørr klut. For mye olje gir en blank overflate som ikke tørker. La overflaten tørke i et halvt døgn. OBS! HUSK AT KLUTER MED OLJE KAN SELVANTENNE. Skyll derfor klutene i vann og legg dem i en plastpose som stenges godt – eller brenn dem opp dersom du har mulighet til det.

Hvitoljede overflater

Møblet ditt er oljet når det leveres slik at du ikke trenger å gjøre noe med det før du tar det i bruk. Ettersom en oljet overflate allerede er mettet på fett er det vanskelig å fettflekker på den. Hvitolje inneholder pigment som gjør overflaten lysere jo mer olje man legger på.

Møblet blir like lettstelt som med naturell olje, men det kreves litt mer arbeid for å få det til å se ut som nytt. Tørk av på vanlig måte, væske kan gi flekker dersom den blir liggende for lenge. Til daglig kan du bruke en klut med mildt ufarget oppvaskmiddel utblandet i lunkent vann. En bordplate har godt av å oljes på ny en gang pr år. Til dette formål kan du med fordel benytte Norrgavels naturell olje uten pigment. Når overflaten ser tørr ut kan den enkelt oljes på ny, en gang pr år pleier å rekke. Oljen kan kjøpes i våre butikker.

Slik gjør du: Skur møblet grundig med f.eks. oppvaskmiddel og lunkent vann. Bruk en neglebørste eller annen børste som ikke lager riper og vær nøye med å tørke bort all smuss. La platen tørke. Slip i treets lengderetning, tørk bort alt slipestøv. Bruk sandpapir 180. Stryk på olje med pensel eller liknende og la den trekke inn i treet ca. 10 minutter. Tørk bort all overflødig olje slik at du får et jevnt lag. Tørk på ny til overflaten kjennes helt tørr og la den tørke over natten. OBS! HUSK AT KLUTER MED OLJE KAN SELVANTENNE. Skyll derfor klutene i vann og legg dem i en plastpose som stenges godt – eller brenn dem opp dersom du har mulighet til det.

Temperamalte overflater

Husk at tempera er ømtålig den første tiden og at den derfor bør behandles med forsiktighet for å unngå avskrapninger. Etter noen måneder er fargen veldig slitesterk.


Fargen får ulike egenskaper avhengig av hvilke pigment som inngår, de som inneholder ultramarin (blått og grafitt) tåler ikke kontakt med syrer (f.eks. sitron og syrlige epler). Malte overflater kan tørkes av med olivensåpe og vann, såpen finnes i våre butikker.
Reparasjonsfarge følger med i leveringen av større møbler. Småbokser (aktuelle møbelfarger) kan også kjøpes for en symbolsk sum i våre butikker, alternativt bestilles fra vår fabrikk. Fargen holder seg best dersom den oppbevares i kjøleskap.

Lakkede overflater

Vi bruker en vannbasert og svanemerket lakk som er svært slitesterk. Møblet tørkes av med en lett fuktet klut. Småbokser med reparasjonslakk (aktuelle lakkfarger) kan kjøpes i våre butikker. 

Tips!
Trykk og slagmerker kan repareres gjennom å pensle kokende vann på merket. Da reiser treet seg. Ved dypere merker kan du legge en fuktig klut over og stryke lett med strykejern på kluten. Slip gjerne med et fint sandpapir dagen etter. Vær oppmerksom på at dette gjelder åpne overflatebehandlinger og derfor ikke f.eks. lakkede møbler.

Bruk-og-kast har aldri vært noe for oss!

Vi bestreber oss på å bruke så få forskjellige materialer som mulig og dersom vi bruker flere materialer i samme møbel, så ser vi til at de er vel separerte. Det gjør daglig skjøtsel enklere, eventuelle reparasjoner og fremtidig destruksjon likeså.

Reparasjon

Skulle ditt Norrgavelmøbel skades eller gå i stykker på en slik måte at du ikke kan reparere det selv, tilbyr vi reparasjon til selvkostpris. Kontakt din butikk for mer informasjon!

Selg

Kanskje sofaen din ikke passer så bra i din nye leilighet eller kanskje bordet rett og slett ikke er stort nok lenger. La noen andre få gleden av dine møbler! Vi tilbyr alle som vil selge sine Norrgavelmøbler en gratis markedsplass. Sett inn annonse på www.norrgavelvintage.se

Gjenvinn

Når møblets, eller deler av møblets, livstid er omme leveres det i containeren for tre på gjenvinningssentralen. Det gjelder både overflatebehandlet og ubehandlet tre. Det er ikke nødvendig å fjerne skuer eller beslag.


Utsortert tre bearbeides for å kunne brukes som brensel. På gjenvinningssentralen lagres og flises treet som siden brukes som biobrensel. Rent, umalt tre kan i prinsippet brennes i alle biobrenselanlegg, mens malt tre har sine begrensninger i så måte.

Till toppen